O tara fara armata nu este luata in serios de nimeni si ne referim aici la o tara care se vrea luata in serios, o natiune de anvergura mondiala, puternica, bogata si mai ales influenta. Daca mai adaugam aici si faptul ca respectiva tara are “norocul” sa aiba la granitele sale Rusia, necesitatea unei forte militare respectabile se justifica de la sine.
“Tara” de care vorbim este bineinteles Uniunea Europeana, care a inteles in sfarsit ca poti sa fi tu cat de puternic vrei – economic vorbind – daca aceasta forta economica nu se sprijina pe o forta militara pe masura n-ai facut nimic. Bineinteles ca exista NATO, doar ca NATO este de fapt Amercia oricum am privi problema…
Iar de cand Rusia si-a arata adevarat fata – a cata ora in istorie – membrii UE incep sa fie mai putin coltosi si mai putin orgoliosi si sa discute macar la nivel inalt despre posibilitatea crearii unei armate a UE, independenta de statele membre. Pe de o parte este nevoie de uniformitate si de o comanda unica, este nevoie de de un buget substantial, atat timp cat este din ce in ce mai evident ca nici macar conomiile considerate bogate nu-si mai permit astazi sa intretina o armata moderna si suficient de mare, datorita in principal costurilor tot mai ridicate ale tehniciii de lupta, atat pentru dezvoltarea si achizitionarea acesteia cat si pentru mentinera ei in uz…
Cum PIB-ulo UE este undeva la +16 mii de miliarde de dolari, dezideratul NATO ca pentru aparare sa fie alocat un minimum de 2% ar oferi unei armate europene a viitorului o suma de peste 320 miliarde de dolari pe an… ori ca acesti bani chiar poti crea si mentine o forta militara peste ce are astazi Rusia sau China si daca nu la paritate, destul de apropiata de ce au americanii, oricum o forta militara mai mult decat credibila. Iti poti dezvolta o industrie militara de mare anvergura si foarte inalta tehnologie, care la randul, pe model american, sa traga dupa sine – din punct de vedere tehnologic – intreaga economie. Bani am avea, minte ne-ar mai trebui.
In aceasta ordine de ideei Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a îndemnat duminică la crearea unei armate europene, în special în contextul relațiilor tot mai tensionate cu Rusia legat de Ucraina. O asemenea forță i-ar permite UE atât să facă față noilor amenințări de lângă frontierele sale, cât să și apere valorile europene, a subliniat Juncker, într-un interviu publicat duminică de Welt am Sonntag, informează AFP.
„Nu vom crea o armată europeană pentru a o utiliza imediat. Însă o armată comună a tuturor europenilor îi va da de înțeles Rusiei că vorbim foarte serios atunci când este vorba de a apăra valorile UE”, a spus Juncker, adăugând că o forță comună pentru cei 28 de membri ai UE va permite raționalizarea cheltuielilor militare și favorizarea integrării militare dintre aceste țări.
„O asemenea armată ne va ajuta să punem la punct o politică externă și de securitate comună”, a subliniat președintele Comisiei Europene, subliniind că nu se intenționează diminuarea rolului NATO. „Imaginea Europei a suferit într-un mod dramatic. În termeni de politică externă, se pare că nu prea suntem luați în serios”, a mai spus Juncker.
Această propunere riscă să nu fie pe gustul celor care se opun unei mai mari integrări europene, începând cu Marea Britanie, dar a găsit deja oarece sprijin din partea Germaniei. Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, a declarat luna trecută că este sigură că dacă nu copiii ei, atunci cel puțin nepoții ei „vor cunoaște Statele Unite ale Europei”, cu propria lor armată.
Welt am Sonntag îl cita duminică și pe șeful Comisiei pentru politică externă din parlamentul german, Norbert Roettgen, potrivit căruia ideea unei armate a UE este „o viziune europeană căreia i-a sosit vremea”.
Potrivit aceleiași publicații germane, fostul secretar general al NATO, Javier Solana, ar urma să prezinte luni, la Bruxelles, un raport privind noua strategie de apărare europeană, făcând apel la o mai mare capacitate militară pentru intervenții în afara frontierelor UE, scrie Agerpres in pagina electronica.
Sursa: incomemagazin.ro
Germania este bineinteles pro, datorita si planului sau cu bataie lunga de federalizare a UE pe model american, ori pentru acest lucru nemtii au nevoie de trei lucruri: o moneda comuna (euro), o fiscalitate comuna si o armata comuna. Daca modena exista deja, tinand cont de situatia internationala, pasul logic urmator ar fi armata, dar aici avem cateva probleme numite Marea Britanie si Franta, cu completarea ca Parisul ar putea fi convins mai usor sa participe la acest proiect decat Londra.
In avantajul acestei idei ar putea sa stea si interconectarea din ce in ce mai pregnanta a industriei de aparare din Uniunea Europeana, legaturile foarte solide dintre Italia si Franta fiind aici doar un exemplu. Pe de alta parte, o armata Federela a UE ar putea sa devina un magnet si pentru neutra Suedie sau pentru Finlanda, ar putea sa atraga in UE si Norvegia.
Oricum am privi aceasta problema trebuie sa recunoastem ca acesta este viitorul, din cam toate punctele de vedere si doar orgolile prostesti ale Batranului Continent sunt stavila pentru realizarea unui lucru extrem de bun.
Un foarte bun inceput ar fi crearea unei forte expeditionare si de reactie rapida a UE, finatata de UE si aflata la comanda si sub controlul Comisiei Europene. In acelasi timp o armata federala europeana nu inseamna ca tarile membre nu-si pot pastra anumite forte militare sub comanda proprie, mai ales daca vom cadea de acord cu o specilizare a acestora.
Eu personal sunt un mare fan al unei armate comune ca si a unei federalizari a UE, pentru ca actula structura politico-economico, nici cal nici magar, nu va putea functiona mult timp, mai ales intr-o lume in continua schimbare.
Iar pe de alta parte o armata federala europeana ar ajuta la dezvoltarea spiritului european in detrimentul nationalismului si ar crea o natiunea europeana care chiar s-ar perecepe pe sine insasi ca fiind europeana inaintea tarii de bastina, iar daca tarile UE vor sa aiba un viitor trebuie sa se uneasca si impreuna sa-si apere cultura si mostenirea care pana la urma a creat lumea in care traim astazi.
Nu poti avea o uniune vamala si o politica fiscala diferita, nu poti avea o moneda comuna si o politica externa si (din nou) fiscala diferita, nu poti sta in fata Rusiei cu armata americana in spate! Pur si simplu nu merge asa…
GeorgeGMT