Si de ce n-ar fi pana la urma? Cele doua tari au deja un parteneriat semnat pentru constructia a sase submarine U 212CD, din care patru unitati pentru Norvegia si doua pentru Germania si se mai lucreaza si la o racheta anti-nava supersonica, program intitulat Super Sonic Strike Missile (3SM) Tyrfing. In acelasi timp, marina germana va avea ca racheta anti-nava NSMul norvegian.
In cazul submarinelor compania germana ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) le fabrica, iar la schimb programul pentru NSM supersonic este condus de norvegienii de la Kongsberg.
Dar lucrurile devin foarte serioase si cele doua tari discuta (deocamdata mai mult germanii au adus vorba) despre o posibila dezvoltare in comun a unei noi clase de fregate F 127 (F 127 in nomenclatorul german), nave care ar urma sa fie extrem de puternice, avand la bord sistemul american AEGIS.
Germanii si-au propus sa construiasca sase astfel de nave pentru marina lor si in trecut discutau cu olandezii, dar pana la urma lucrurile nu au evoluat conform asteptarilor si Berlinul s-a apropiat de Oslo.
Pe 1 martie Olanda a anuntat ca-si va dezvolta singura viitoarele fregate anti-aeriene (Tara Lalelelor nefiind, se pare, deloc interesata de AEGISul Lockheed Martin) si i-a lasat pe nemti singuri stapanitori peste programul F 127. Dar pe 7 martie ministrul apararii german a fost la Oslo si a propus in mod oficial Norvegiei un parteneriat sub flamura F 127.
Norvegia isi doreste si ea sa-si inlocuiasca cele patru fregate din clasa „Fridtjof Nansen” (initial cinci nave) cu sase noi fregate. Evident ca sistemul AEGIS, cu care norvegienii sunt deja familiari pentru ca il au la bordul fregatelor lor, ar face ca navele sa fie in primul rand dedicate razboiul anti-aerian, dar asta nu inseamna ca la un deplasament de peste 7000 de tone, respectivele nave nu ar putea sa duca lupta in toate cele trei medii.
Pentru ca daca germanii pare ca sunt mai interesati de lupta anti-aeriana, norvegienii sunt mai mult cu ochii pe submarinele rusesti si concentrarea lor va merge pe razboiul anti-submarin in cazul viitoarelor sase fregate. In acelasi timp, marina norvegiana este interesata si de fregata franceza FDI exact pe motiv de capacitate sporita in lupta impotriva submarinelor.
Olandezii s-au retras din colaboraraea cu Germania pentru F 127 – Next-Generation Frigate – Air Defense (NGFrig-AD, F127), atunci cand Berlinul a optat ferm pentru sistemul AEGIS. Olanda este interesata de noi fregate care sa inlocuiasca actuala flota de patru nave din clasa De Zeven Provinciën.
Pentru germani viitoarele F 127 AEGIS vor inlocui in flota navele clasei F 124 incepand cu 2032, dar nu se asteapta ca constructia primei nave sa demaraze mai devreme de 2026.
Este foarte probabil ca viitoarele F 127 sa aiba la baza conceptul MEKO A400 Air and Missile Defence (AMD) de la ThyssenKrupp Marine Systems si este foarte posibil ca nava sa ajunga la un deplasament de 10 mii de tone, fiind o nava de marimea unui distrugator. Ori aici ar putea aparea probleme cu Norvegia care nu-si doreste nave atat de mari, mai ales daca tinem cont ca actualele fregate din clasa „Fridtjof Nansen” sunt cele mai mici nave din lume dotate cu sistemul AEGIS si disloca doar putin peste 5000 de tone.
Greu sa-i convinga germanii pe norvegieni sa se inhame la sase nave de 10 mii de tone. Greu dar nu imposibil mai ales in actualul context de securitate.
GeorgeGMT