Axa! (atacul asupra NATO/UE la Marea Neagra)
Care nu stim inca daca chiar va fi o axa sau este doar propaganda erdoganista, doar o incercare de a gasi noi aliati in locul celor vechi. Deocamdata doar Erdogan a anuntat intentia de a crea o alianta (economica? politica? ambele?) cu Rusia si Iranul, doar ca cele doua tari vizate nu prea s-au aruncat cu pieptul in fata. In acest moment cel putin nici Moscova nici Teheranul nu au raspuns afirmativ si este greu de presupus ca vor raspunde, in termenii fara echivoc, cel putin.
Cand am folosit termenul de “propaganda” m-am gandit in primul rand la interesele extrem de divergente ale celor trei posibile aliate, dar sa le luam pe rand.
Iranul. Ei bine Teheranul este deja un pol semnificativ de putere in Orientul Mijlociu nu doar cu vorba ci cu fapta si cu arma-n mana. Iranul este aliat cu Irakul si cu regimul al-Assad, iar relatia celor trei este foarte stransa si destul de antagonica cu interesele Turciei in regiune.
Iranul sprijina cu bani (este principalul finantator al regimului sirian), cu produse, cu arme si munitie, iar cel mai important ajutor pe care Teheranul il ofera catre Siria este prin militarii propri trimisi acolo si mai ales prin Hezbollah. Aici facem o mica paranteza si spunem ca Hezbollahul a fost surpriza frumoasa in conflictual sirian. Hezbollahul a facut imediat diferenta, a dovedit valoare combatanta ridicata si a aratat ca o armata de insurgenta – pana la urma – are o foarte mare valoare si in lupta anti-insurgenta. Motivata sa fie, dotata si bine pregatita.
Pe de alta parte Teheranul sprijina – tot cu arma in mana – guvernul de la Bagdad impotriva ISIS, alaturi de americani, cu care a devenit aliat de convenienta in Irak si Siria.
Rusia. Ei bine Moscova sprijina si ea decisiv regimul sirian, tot cu arma-n mana si este principalul furnizor de armament al sirienilor, dar rusii au interese si in Iran sau Irak si sunt destul de inamici cu sauditii, pe care-i acuza ca – impreuna cu americanii – au aruncat in aer pretul petrolului. Iar rusii ii au de parte lor pe iranieni, care nici ei nu-i inghit deloc pe sauditi. Pe cand relatiile Turciei cu Riadul sunt apropiate si este posibil ca dupa lovitura de stat a lui Erdogan, relatiile sa devina chiar mai apropiate.
In plus ar fi si tendinta naturala si seculara a Rusiei de a nu imparti nimic cu nimeni. Cu rusii nu poti fi aliat ci doar supus.
Turcia. Aici lucrurile sunt mai complicate datorita incoerentei politicii duse de Erdogad, care ba vrea sa intre in Siria dar n-are tupeu, ba se vrea lider regional dar sirienii ii doboara un avion si-l mai si bombardeaza, ba face pe eroul si doboara un avion ruseasc ca mai apoi sa-si ceara iertare, ba e aliat NATO, ba e cu rusii, ba e democrat, ba e dictator si islamist.
Iar Turcia nu are nici un prieten in zona, nici macar in fostele state sovietice ale caror nume se termina toate cu sufixul “-stan”, unele dintre ele folosind o limba turcica. Iranul nu poate fi prieten cu Ankara pentru ca ambele tari se doresc puteri regionale in aceiasi zona geografica si geopolitica, Iranul aratand si comportandu-se ca atare, Turcia deocamdata doar cu intentia.
Siria este un alt punct de divergenta, Ankara avand interese total contrare Rusiei & Iranului.
Comunitatea kurda din Irak, Turcia si Siria este poate cel mai antagonist punct de vedere asupra caruia cele trei nu au cum sa cada de acord.
Asadar ce trilaterala vede Erdogan si noi n-o intelegem?! Rusia va trage de Turcia doar ca s-o vada scoasa din NATO sau macar s-o marginalizeze in Alianta dar fara sa-i ofere ceva foarte concret, Iranul nu prea vad ce ar avea de castigat. Sigur s-ar putea spune ca cele trei tari, impreuna, ar putea forma un cartel energetic in zona Marii Negre, doar ca si aici lucrurile sunt mai nuantate.
Turcia este doar tara de tranzit, pe cand Iranul s-ar putea ciocnii cu interesele rusesti in zona, ambele tari dorind sa exporte gaze naturale spre UE prin Turcia. Cina va prevala?! La capitolul “doritori de exporturi” ii mai putem adauga si pe azeri, nu foarte amici cu rusii, care s-ar putea orienta catre Romania.
Astfel ca daca ne uitam, asa mai de departe, catre “axa” nu prea distingem multe puncte comune, puncte in jurul carora cele trei tari sa-si uneasca eforturile, pe mai toate problemele principale interesele celor trei sunt macar divergente daca nu chiar concurente direct si atunci?!
Bineinteles ca deocamdata Turcia ramane in NATO, insa eu ma astept ca intr-un tarziu chiar Ankara sa ceara retragerea…
Romania (contra-tacul!)
In tot acest devalmasag Bucurestiul saracu”, mic si sarac, de nimeni nebagat in seama, sta si el la panda. Nu chiar la panda ci mai mult la “ce-o pica” dar se pare ca va pica. Si tot Bucurestiul ar putea fi cel care sa strice planurile marete ale …axei lui Erdogan, pentru ca Romania poate „oferi” celor trei un ditamai piciorul in gura, pentru ca Romania are o pozitie extrem de importanta in regiune, pozitie pe care si rusii si americanii o inteleg in sfarsit…
Astfel in urma cu doar cateva zile o stire extrem de importanta – si economic si strategic – a cam trecut cu totul neobservata: o delegatie guvernamentala romaneasca s-a dus la Baku si a reinnoit protocolul cu privire la constructia AGRI! Miscarea a fost facuta foarte rapid si fara mare tam-tam…
Pentru cine nu stie ce-i AGRI sa spunem ca acest proiect are in vedere crearea unui culuar de transport pentru gaze naturale lichefiate dinspre Azerbaijean, prin Georgia, catre Constanta. Practic o conducta pleaca de la azerii, trece prin Georgia pana la Marea Neagra, acolo unde gazul va fi lichefiat si transportat catre Romania cu ajutorul marilor nave gazeifere. La Constanta GNLul va fi regazeificat si introdus in conducte.
Acum ne putem gandi ca pretul GNLului este mai mare decat al gazului natural si deocamdata pretul hidrocarburilor este foarte jos – pretul gazului rusesc ajungand sa fie mai mic astazi decat al gazului extras in Romania – dar un astfel de proiect are nevoie de cativa ani pana la operationalizare.
Si, bineinteles, Romania are un avantaj. Daca AGRI va deveni functional peste 4-5-6 ani, Romania ar putea sa vanda gazul la un pret mixt, un pret creat din pretul gazului natural extras la noi si GNLul importat. Si daca mai adaugam ca prin 2020-2022 va intra in exploatare si gazul din Marea Neagra putem concluziona ca Bucurestiul va deveni un nod energetic foarte important in Balcani si Europa de sud-est.
Zona de acoperire a proiectului AGRI
Vom avea o capacitate serioasa de export gaze si titei, dublata de exportul de energie electrica, plus carbuni. Tintele noastre pot fi Bulgaria, chiar Serbia (care importa acum carbuni din Romania), Ungaria si cine mai stie. Este adevarat ca dezvoltarea capacitatii energetice a Romaniei intra in directa contradictie cu planurile Moscovei in aceasta zona…
Revenind la AGRI sa spunem ca acest proiect va fi unul finantat integral prin fonduri private, existand deja interes din partea unor fonduri de investitii americane.
Cel mai probabil UE/SUA vad coridoarele de transport energetic, care trec prin Turcia, amenintate de instabilitatea unui regim dictatorial nou instalat si atunci AGRI poate fi o alternativa, nu atat pentru gazul rusesc cat pentru instabilitatea Turciei. Astfel ca un proiect menit initial sa-i mai tina pe rusi in frau se poate transforma intr-unul de rezerva contra Turciei, de unde ne putem astepta ca relatiile dintre Bucuresti si Ankara sa se mai deterioreze in timp.
Oricum nu mai putem discuta acum de vreun parteneriat strategic intre cele doua tari…
Asadar ce-i cu “Axa” turco-ruso-iraniana?! Probabil un bluf turcesc, sau poate ca dimpotriva Ankara, pentru ca Erdogan sa-si consolodeze putere, este dipusa la concesii de neimaginat in urma cu doar cateva lunii, noul regim dictaorial fiind gata sa faca orice compromis doar pentru a se putea instala si mentine la putere. Poate…
Din perspectiva Bucurestiului raul s-a intamplat deja, mai ramane doar ca si Rusia sa faca din noul pasul catre sudul Ucrainei, dar asta-i viata si suntem din nou singuri la Marea Neagra, ba suntem de facto singuri-singurei pe intreg flancul sud-estic al NATO, primul aliat mai serios – din punct de vedere militar – il gasim tocmai in Grecia.
E rau?! E bine?! Eu nu m-as plange prea tare, Romania a reactiont cel mai bine cand cutitul i-a ajuns la os, cand am fost amenintati la modul foarte serios. Rusia nu va face niciodata pasul spre atacarea unui membru NATO, iar cu Romania are alt meci, prin Basarabia si Trasnistria, asadar cu Moscova jucam altfel.
La sfarsit nu pot sa nu remarc stranietatea reinnoirii protocolului privind AGRI, un lucru care m-am luat cu totul prin surprindere, o miscare deopotriva defensiva cat si ofensiva. Sper ca de aceasta data AGRI sa devina realitate, cu atat mai mult cu cat Polonia tocmai ce si-a deschis si ea un terminal GNL la Marea Baltica.
Iar daca AGRI merge bine, nimeni nu ne impiedica sa construim chiar o conducta pe sub Marea Neagra de la azeri pana la Constanta si atunci gazul natural iranian devine…dispensabil.
GeorgeGMT