Romania Military

Noul tun Rheinmetall calibrul 130mm

Noul tun Rheinmetall cal.130mm

Demonstratorul Rheinmetall cal.130mm

In 14 iunie a.c. la Eurosatory Paris a fost prezentat pentru prima oara tunul Rhenimetall cal.130mm, cu o lungime de 51 de calibre, tun destinat viitoarei generatii de tancuri europene.

Un demonstrator al tunului a fost prezentat la salonul de la Paris alaturi de o comparatie a dimensiunilor si performantelor noului tun cu actualul tun cal. 120mm L55 calibre. Noul tun incorporeaza tehnologia vechiului cal.120mm, fiind dotat cu inchizator cu miscare de alunecare verticala ( pana), actionat electric, si are o forta de recul cu 30% superioara actualului L120/L55.

Plansa cu caracteristicile noului tun

Camera de ardere a pulberii are volum marit pentru a putea primi proiectile penetrante cu viteza ridicata si deci energie cinetica superioara.

Lungimea tevii tunului este de 6630mm iar masa acesteia este de 1,4tone, iar sistemul inchizatorului impreuna cu cel al amortizorului de recul cantaresc restul de pana la 3 tone (Rheinmetall sustine ca 3 tone este masa totala, fara elementele de fixare). Teava este lisa si cu strat cromat, si nu are frana de gura. Teava este echipata cu camasa termica (pentru a reduce efectul dilatarii neuniforme) si cu sistem de referinta la gura tevii (MRS= Muzzle Refference System), care permite realinierea gurii de tragere cu sistemul de tintire din interiorul tancului.

Gura tevii cu referinta pentru ajustare automata a tintei

Performanta noului tun este asteptata a fi cu 50% superioara actualului tun cal. 120mm L55 calibre al Rheinmetall care echipeaza seriile Leopard 2A6 si 2A7.

Un alt unghi dinspre gura tevii – se observa si placa frontala a mecanismului de amortizare a reculului

Daca in faza de dezvoltare va fi folosita incarcarea manuala, este planificata si dezvoltarea unui sistem de incarcare automata, experienta de pana acum, cu tehnologia actuala, aratand ca la un calibru superior celui de 120mm este indicata folosirea autoloaderului, in locul factorului uman, datorita masei crescute a proiectilului.

 

 

Sistemul de inchizator cu culisare verticala

Deoarece nu exista inca un demonstrator pentru noul tanc, faza de dezvoltare si testare se va desfasura folosind actuala platforma de tanc Leopard 2, pentru care tunul va fi disponibil ca si pachet de retrofit. Este vorba de dezvoltarea MBT Advanced Technology Demonstrator, pentru care Rheinmetall pleaca de la platfroma Leopard 2 A4 instaland un pachet substantial de imbunatatiri, unele dintre tehnologiile experimentate in cadrul acestui program putand fi apoi transplantate in viitorul tanc european, proiect cunoscut si sub denumirea de « Main Ground Combat System » (MGCS).

Leopard 2 MBT Advanced Technology Demonstrator Rheinmetall cu noul tun

Langa tun au fost expuse si doua modele de proiectile in exemplare inerte:

Pentru noul tun va fi dezvoltata si o lovitura cu explozie programabila HE-ABM (High Explosive – Airburst Programmable Munition) pornind de la actualul DM11.

Cele 2 munitii : cal. 120mm (stanga) vs 130mm (dreapta)

Dezvoltarea tunului a inceput in 2015, utilizand fonduri private, iar primul demonstrator tehnologic a fost finalizat in luna mai a acestui an. Din luna septembrie programul de dezvoltare va intra in faza intensiva, cu teste statice si de tragere, rezultatele urmand a fi comparate cu cele ale simularilor déjà realizate.

Inchizatorul si amortizorul de recul al RH cal.130mm

Rusii se lauda déjà ca acesta este prima reactie a industriei occidentale la aparitia noii generatii de tancuri T-14 Armata…

Aruncand un ochi si peste ocean, la partenerii de utilizare ai liniei Rheinmetall cal.120mm/L44, sunt curios daca vom avea in curand noutati despre evolutia programului XM360/E1, derivat al lui M256 actualmente in uz pe M1A1 Abrams. In urma cu cativa ani buni, acesta promitea a fi mai usor decat actualul tun, pastrand aceeasi lungime a tevii (L44), cu recul mai redus. Folosind munitie de noua generatie, XM360E1 trebuia sa fie superior lui Rheinmetall L55 calibre. Daca un M256 dezvolta 11.5 Mj de energie la gura tevii, un L55 dezvolta 13,5 Mj iar un XM360E1 era proiectat sa dezvolte 16 Mj. Sunt curios daca noul cal. 130mm al Rheinmetall va ajunge sa dezvolte 20 Mj (conform reclamei cu +50% fata de cal.120mm/L55).

Ramane de vazut daca americanii isi vor mentine optiunea pentru calibrul actual, sau vor aplica tehnologia XM360E1 pe un calibru superior. Avantajul major este lungimea si masa mai reduse in acest caz, la performante similare cu noul produs german.

O alta problema este ca probabil tunul american nu va fi accesibil la export decat cumparandu-l instalat intr-un produs finit american, cel mai probabil o evolutie a tancului Abrams (M1A3 ?).

Cred ca vom avea noutati cat de curand…

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

http://www.rheinmetall-defence.com/en/rheinmetall_defence/public_relations/news/latest_news/details_10496.php

http://www.rheinmetall-defence.com/media/editor_media/rm_defence/publicrelations/pressemitteilungen/2016/2016_06_13_rheinmetall_at_eurosatory/2016-06-13_Rheinmetall_at_Eurosatory_MBT_main_armament_en.pdf

http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=19652

http://defense-update.com/20160614_rheinmetall-ups-tank-firepower-with-new-130mm-gun.html

https://thaimilitaryandasianregion.wordpress.com/2016/06/14/eurosatory-2016-rheinmetall-lifts-the-lid-on-new-130-mm-tank-gun/
http://sputniknews.com/europe/20160614/1041289795/germany-tank-gun.html
http://www.janes.com/article/61255/eurosatory-2016-rheinmetall-lifts-the-lid-on-new-130-mm-tank-gun

Exit mobile version