Nu prea avem noutati, lucru bun ar fi ca in ultima vreme s-a vorbit mai des despre achizitia celorlalte doua escadrile (36 de aparate), pe langa cele inca cinci F 16 MLU (patru simple si o dubla) din Portugalia.
Stiam deja ca Lisabona a fost de acord sa ne livreze inca cinci aparate din flota operationala portugheza, ministerul lusitan al apararii explicand ca Romania are nevoie urgenta de cele cinci aparate, astfel incat ele vor fi practic transferate din cadrul fortelor aeriene portugheze catre cele romane (dupa o reparatie capitala), urmand ca mai apoi portughezii sa primeasca din SUA cinci A/B-uri pe care sa le aduca la standardul MLU.
Presa lor scrie ca deocamdata nici cele trei F 16 procurate tot din Statele Unite, pentru a inlocui trei MLU-uri livrate Bucurestiului in primele 12 aparate sosite in tara, nu sunt inca operationale.
Vom dispune astfel de doua escadrile a 18 aparate plus una cu 17 avioane, dar problema noastra este necesitatea cresterii ritmului de pregatire a pilotilor, de unde si achizitia a inca unei duble, pentru ca prima escadrila de F 16 sa devina operationala. Pacat ca a trebuit sa moara un om pentru ca ministerul sa calce acceleratia in operationalizarea pilotilor de F 16. Dar asa este in aviatie…
In privinta celor 36 de aparate nu stim chiar nimic, oferte ar fi, neoficial, din Israel (nu se stie daca A sau C), Grecia (astia nu stiu sa aiba decat C/D-uri) si posibil varianta SUA via OGMA Portugalia, doar ca aici ne lovim de factorul timp, uzina/atelierul portughezilor avand o capacitate de modernizare la standardul MLU limitata, chiar foarte limitata dupa cum se vede, iar 36 de aparate sunt 36 de aparate…
In rest asteptam anul viitor o decizie pe aviatie, atat pentru cele 36 de F 16 cat si pentru elicoptere.
Despre submarine
Sambata, Mihai Fifor, a reiterat vointa MApN de a achizitiona trei submarine. Din declaratiile ministrului, programul va fi lansat abia dupa ce alte programe deja demarate, sau aflate in faze avansate de atribuire, vor fi finalizate.
„Nu discutăm despre un proiect pe termen scurt sau mediu, discutăm de un proiect pe termen lung, pentru că deocamdată principalele programe de înzestrare sunt deja pe rol,” a declarat ministrul apararii.
Se mai asteapta ca marina sa „finalizeze concepţia legată de cele trei submarine pe care Armata României le vrea în dotarea sa, submarine pe care ni le dorim construite tot într-un şantier naval din România, aşa cum se întâmplă şi în cazul corvetelor.”
Daca am incerca sa ghicim cand acest program va fi oficial demarat ar trebui sa calculam cand actualele programe ar fi finalizate si atunci ajungem la concluzia ca putem astepta submarinele abia dupa 2025-2027.
O alta varianta ar putea fi ca Romania sa aiba o crestere economica sustinuta (si de preferat sanatoasa nu bazata pe consum) astfel incat cei 2% din PIB sa insemne din ce in ce mai multi bani. Atunci am putea spera o lansare ceva mai rapida in achizitia de submarine.
Corvetele se apropie si ele de linia de finish, cerintele tehnice finale ar trebui sa fie in curand trimise catre cele patru companii ofertante, astfel incat acestea sa-si poata finaliza oferta si pretul intr-o oferta angajanta. Lucrurile se misca in continuare foarte repede in acest program, vom avea probabil, ceva stiri in curand.
GeorgeGMT