Rusia vis-à-vis cu Europa/NATO/SUA vs China
Politica internationala poate parea complicata, si chiar este, iar situatia economica si geopolitica pe axa SUA-UE-Africa de Nord-Orientul Mijlociu sunt si ele extrem de complicate! Sau de fapt nu sunt si noi ne lasam pacaliti de niste apartente false, ne lasam pacaliti, de perdele de fum si nu vedem cauzele si mizele reale? Care mize este foarte psoibil sa nu aiba foarte mare legatura cu prezentul, de unde si dificultatea de a sesiza realitatea, ci viitorul, uneori chiar mai indepartat?
Ei bine intreaga noastra lume este de fapt o iluzie si doar pare a fi de o nesfarsita diversitate, dar in realitate Universul este foarte simplu si are la baza trei elemente de baza plus patru forte fundamentale. Astfel intreaga maretie a acestui Univers magnific, intrega viata de pe Terra – in infinita ei complexitate si frumusete – planetele Sistemului Solar, Soarele, stele, galaxiile si gaurile negre sunt toate una si una in toate, ca sa-l parafrazez pe Mihai Eminsecu. Si aceste “toate” sunt de fapt spatiu gol, tot asa cum si monitorul pe care cititi acest articol tot spatiu gol este, atat timp cat dintr-un atom 99,9% este spatiu gol. Realitatea noastra de zi cu zi este doar o increngatura de campuri de forta si spatiu gol, dar iluzia este de materie solida…
Aceasta iluzie senzitiva are la baza: electroni, protoni, neutroni plus celor patru forte fundamentale: forta nucleara slaba, forta nucleara tare, forta gravitaionala si cea electromagnetica, care guverneaza dinamica particulelor elementare. Maretia Creatiei sta tocmai in simplitatea ei aparenta…
Revenind acum la micile mizerii si ipocrizii de pe planeta noastra si trecand de la frumoasa astronomie la hidoasa politica, daca ne uitam atent putem observa acelasi tipar: lucruri simple poleite intr-o complexitate care nu face nimic altceva decat sa ascunde adevaratele scopuri, simple si ele.
Rusia ar putea fi – in acest context – marea enigma! De ce Moscova nu se poate intelege odata pentru totdeauna cu veicinii sai europeni? De ce nu poate Rusia sa se concentreze pe imensele sale bogatii naturale si nu poate intra in randul natiunilor bogate si prospere?! Primul raspuns ar fi datorita ambitiilor sale imperialiste, dar adevarul poate fi chiar mai simplu de atat: de frica!
Pai situatia Rusiei este mai simpla decat pare. Razboiul din Georgia, Ucraina, Basarabia, Siria, etc, etc sunt toate rezultatele fricii! Si nu orice frica ci o frica educata, care este rezultatul analizarii viitoarelor mari probleme care Moscova le va avea – in mod sigur – in viitor…
Rusia a fost mai mereu o tara inapoiata, din punct de vedere social, economic si politic. Imperiul tarist inca mai avea serbi, cand Europa si restul lumii trecusera la o economie industrializata si democratie. Datorita acestor tare, societatea si economia rusa au fost tot timpul in spatele Europei tot asa cum este si astazi. Rusia nu si-a putut edifica o economie sanatoasa, propriile sale companii nu au iesit in lume, nu are capital, nu are relatii economice santoase, nu are din pacate obisnuinta unei economii de piata…
Tarismul, mai apoi bolsevismul si acum dictatura oligarhilor, metine economia rusa si libera initiativa intr-o perpetua stare de ev mediu.
Acum, mai mult ca niciodata, Rusia este prinsa in clestele Occident-China. Daca pana in anii “80, Moscova avea in fata doar un Occident net superior economic si social, acum se confrunta si cu o China care a depasit de mult si cu foarte mult Rusia din punct de vedere economic, al capitalului, al economiei de piata si in curand chiar si al tehnologiei.
Rusia are astazi, cum a avut mai tot timplu, o economie foarte subreda, total dependanta de exportul de gaze si petrol, o economie incapabila sa asigure o viata decenta propriului sau popor si sa asigure statului rus o sansa reala in razboiul economic de acum sau din viitorul nu prea indepartat.
Cine se mai indoia ca Rusia este o tara bananiera, care traieste efectiv din gaze si petrol, poate remarca in zilele noastre cum s-a contractat economia rusa in fata prabusirii pretului titeiului, cum s-a dus dracului valoare rublei – si cu peste 60% – in mai putin de un an.
Toate acestea arata slabiciune structurala a economiei centralizate/oligarhice rusesti.
Bineinteles ca Rusia se poate pune pe picioare in cateva decenii: bogata este, resurse are, oamenii inteligenti are, ceva tehnologie s-o mai gasi, capital s-ar face rost, dar “ghiuleaua de piciorul” economiei ruse se numeste (ca si la noi, dar la un nivel infinit mai inalt) coruptia.
Coruptia in Rusia inseamna oligarhi atot-puternici care te pot ucide si nu se intampla nimic, inseamna un aparat de stat represiv care nu respecta nici o lege, inseamna o dictatura dura a clanului condus de Vladimir Putin.
Ori intr-un astfel de micro-sistem economic nimic nu se dezvolta, relatiile economice normale nu au cum sa functioneze, libera initiativa moare in fasa, relatiile economie de piata nu exista si datorita acestor realitati dure Rusia este o tara inapoiata economic, social si al dezvoltarii umane, o tara care nu are astazi companii puternice, nu are companii private care sa dezvolte tehnologie si care s-o si fabrice.
Rusia nu produce suficient nici macar pentru piata interna, si din ce produce, are foarte putine domenii cat de cat competitive. Practic tara nu se poate auto-sustine.
Si datorita acestor factori generali Rusia nu-si poate deschide economia catre Vest pentru ca ar fi efectiv “mancata” de marile companii euorpene si americane, infinit mai puternice si mai eficiente decat cele rusesti, astfel ca singura sansa a lui Putin este sa-si tina tara in spatele unei cortine de fier economice si departe de libertatea de informatie, departe de lumea libera a schimburilor economice…
Dar aceasta tactica poate functiona numai pe termen scurt (cum s-a vazut deja in cazul URSS) pentru ca pe termen mediu si lung Rusia nu mai are timp, lumea se schimba si tehnologia avanseaza, pietele se deschid, capitalul este liber si competitivitatea economica generala creste, iar daca europenii nu vor pune piciorul in Rusia, chinezii deja o fac. Nu cu armata, nu cu milioanele, ci cu miile si zeciile de mii in fiecare an.
Pe frontiera comuna ruso-chineza situatia este exploziva, trecerile ilegale au crescut logaritmic, braconajul si contrabanda sunt normalitatea, desi guvernul de la Moscova a intarit efectivele de politie si a trupelor FSB, din pacate insa + 4000 de kilometri de frontiera nu sunt deloc usor de protejat.
Moscova stie acest lucru, vede cum China ii creste in spate si acest adever simplu o sperie poate mai mult decat intregul NATO la un loc. Si desi oficial nu prea o recunoaste, in practica isi intareste destul de repede forta militara din zona estica, acolo unda fortele armate sunt redislocate din Districtul Militar Vestic. In aceasta ordine de idei armata rusa este redislocata cu fata spre China. Medvedev saracu’ a spus acum doi ani ca nu NATO va fi in viitorul dusmanul de moarte la rusilor…
Care ar fi optiunile?
Rusia ori isi dezvolta o economie libera si o societate democratica – pentru a deveni o forta economica reala, ori slabiciunea ei va fi factorul care va duce la prabusirea tarii pana la sfarsitul secolului viitor.
Dar libearizarea economica si sociala vine in contradictie cu dictatura, ca forma de guvernare in Rusia. Democratia inseamna moartea oligarhilor si a mafiei, inseamna drepturi egale pentru toti rusi si o impartire mai adecvata a bogatiilor tarii. Realist vorbind si tind cont de incomensurabilele bogatii ale Imperiului eu nu vad posibila o translatie lina de la un regim oligarhic, tiranic si absolutist catre un regim politic normal, propice dezvoltarii economiei nationale.
Si din pacate Rusia a mai incercat – in anii “90 – un fel de deschidere si liberalizare economica si sociala, dar a tras o spaima zdravana cand a vazut rezultatele! Coruptia si incompetenta, dar mai ales coruptia si oligarhii, erau cat pe ce s-o puna jos, s-o duca spre disolutie statala, astfel ca apeteneta rusilor spre o economie deschisa si o socitatea libera s-a cam dus dracului. Li s-a arata pisica si acum inghit oligarhia ca fiind solutia pentru unitata Rusiei. Din pacate aceasta „solutie” este doar una cu sfarsit prelungit.
Pentru ca „solutia” noi conducerii a fost sa stranga toti corupti la un loc si sa incerce astfel – intr-o conducere autarhica – sa–si intareasca rapid economia, sa stranga, precum ursul, cat mai multa grasime pentru iarna, pentru ziua cand va trebui sa faca totusi ceva in zona liberalizarii economiei.
Numai ca lumea nu sta pe loc si Rusia s-ar putea trezi in pielea unui om, criogenat in urma cu o suta de ani, cunoscator al secretul prafului de pusca si care revenit astazi la viata sa nu mai inteleaga nimic, iar cunostiintele sale sa nu mai valoreze doi bani.
Astfel Rusia se va prabusi ori sub greutatea propriei sale coruptii, ori distrusa de vecini, in acest context China este principalul suspect, iar celor care cred ca armele nucleare sunt necesare si suficiente pentru a garanta actualele frontiere tin sa le aduc aminte ca Rusia este destul de departe in materie de tehnologie fata de Occident si va fi in curand si fata de China, astfel ca peste 50-60 de ani discutia se va putea purta pe alte coordonate.
Vi s-a parut complicat?! Ei bine este simplu, rusii nu fac altceva decat sa muste de frica, sa incerce sa-i tina pe toti cat mai departe de ei tocmai pentru ca se stiu slabi si amarati, iar in fata lor se infatiseaza trei posibilitati:
- Democratizarea tarii, cu totul improbabila
- Dominatia chineza, a capitaluilui chinezesc, mai exact
- O impartire intre est si vest a Rusiei atunci cand arsenalul nuclear nu va mai fi atat de impresionant, sau cand datorita saraciei tara se va rupe in mod natural in…cnezate.
GeorgeGMT