Romania Military

NSM a ajuns la patru clienti certi

Avem asadar, in ordinea semnarii contractelor: Norvegia, Polonia, Germania (se aude ca nemtii ar fi cerut o varianta cu ghidare semiactiva radar) si acum Malaezia.  Tara asiatica va plati 124 milioane de euro pentru un numar inca necunoscut de rachete.

Acestea vor fi folosite la bordul LCSurilor locale, nave care au la baza proiectul Naval Group Gowind, construite in Malaezia. Prima nava ar trebui sa intre in dotare in 2020.

De remarcat este faptul ca NSMul va fi integrata fara probleme cu sistemul de management al navei (SETIS)) al celor de la Naval Group.

Trecand acum peste malaezieni si NSMul lor, ajungem in Polonia unde aflam cu surprindere ca desi Varsovia dispune de astfel de rachete (de ceva timp) pentru bateriile sale de coasta si desi NSMul are o raza de peste +200km, polonezii nu pot angaja tinte decat in limita a 40 de km (atat cu NSM ca si cu RBS 15) datorita lipsei unui sistem  care sa asigure detectia tintei la distante mai mari.

NSMul mai are insa o problema (sau un avantaj, depinde de cum privesti problema), pe langa lipsa senzorilor care sa-i asigure o raza mare (in cazul Poloniei), si ne referim aici la sistemul sau de ghidaj (IIR – imaging infra-red homing). Ei bine acest sistem este foarte eficient si aproape imposibil de bruiat dar are nevoie de date suplimentare fata de o racheta ghidata radar.

Astfel, tara care detine NSMul ar trebui sa aiba o arhiva serioasa cu imagini in IR a navelor potential inamice. Odata ce racheta ajunge in raionul desemnat incepe practic sa compare imaginile din memoria sa cu ce gaseste la fata locului si dupa ce identifica nava-tinta, tot cu ajutorul imaginilor pre-programte, alege locul cel mai vulnerabil al navei si acolo loveste.

NSMul nu este o racheta anti-nava cu o incarcatura de lupta prea mare, ba dimpotriva, la cele 125 kg pare chiar miniona, dar acest „handicap” este suplinit tocmai de precizia chirurgicala a loviturii, racheta nu numai ca loveste nava aleasa, dar o loveste intr-un loc ales de operator, obtinand astfel un maximum de daune cu o incarcatura de lupta cat mai mica.

O masa utila cat mai mica (incarcatura de lupta transportata la tinta) are logica prin prisma faptului ca la 125kg explozibil, racheta este mai mica si mai greu de detectat, mai usor de transportat, o raza mai mare. La 400kg masa la lansare NSMul este chiar usoara, fata de alte rachete anti-nava occidentale, numai vorbim de cele rusesti care ating chiar si trei tone (supersonice intr-adevar).

De bagat la cap ar fi doua… chestii:

In rest asteptam corvetele, bateria de rachete de coasta, F 16 etc…

GeorgeGMT

Exit mobile version