Romania Military

Noutăți la Marea Neagră IV. Anglia, Ucraina și Marea Neagră

Ucraina, Marea Britanie și Marea Neagră

Este deja de notorietate faptul că, în 2014, Ucraina și-a pierdut cea mai mare parte din flota militară în detrimentul Rusiei. Mai mult decât atât, în noiembrie 2018, Rusia i-a sechestrat Ucrainei trei din puținele nave pe care le mai avea, un incident despre care puteți citi mai multe detalii aici.

O țară aflată în război din 2014, cu un PIB per cap de locuitor de 3.659 USD în 2019, puțin mai mult de o pătrime din cel al României, și cu o industrie aflată în cădere liberă de câțiva ani buni, Ucraina se străduiește să-și reconstruiască armata, inclusiv flota militară.

Vecinul nostru are în teste avansate racheta anti-navă RK-360 Neptun pe care speră să o introducă curând în serviciu. Mai multe baterii de coastă vor fi dotate cu această rachetă, un subiect despre care am mai scris aici.

Mark VI Sursa: US Navy

Totodată, SUA sprijină Ucraina în eforturile sale de reconstrucție a unei flote militare, transferând gratuit (cu excepția reactivării, transportului și instruirii echipajelor) două cutere pentru Paza de Coastă precum și două nave de patrulare Mark VI. Acestea au fost urmate de intenția manifestată de Ucraina de a mai achiziționa încă 16 nave de patrulare Mark VI și furniturile aferente, întreg pachetul fiind estimat de DSCA la 600 milioane USD. Despre acest subiect am scris pe larg aici, pentru cei care vor să-și reamintească.

Pentru mai multe detalii despre implicarea Marii Britanii în Ucraina şi oferta făcută vecinilor noştri de la est puteţi citi în continuarea acestui articol, pe rnhs.info.

Nicolae

Exit mobile version