In urma cu vreo trei saptamani un prieten ce urma sa vina in tara ma intreaba ce noutati am si iata ce i-am spus…
Am stat si m-am minunat (intr-un sens foarte negativ) atunci cand Mircea Dusa ne-a informat iarasi ca stam…bine. Zicea ’mnealui ca bateriile noastre Hawk sunt aproape gata sa se ia de gat cu oricine ar fi atat de prost sa le testeze, ca au fost modernizate si asa mai departe. Dar din pacate declaratia este departe rau de realitate.
Hawk nu a fost chiar modernizat ci doar adus la zi pe-ici pe colo nu neaparat in partile esentiale, sistemul fiind compatibilizat (celebrele interfete) cu un radar TPS 79R si posibil este in curs compatibilizarea cu noile radare belgiano-israeliene 3D (echivalent al 3D MPQ-64 Sentinel ) cumparate recent. Practic “modernizarea” atinge FDC (Fire Distribution Center), dar inca departe de un C4i complet, si deloc caracteristicile tehnico-tactice ale sistemului, pornind de la capacitatea de rezistenta la bruiaj, urmarirea tintei si actualizarea traiectoriei rachetei sau caracteristicile rachetei in sine (acestea putand creste probabilitatea de lovire a tintei spre 85%). Iar asta inseamna ca la standardul romanesc PIP IIIR suntem inca foarte departe fata de ceea ce insemna, comparativ, standardul HAWK XXI – o varianta inca performanta astazi, insa nu chiar ultimul racnet comparativ cu noile aparitii.
Este mai mult decat nimic, dar pana la urma tot nimic este in fata unui posibil inamic dotat macar la nivelul anilor nostri. Pentru ca noi nu ne pregatim sa luptam cu Uganda ci cu Rusia (direct sau indirect) si nu cred ca rusii vor fi chiar asa de impresionati de Hawkul nostru resapat partial. Si ma opresc aici cu Hawkul.
Si sa nu uitam ca nici sistemul mobil sol-aer cu raza scurta spre medie 2K12KUB nu este modernizat, desi exista variante si un acord de colaborare semnat, modernizare care ar fi putut asigura cu concursul Electromecanica Ploiesti urmatoarele: refacerea resursei rachetelor 3M9E, inca performante, si un procesor mai capabil (rezistent ECCM); sistemul – radar 3D, capabilitate multi-target, IFF avansat, legatura de date compatibila integrare C4I si un sistem tactic (battle management) modern.
In alta ordine de idei se pare ca razboiul din Ucraina nu prea mai sperie pe nimeni atat timp cat suntem deja aproape in luna iunie dar bani pentru revitalizarea unor masini de lupta inca nu au venit deloc, programul de aducere in stare de lupta pentru TAB-uri, tancuri si alte vehicule fiind lasat de izbeliste inca de la sfarsitul anului trecut, recte cam de atunci nu s-au mai alocat bani, dar la un buget de 1,4% nici nu-i de mirare.
Astfel cu exceptia F 16 portugheze nimic nu pare a mai misca, nici macar la nivel declarativ, fregatele, celebrul submarin, masini blindate si neblindate 4×4, sistem antiaerian cu raza lunga, etc, etc sunt intr-o continua conservare si reevaluare si sunt intr-un asa hal de descompunere tehnica ca ti-e si scarba sa mai comentezi ceva.
Noroc cu americanii ca-si mai plimba transportoarele prin tara sa vaza romanii ca sunt aparati si isi haterizeaza V-22-urile! 😉 .
Si cam astea ar fi “noutatile” in domeniul militar de pe la noi.
In privinta “razboiului” din Ucraina lucrurile incep usor-usor sa se aseze pe scenariul razboiului de pe Nistru din anii “90, astfel ca Rusia odata ce si-a securizat Crimeea si o parte din estul Ucrainei se va linisti. Nu cred ca rusii isi vor continua avansul, nu cred ca vor Odessa, ei vor pur si simplu sa blocheze orice sansa (macar pur teoretica) ca Kievul sa-si ia un prea mare avant spre Vest, nu ca UE si NATO ar astepta Ucraina cu bratele deschise, dar asa la siguranta Moscova va putea de acum incolo sa santajeze Ucraina si incet-incet sa capete o tot mai mare greutate in deciziile care se iau la Kiev.
Timpul va trece, “prostimea” va uita razboiul si ucrainenii isi vor aduce din nou aminte ca ei sunt slavi, ca Rusia este pana la urma amica cu ei, etc, etc si pana intr-un final toata lumea va fi multumita de noul aranjament geostrategic din estul Ucrainei.
In Romania – din punct de vedere economic – stam bine, spune guvernul care ne tot arata cresterea economica (doar din cifre) , desi structura economica nationala continua sa se degradeze, calitatea slujbelor este la nivel de colonie bananiera, nu avem infrastructura si nici vreun val de reforma politico-economica nu se arata la orizont.
Daca veti avea curiozitatea sa cautati pe net sau prin presa informatii despre locurile de munca nou create veti remarca ca acestea sunt impartite in doua mari categorii: prima – locuri de munca inalt si foarte inalt calificate in domeni de varf (IT, medicina, etc) in timp ce ceea de a doua categorie ofera doar locuri de munca slab calificate si fara un viitor prea stralucit (coafeze, vanzatori, agenti de vanzari, paznici, muncitori necalificati).
Lipsesc cu desavarsire locuri de munca in industrie sau agricultura, locuri de munca mediu calificate si care sa ofere un potential de viitor pentru posesor. Ori in aceste conditii relansare economica sanatoasa – adica pe baza consumului intern – nu se poate face.
Nu poti sa tot cresti doar pe baza exporturilor de forta de munca ieftina – decat daca ne dorim un scenariu chinezesc – atat timp cat in Romania cresterea puterii de cumparare (daca intradevar se produce) se duce aproape in totalitate catre importuri. Adica orice plus am avea pe valoare fortei de munc (prin retehnologizare) se duce automat spre cumpararea de bunuri din import, atat timp cat economia nationala nu produce aproape nimci din ceea ce vedem cand intram intr-un magazin de bricolaj, unul pentru bunuri de folosinta indelungata, etc…
Ori stim cu totii ca fara o cerere interna, bazata pe o forta de munca calificata si stabila, niciodata nu vom avea o economie care sa asigure un trai decent.
Asadar nici pe zona economica nu avem motive de optimism, cum nu avem nici pe zona militara, politica sau sociala, dar guvernul ne explica ca avem crestere economica…
Pai avem – nominal vorbind – dar care sunt “motoarele” acesteia? In ordine acestea ar fi: exporturile (in realitate export de forta de munca ieftina sau relativ ieftina), agricultura (care si aceasta are problemele ei) si pomenile electorale/populiste, care se traduc prin cresterea alocatiilor de la buget catre diferite paturi sociale, inclusiv salariile catre bugetari, asta in timp ce investitiile statului pur si simplu au stagnat de tot…
Optimist?! Foarte daca as trai in alta tara, dar in Romania nu poti sa fi optimist asta daca ai macar opt clase si intelegi limbajul scris, pentru ca viitorul arata sumbru. Nu exista forte interne care sa aduca o crestere economica bazata pe o restructurare a pietei interne, nu avem deloc sprijinul propriului nostru guvern (care prefera sa fure la hartia igenica cumparata la suprapret decat sa investeasca in mari lucrari de infrastructura) si una peste alta, sfatul meu, invatati-va copiii o limba straina mai “ciudata” sa aiba bietii de ei o sansa in viitor.
Evident nu in Romania.
GeorgeGMT