Direct din Notificare, tradus cu Deepl, ușor adaptat în română:
WASHINGTON, 9 noiembrie 2023 – Departamentul de Stat a luat decizia de aprobare a unei posibile vânzări externe către Guvernul României de tancuri de luptă M1A2 Abrams și echipamente aferente, la un cost estimat de 2,53 miliarde de dolari. Agenția de Cooperare în domeniul Securității Apărării (Defense Security Cooperation Agency – DSCA) a transmis astăzi către Congres notificarea cu privire la această posibilă vânzare.
Guvernul României a solicitat achiziționarea a:
- cincizeci și patru (54) de tancuri de luptă principale M1A2 SEPv3 Abrams;
- cincizeci și patru (54) de carcase M1A1;
- patru (4) vehicule de recuperare M88A2 HERCULES;
- patru (4) poduri de asalt M1110;
- patru (4) vehicule de asalt M1150;
- patru (4) poduri grele de asalt (HASB);
- cincizeci și patru (54) demitraliere M240C calibrul 7.62 mm;
- zece (10) motoare (turbină cu gaz) AGT1500;
- cinci mii nouă sute patruzeci (5.940) de proiectile M1147 de 120 mm cu explozibil puternic, multifuncțional, trasor (HEMP-T); și
- patru mii două sute treizeci (4.230) de proiectile M1002 de 120 mm cu trasor multifuncțional pentru antrenament la țintă (TPMP-T).
De asemenea, sunt incluse:
- role de minare;
- tractoare M1300 Enhanced Heavy Equipment Transporter (EHET) M1300 cu remorcă M1302 cu kit B-Kit/Frag;
- camion tactic greu cu mobilitate extinsă (HEMTT) M978A4 cu kit B-Kit/Frag;
- remorcă de combustibil M107A1 Tank Rack Modules (TRM) M107A1 (2500 gal) cu kit B-Kit/Frag;
- HEMTT A4 M1120 Load Handling System (LHS ) cu kit B-Kit/Frag Kit;
- Ml076Al cu rack plat și kit B-Kit/Frag Kit;
- Forward Repair Systems;
- generatoare montate pe remorcă;
- Common Remote Operated Weapons Station Low Profile (CROWS-LP); M2A1 calibrul 0.50;
- echipamente de comunicații;
- receptoare GPS (Global Positioning System);
- muniție de serviciu și de antrenament;
- piese de schimb;
- unelte speciale și echipamente de testare (STTE);
- manuale și publicații tehnice;
- instructori pentru întreținere;
- sisteme de antrenament pentru artilerie – simulatoare;
- instructori pentru șoferii de tancuri;
- instruire pentru echipamente noi;
- servicii de personal tehnic, ingineresc și logistic al contractorilor;
- piese de schimb;
- sprijin din partea reprezentantului pentru servicii pe teren (FSR);
- sprijin logistic al contractorilor (CLS);
- sistemul de testare automată de nouă generație (NGATS);
- produse logistice;
- modernizarea poligonului de tancuri;
- Biroul de management intensiv (IMO);
- ofițer de legătură (FLO);
- revizuiri ale managementului programului (PMR);
- echipamente de testare, măsurare și diagnosticare; și
- alte elemente conexe de sprijin logistic și de program.
Costul total estimat al programului este de 2,53 miliarde de dolari.
Această vânzare propusă va sprijini obiectivele de politică externă și de securitate națională ale Statelor Unite, contribuind la îmbunătățirea securității unui aliat NATO care reprezintă o forță importantă pentru stabilitatea politică și economică în Europa.
Vânzarea propusă va îmbunătăți capacitatea României de a face față amenințărilor actuale și viitoare prin furnizarea unei forțe credibile, capabilă să descurajeze adversarii și să participe la operațiunile NATO. România nu va avea nicio dificultate în a absorbi acest echipament în forțele sale armate.
Vânzarea propusă a acestui echipament și a sprijinului nu va modifica echilibrul militar de bază din regiune.
Principalii contractori vor fi General Dynamics Land Systems, Sterling Heights, MI; BAE Systems, York, PA; Leonardo DRS, Arlington, VA; Honeywell Aerospace, Phoenix, AZ; Raytheon Company, McKinney, TX; Lockheed Martin, Orlando, FL; L3 Harris, Melbourne, FL; American Apex Corporation, Delaware, OH; Allison Transmissions, Indianapolis, IN; Pearson Engineering, New Castle, Regatul Unit; Amentum, Chantilly, VA; CAE, Chantilly, VA; Palomar, Carlsbad, CA; Boeing Company, Arlington, VA; Fibrotex, Stearns, KY; și US Ordnance, McCarran, NV. Nu se cunosc acorduri de compensare propuse în legătură cu această potențială vânzare.
Punerea în aplicare a acestei vânzări propuse va necesita ca aproximativ (22) reprezentanți ai guvernului SUA și (52) reprezentanți ai contractorilor americani să se deplaseze în România pe o durată de până la cinci ani pentru a sprijini punerea în funcțiune a echipamentelor și instruirea.
Nu va exista niciun impact negativ asupra pregătirii apărării SUA ca urmare a acestei vânzări propuse.
Descrierea și valoarea în dolari se referă la cea mai mare cantitate estimată și la cea mai mare valoare în dolari pe baza cerințelor inițiale. Valoarea reală în dolari va fi mai mică, în funcție de cerințele finale, de autoritatea bugetară și de acordul (acordurile) de vânzare semnat(e), dacă și când va (vor) fi încheiat(e).
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
Programul de înzestrare a Forțelor Terestre Române cu tancuri Abrams, în linie dreaptă
Ministerul Apărării Naționale salută notificarea Congresului SUA transmisă joi, 9 noiembrie, cu privire la vânzarea către România a 54 de tancuri de luptă Abrams M1A2 SEPv3, 12 derivate pe sașiu de tanc, muniţie şi simulatoare pentru instruire.
Mașinile de luptă care vor intra în înzestrarea Forțelor Terestre Române vor fi livrate în cea mai modernă versiune a acestui model, ce se află și în dotarea armatei SUA. Valoarea estimată a contractului se situează în jurul sumei de 1,07 miliarde de dolari, în concordanță cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României. Conform legislației americane, Congresul SUA a fost notificat cu o valoare inițială mai mare, de aproximativ 2.5 miliarde de dolari. După aprobarea de către Congres, guvernele României și Statelor Unite vor semna contractul de tip LoA (Letter of Acceptance), achiziția de către partea română urmând a se realiza la valoarea estimată și aprobată de Parlamentul României. Pentru siguranța aprovizionării, MApN va implica industria națională de profil pentru furnizarea suportului logistic integrat.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a subliniat, în acest context, că intrarea în linie dreaptă a programului Abrams reprezintă nu doar o oportunitate majoră pentru Forțele Terestre Române, care vor dispune de mijloace de luptă de ultimă generație, adaptate provocărilor din mediul de securitate regional, dar demonstrează cât se poate de concret soliditatea și nivelul excelent al cooperării dintre România și Statele Unite, îndeosebi în plan militar.
„Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite reprezintă unul dintre pilonii pe care se sprijină securitatea națională și contribuie în mod esențial la consolidarea apărării flancului estic aliat în regiunea Mării Negre. Sistemele de rachete sol-aer Patriot și cele sol-sol HIMARS, transportoarele blindate Piranha V, aeronavele multirol F-16 – programe aflate deja în derulare, bateriile de coastă NSM ce vor fi livrate în viitorul apropiat, precum și perspectiva înzestrării cu aeronavele de generația a V-a, F-35, pentru care România a optat deja în mod oficial, reprezintă cele mai importante dintre dimensiunile concrete ale cooperării militare bilaterale, care asigură țării noastre o poziție întărită din punct de vedere strategic în regiune, unde acționăm ca pilon de stabilitate al NATO și ne asigură ancore puternice de interoperabilitate cu aliații noștri”, a declarat ministrul Tîlvăr.
De asemenea, ministrul apărării naționale a salutat cele mai recente livrări de tehnică de luptă americană – joi, 9 noiembrie, au ajuns în țară primele 33 de vehicule blindate de tip JLTV (Joint Light Tactical Vehicles) pentru Forțele pentru Operații Speciale, iar astăzi, 10 noiembrie, la Baza 90 Aeriană Otopeni, are loc recepția celei de-a doua aeronava Hercules C-130H, după transferul primei aeronave de acest tip în luna septembrie.
Biroul presă