Desi nu face obiectul acestui blog genul acesta de stire poate crea, si vad ca creeaza in media romaneasca, o isterie tip Tsunami! Nokia, sau mai exact plecarea finlandezilor de la Jucu este prezentata peste tot ca fiind cel putin primul semn al Apocalipsei, prima cupa varsata de Ingerul Razbunarii, asupra Romaniei! De facto ce dracu ne mai ducem maine la slujbe, sau la scoala, daca Nokia va inchide fabrica din Romania din Ianuarie 2012?!
Realitatea este ori dincolo de noi, sau de majoritatea celor care striga apocaliptic sa fugiiiiim, sau pur si simplu este doar o durere de dinti, fara a crea probleme macar minore economiei nationale?! Pai hai sa vedem ce dracu facea Nokia la Jucu! „Telefoane mobile, domne!” ar zice nenea Costel, pensionar aproape de moarte si oricum mort celebral de pe vremea cand termina profesionala! „Facea export” ar mai spune si Gina Treisacose, vanzatoare de 45 de ani, care atunci cand nu ia bataie de la barbasu’, se pipaie cu vecinu’, vagman la ITB, intelectual si asta!
Acum daca te pune al’ necurat sa intrebi astfel de semi-analfabeti sau analisti de teapa unui astfel de public tinta, Apocalipsa si cele mai grele pedepse diavolesti sunt extrem de aproape, chiar dupa colt, DAR…mai sunt si oameni normali cu ceva mai mult de doispe’ clase, si privind situatia dintr-un astfel de punct de vedere sfarsitul economiei romanesti nu este atat de clar vizibil!
In realitate Nokia nu avea la Jucu decat o amarata de linie de asamblare, foarte importanat pentru cei doua mii de angajati, dar neglijabila din punct de vedere al PIB-ului romanesc. Desi exporturile nominale(in sume absolute) pareau foarte mari, realitatea este cu totul alta: acolo se facea de fapt LOHN INDUSTRIAL!!!
Aproximativ 90% dinte componentele unui telefon, fabricat de Nokia la Jucu, erau importate. Astfel in Romania se asamblau doar piesele aduse din afara. Acum miliardul exportat de finlandezi, daca scadem 90%, nu mai pare atat de important. 100 de milioane de euro este, chiar si in cazul nostru o suma neglijabila.
Referitor la slujbele pierdute…acolo intradevar e tragic pentru acei oamenii, dar la nivel macroeconomic, acest gen de „industrie” si „investitie”…duca-se pe pustii! Lohn-ul nu este altceva decat un cancer economic si genereaza intodeauna mult rau pe termen mediu, datorita volatilitati investitilor de acest tip si salariilor mizerabile oferite. Astfel cei care au ghinionul de a lucra in acest tip de companii, nici nu traiesc, dar nici nu mor, insa sunt tinuti captivi, slab calificati, in loc sa-si caute de lucru intr-o meserie serioasa si potential mai bine platita!
Asadar din partea mea Nokia sa se duca unde vor ei si sa nu se mai intoarca decat daca vor face o investitie tip Renault/Dacia, acolo unde peste 75% din autovehicul este produs in Tara, adaugand o plusvaloare mare si mai ales extrem de sanatoasa si de viitor.
In ultimul rand cateva cuvinte despre cursul euro/leu! Cu o scadere a leului de aproximativ 3,5% stam relativ bine, fata de Polonia si Ungaria , care se pot „lauda” cu o prabusire de 8-10% a monedelor proprii in fata euro.
Iar realitatea din spatele cresterii euro este, cum altfel, interna si are legatura cu…bugetul cel vesnic gol al Guvernului!
Adica pe 30 septembrie, in fiecare an, cursul din ziua respectiva va deveni curs-etalon pentru accizele platite de noi in tot cursul anului 2012. Cum bugetul are nevoie de bani multi si siguri, BNR-ul, in fiecare an inainte de 30 septembrie lasa leul sa se deprecieze putin, pentru a asigura o gura de oxigen bugetului de stat.
Mecanismul este urmatorul: acciza este calculata in euro la un curs fix pentru o perioada de un an. Practic daca acciza este calculata la un curs de 4,35 lei/euro, chiar daca euro va scadea in viitor noi vom plati la cursul de 4,35! Chiar daca cursul ar veni spre 4,1, sau 3,8, accizele platite s-ar calcula la 4,35 lei pentru un euro! Si cum accizele sunt raspandite pe tot cuprinsul economiei nationale, de la tigari si alcool, la combustibili si taxe de drum…voila, misterul a fost dezlegat! 🙂
Cea ce vreau sa spun este faptul ca m-am cam saturat de tot felul de imbecili, cu facultati facute la FF si cu licente cumparate, care tot isi dau cu parerea despre lucruri pe care nu le inteleg, sau vor cu tot dinadinsul sa loveasca in Guvern, chiar si atunci cand aia nu au nici o vina…
Sper ca aceasta scurta expunere despre principile economiei de piata sa va placa si sa va fie de folos.