Noua abordare a securitati, anuntata de Obama inca din vara are in principiu doua directii spre care SUA isi indreapta privirea din punct de vedere militar!
Astfel, daca pana acum armata americana era pregatita sa lupte si sa invinga pe doua fronturi, noua strategie are la baza principiul de a castiga pe un front, si de a-si bloca inamicul, in atingerea obiectivelor, pe cel de-al doilea front.
Iar a doua directie este o reducere a numarului de militari si a bugetului apararii cu aproximativ 450 de miliarde $ in urmatorii 10 ani. Practic reduceri de personal vor fi, daca vor fi, legea nu a trecut inca de Congres, la trupele terestre si Marina. Se prefigureaza ca US Marine Corps sa ajunga, de la un pic peste doua sute de mii de militari activi in prezent, undeva la 180.000, iar trupele de uscat de la 520.000, spre cincisute de mii.
US Air Forces se pare ca nu intra in vederile Presedintelui pentru reduceri, cel putin nu acum. De asemenea cea ce multa lume se astepta, s-a intamplat! Daca mai aveam vreo indoiala ca Asia va fi viitorul punct fierbinte, economic si militar, sau daca ne mai indoiam de cresterea Chinei, in noua propunere de restructrurare a armatei americane, avem o confirmare oficiala, a noi orientari a puterii SUA.
Astfel , desi NATO ramane un obiectiv major al americanilor, prezenta lor in Europa, se pare ca nu va mai fi la fel de importanta, cel putin ca numar. In noua strategie, regiunea Asia-Pacific, devine piua intai, atat economic, cat si, ca o rezultanta, militar. SUA au intentia de a-si mari substantial prezenta in zona, si de a-si limita, sau reduce forta Sa din Europa. China reprezinta un factor de care americanii sunt obligati sa tina cont din ce in ce mai mult, atat economic, cat si militar!
In mod sigur va urma o intarire a relatilor cu principalii aliatii ai SUA in regiune: Australia, in primul rand, unde deja s-a anuntat o intarire a dispozitivului SUA, prin trimitere a aproximativ 2000 de puscasi marini, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Filipine…
Pana la urma asistam la o schimbare normala a centrului de greutate a politicii americane, de la Razboiul Rece, spre o noua confruntare, cu nou posibil inamic, China.
Nu stim inca care vor fi directile de dezvoltare tehnologica pe care noua Strategie le are in vedere, daca vor fi schimbari de substanta, desi deocamdata nu par a fi. Cele trei noi portavioane din clasa Gerald Ford, merg in continuare, si ca de obicei se mai face vorbire si despre eterna problema a conflictelor asimetrice. Acestea sunt impartite pe doua categorii: amenintari teroriste, trafic de droguri, etc, si actiuni politienesti tip Libia, majoritate dintre ele fiind actiuni cu puternica tenta economica (Irakul Iranul, zona Golfului in general).
Tot in privinta regiunii Asia-Pacific se pot deja intrzari si blocurile care se vor confrunta, speram doar economic, sau cel putin cum vad americanii lucrurile. Astfel, pe langa aliatii traditionali enumerati mai sus, SUA vede un parteneriat strans cu India, si o posibila confruntare cu China. De aici putem deduce si faptul ca Pakistanul, cel mai fidel aliat al chinezilor, nu mai este considerat OK la Casa Alba sau la Pentagon. Asadar doua noi blocuri economice si militare rasar din apele Pacificului si ale Oceanului Indian!
China, Pakistanul si Coreea de Nord versus SUA, India, Australia, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, si mai sunt cativa. Toti adusi in tabara americana, nu din convingere, ci de teama unei Chine din ce in ce mai puternice.
Dar haideti sa aruncam o privire asupra trupelor americane din Europa!
Astfel componenta NATO americana se ridica la aproximativ 81000 de militari, din care 43000 armata, 31000 aviatie si restul marina si auxiliari. Pe tari, grosul revine bazelor din Germania cu 54000 (Ramstein fiind cea mai mare baza americana din Europa), urmata de Italia cu 11000( aici intra Baza Aeriana de la Aviano si grosul Flotei IV-a cu comanda la Gaeta), si Marea Britanie cu 9000 de militari.
Cati dintre acesti vor mai fi peste cativa ani pe Batranul Continent, inca nu se stie, si nici nu cred ca s-a hotarat inca. Logic ar fi ca prezenta SUA in Europa sa se reduca, datorita faptului ca Rusia, militar vorbind, nu mai reprezinta o amenintare militara viabila in prezent, si nici nu cred ca isi doreste sa devina. Daca actuala filozofie de aparare va trece de Congres, si care vor fi directile pe care americanii le considera prioritare pentru urmatorii 30-50 de ani, vom afla mai detaliat, macar cateva indicii, incepand cu 6 februarie, data la care proiectul de buget pentru Pentagon va fi prezentat public.
Surse: www.ziare.com