Parafrazandu-l pe Dante Alighieri: ” Voi ce…priviti, lasati orice speranta!” Foto: CRISTI CIMPOES / MEDIAFAX FOTO
Orice om sanatos la cap, si bine educat, isi poata da seama ca Flota Romaneasca militara de la Marea Negra (ne referim aici la navele de suprafata) nu va putea niciodata sa faca fata Flotei Ruse de vis-à-vis de Constanta (Sevastopol), sau sa reprezinte macar un mic factor de descurajare, oricat de mic acolo.
Foarte mica paranteza. Kilo-class – proiect 877E, adica Delfinul – este proiectat ca submarin anti-submarin de unde poate si nevoia stringenta sa fie repus pe apa cand rusii tocmai ce au adus in Marea Neagra sase submarine noi Project 636-M / 636.3 Varshavyanka, nave in fata carora – oricat de bine am inarma cele doua fregate – suntem cu mainile legate la spate. In acest caz trebuie corvete ASW si submarine, iar fregatele sa-si vada de lupta nava-nava si anti-aeriana si doar tangential ASW. Inchidem paranteza.
Orice am pune de noi pe astea doua fregate nu vom putea sa fim eficienti atat anti-aerian cat si anti-nava sau anti-submarin si flota romaneasca are nevoie – in mod obligatoriu – de o puternica sustinere a unitatilor de la tarm (sustinere AA si anti-nava) ca si de o credibila “umbrela” a aviatiei de vanatoare…
Singurele nave care ar putea cu adevarat sa faca diferenta, fara protectia nimanui si luptand cu totul individual, fara sustinere de la tarm, ar fi, bineinteles, submarinele. In contextul cresterii rapide a Flotei Ruse de la Marea Negra (si ca numar de nave si ca grad de modernizare) noi ne gandim doar la fregate, lasand cu totul balta singurul program de modernizare/dotare care ne-ar putea face sa contam: o flota de submarine.
Adevarat ca doar cu submarine nu faci mare batalie cu rusii, mai trebuie – spunea colegul nostru Bula – si rachete anti-nava cu baza la sol, campuri de mine, sisteme AA si anti-racheta, dar daca ne uitam fix la Flota putem observa cu ochiul liber ca mama descurajarii in lupta navala este tot submarinul.
ORP Orzel, Kilo polonez (proiect 877E), nava lansata la apa in 1986, cu un dupa Delfinul nostru. Ambele submarine sunt cam identice, fiind construite la Gorki. Diferenta…al nostru moare la mal, „polonezul” zburda liber. Asadar nu-i vechi Delfinul, inca poate…
Practic o singura nava poate tine la tarm un intreg grup naval, sau macar poate forta inamicul sa aloce forte suplimentare (daca le are) pentru asigurarea unui convoi si astfel nu te trezesti pe cap cu ditamai flota, mai castigi ceva timp, mai dai si tu din coate…
Un sub este stealth prin definitie, foarte greu de lovit si scos din lupta si reprezinta singura capabilitate navala credibila pentru natiunile mici si medii, iar Delfinul nostru poate sta pe mare si 45 de zile, adica il poti scoate din port la primul semn de necazuri si il ti acolo in larg la descurajare.
Noi avem un Kilo, considerat prea batran de unii sau prea singur de altii, prea rusesc pentru modernizare, etc, dar Kilo al nostru nu-i chiar cel mai vechi din neamul lui operational astazi si in mod sigur ar merita modernizat chiar daca nu si-ar recapata capacitatea de lupta in totalitate…
Eu cred insa ca viitorul nostru la Marea Neagra – ca forta navala de luat in seama – nu sta in fregate si corvete sau nu sta in principal in navele clasice de suprafata, ci intr-o flotila de submarine, o aviatie dedicata, rachete anti-nava cu baza la sol si abia in ultimul rand nave de lupta de suprafata propriu-zise.
Si pentru a intelege logica submarinului in secolul XXI este suficient sa ne uitam in restul lumii: Australia, in fata expansiunii Chinei, isi cumpara 12-18 submarine, Vietnamul, in fata aceleiasi Chine, cumpara 6 Kilo din Rusia, India da o importanta enorma tot flotei de submarine, China si ea tot cu submarinul, Rusia, de unde are de unde n-are, a trimis in Marea Neagra sase submarine Kilo – modernizate, cu navele de suprafata mai vede Moscova ce face. Asadar ivanii au considerat ca prima urgenta submarinele. De ce?! Raspunsul este simplu: deocamdata Rusia este in defensiva la Marea Neagra si de aici si graba cu submarinele, dar te pomenesti ca noi gandim ofensiv si de aici fregatele first!
Polonia a cumparat de urgenta patru submarine sh din Norvegia, chiar de dinainte ca programele majore de inzestrare poloneze sa fie urnite, cu mult inainte de F 16 si Patriot sau tancuri Leopard 2, Suedia are o flota de suprafata formata numai din corvete de mici dimensiuni, destul de modeste ca armament, dar are submarine, Norvegia are submarine, Olanda la fel, Danemarca are si ea…
Americanii si ei acorda o importanta majora flotei de submarine si vad ca principal pericol pentru navele lor tot submarinul. Ca sa ne dam seama ca inseamna submarinul pentru US Navy, in razboiul din Libia, doar USS Florida a lansat intr-o succesiune scurta numai putin de 90 de rachete Tomahawk! Cata putere de foc!
Acum, daca v-am convins de urgenta luarii in discutie a crearii unei flote de submarine romanesti la Marea Neagra – si de revitalizarea Delfinului plus modernizarea sa – nu va mai ramane sa faceti decat un lucru: scrieti un mail/scrisoare catre senatorul si deputatul care va reprezinta pe voi in parlament!
🙂 🙂 🙂
Am simtit nevoia sa devin ironic mai pe la sfarsit…
Logica realitatii e ca oricat de bine am moderniza noi cele doua fregate, oricat de smechere ar fi cele patru (deocamdata potentiale) corvete, de se spune ca le vom cumpara intr-un final, toate acestea nu fac tactic vorbind doi bani in fata Sevastopolului, fara ca fortele noastre terestre sa mai bage alte miliarde in sisteme AA si anti-racheta, plus niscai rachete anti-nava cu raza lunga, plus rachete anti-nava pe F 16, plus mai mult de 24 de F 16…
Doar submarinele ar putea lupta individual, fara prea mare sprijin de la suprafata, mai ales ca astazi conflictele sunt dure si foarte scurte, ori un sub poate sta pe mare/submers (cu AIP) macar 45 de zile, arhisuficiente pentru a conta.
Ce m-a apucat (din nou) cu submarinul?! Pai tocmai ce am citit un foarte interesant studiu despre cum vor arata flotele militare in urmatorii cincizeci de ani si intreg studiul avea – de fapt – un singur raspuns: submarinul.
Submarine pentru cele doua super-puteri pe post de garantie si echilibru nuclear, submarine pentru puterile regionale – ca fiind singura arma pe mare care poate face diferenta in orice conditii si tot submarine pentru tarile mici si fara mare potenta financiara in fata puterilor regionale sau chiar ale celor doua super-puteri, ca fiind singurele arme care ar putea macar sa creeze o stare de descurajare la adresa “granzilor”…
Basca ca submarinul este singura arma cat de cat strategica si de descurajare pe care ne-o permitem. 12-24, hai 48, de F 16 n-o sa-i descurajeze pe ivani sa ne puie piedici prin Marea Neagra sau sa arunce cu te miri ce (supersonic sau de croaziera) spre Constanta, da’ submarinul ii poate face sa se gandeasca de 2-3 ori inainte sa-si trimita si trupetii eliberatori…
Numai noi, condusi de imbecilocratie, ne uitam preponderent spre nave de suprafata, dreptu-i ca si acolo tot sasiu ne uitam si tot stramb vedem realitatea, de zici ca a lovit autismu’ in toata conducerea Armatei. Sau incompetenta?!
PS – Apropo de fregate, le-om mai vedea noi modernizate in viata asta?! E de…discutat!
Intre timp, polonezii…
„Guvernul polonez doreste sa cumpere trei submarine si ar putea semna un contract cu Saab Kockums deja in aceasta toamna” – conform Sydöstran, ce citeaza un articol recent din ziarul polonez de afaceri Gazeta Prawna (care se bazeaza pe Saab Daily News Reports din 6 si 7 octombrie).
„It is nothing new that Poland is one of the countries which is interested in new submarines, and with which we are in discussions,” a comentat Helena Dahlberg, din partea oficiului de presa al Saab. Conform Gazeta Prawna, unul din subiectele negociate este daca o parte din asamblarea finala ar putea avea loc pe unul din santierele navale ale Poloniei.
„It is not unusual to discuss having some production locally,” a mai adaugat Dahlberg.
GeorgeGMT