Romania Military

O fregata + submarinul

2014, ianuarie, Constanta

Mircea Dusa: “În anul acesta vor intra într-un program de modernizare, pe un program multianual, una din fregate şi submarinul Delfinul. Pe un program multianual deoarece nu se poate realiza modernizarea nici a fregatelor, nici a submarinului într-un singur an, dar demarăm acest proces în 2014. Pentru a realiza programul multianual trebuie să facem evaluările necesare, dar am alocat banii ca programul să poată începe. Prin bugetul Ministerului Apărării, am alocat în acest an peste un miliard două sute de mii de lei pentru modernizarea şi restructurarea tuturor capabilităţilor pe care le avem la trei categorii de forţe. (…) Modernizarea înseamnă reparaţii capitale şi dotarea fregatelor cu armamentul necesar pentru a putea îndeplini orice operaţiune militară pe mare”, a declarat Mircea Duşă marţi, la Constanţa.

Sursa: Mediafax

Si programul initial, demarat in 2009, prevedea modernizarea celor doua fregate cata una pe rand. Prima ar fi trebuit sa intre in docuri, conform unor surse, fregata Regina Maria care avea o stare tehnica mai precara decat Regele Ferdinand. Pretul total pentru modernizarea celor doua nave (ma refer strict la fregate) era estimat in 2010 la suma de 1.374.335.941 de lei, fără TVA, aproximativ 379 milioane de euro la cursul de astazi. Anuntul de intentie a fost publicat de MApN inca din 2009, s-au dus ceva negocieri, iar pe surse favorite ar fi fost Santierul Naval Constanta in parteneriat cu cei de la Thales.

Dar ce anume are in vedere MApN-ul sa modernizeze la cele doua nave si cu ce sisteme de lupta au de gand sa la doteze?! Pai cel mai simplu este sa citam din cerintele  oficiale:

“Potrivit MApN, printre cele mai importante aspecte vizate pentru îmbunătăţirea performanţelor fregatelor tip T 22R sunt creşterea posibilităţilor de apărare antiaeriană prin utilizarea unor sisteme de rachete, sisteme de însoţire a ţintelor şi conducerea cu precizie a focului în condiţii de vizibilitate redusă şi mare agitată, dar şi lărgirea ariei de acţiune şi a preciziei în ducerea luptei împotriva navelor de suprafaţă, prin folosirea sistemelor de rachete. De asemenea, în cadrul modernizării, se va realiza comanda centralizată a tuturor sistemelor de descoperire şi conducere a focului, reducerea timpului de analiză a situaţiilor tactice şi de identificare şi clasificare a ţintelor, creşterea protecţiei împotriva rachetelor dirijate prin laser sau folosirea sistemelor pasive de contramăsuri pentru protecţia navei la atacul cu torpile, racheta antinavă şi în lupta radioelectronică. Modernizarea fregatelor ar trebui să se desfăşoare concomitent cu asigurarea suportului logistic pe termen lung al acestora, proces în care să fie implicate firmele româneşti.”

Sursa: Flagrant

 

In privinta submarinului…ei bine aici lucrurile sunt mult mai complicate. Nava a stat la tarm foarte mult, nu cred sa mai fie certificata pentru scufundari, echipajul este astazi compus din oameni care, in marea lor majoritate, n-au prins nici macar o misiune de lupta la bordul navei. Cei 20 de milioane de dolari pentru bateri ar putea sa fie doar varful icebergului, pentru ca un submarin este o arma extrem, extrem de sensibila si cel mai probabil va fi nevoie ca intreaga nava si toate sistemele de la bord sa fie testate si recertificate, concomitent cu o pregatire specifica pentru echipaj.

Cu multi ani in urma Germania si Polonia s-ar fi oferit sa repare si sa modernizeze nava, pentru un Kilo nu poate fi trimis la reparatii chiar oriunde, iar Rusia iese evident din discutie. Dar chiar daca Delfinul nu ar mai putea fi operationalizat 100%, tot ar trebui repus pe linia de plutire si folosit ca nava scoala pentru navele vanatoare de submarine si poate, pentru pregatirea unei alte generatii de submarinisti romani pentru vremea cand vom avea bani sau suficienta minte sa investim serios in aparare.

Una peste alta este o veste cu adevarat buna, doar ca astfel de dicursuri a mai avut si Melescanu si nu ne-am ales cu absolut nimic. Ar fi foarte interesant sa aflam cam ce modernizari are de gand Marina, ce tipuri de armament, etc, etc, astazi, daca si-a pastrat optiunile din 2009.

Suma de 1.2 miliarde de lei pentru toate alea nu este deloc mare, dar ar putea, folosita cu grija, sa reprezinte un inceput bun. Corect este sa-i oferim Ministrului Apararii prezumtia ca stie ce vorbeste si ca in sfarsit una dintre fregate si submarinul vor intra in santier, doar ca…

Un astfel de angajament are foarte multe etape de parcurs si daca pentru fregate ar putea sa fie chemate la discutii firmele care s-au calificat in 2010, pentru submarin situatie este mult mai rozalie. Trebuie caiet de sarcini, oferta de pret, un anunt de cerere de oferta oficial, etc, iar asta poate insemna ca in cel mai bun caz Delfinul ar ajunge intr-un doc uscat prin toamna, asta daca totul merge uns.

Doamne-ajuta si vant din pupa!

N-oi eu mare fan al Type 22-ului, dar cum altceva clar nu vom vedea in urmatorii 15 ani, macar sa le avem cat de cat dotate, iar Delfinul merita, din punctul meu de vedere, orice efort financiar fiind efectiv singura nava din flota noastra care chiar merita banii investiti in ea…

PS O fi vreo legatura intre modernizarea, ma rog intentia deocamdata, a fregatelor + a Delfinului si apropiata sosire in Marea Neagra a primului submarin rusesc Kilo – Project 636, din cele sase anuntate?! Ca daca stam stramb si judecam drept, aceasta declaratie cam rimeaza cu lansarea la apa a primului Kilo pentru Marea Neagra si Mediterana?! Iar Type 22 nu numai ca sunt specializate pe lupta ASW, dar acesta pare si motivul pentru care ai nostri le-au cumparat: “Dupa cum se stie, fregatele Regele Ferdinand si Regina Maria sunt specializate in lupta antisubmarin si de asemenea avem un program de construire a patru noi corvete pentru lupta anti-mine si antisubmarin astfel ca unicul nostru submarin va trebui utilizat in viitor atat pentru misiunile de patrulare cat si pentru antrenamente cu cele patru nave specializate, de care am vorbit. In functie de posibilitati si de modul in care vom putea sa cheltuim fondurile destinate dotarii si modernizarii de echipamente, este posibil sa identificam resurse bugetare chiar si anul acesta pentru repararea si punerea submarinului Delfinul in functiune„, a declarat Melescanu, ministrul apararii la acea data, in iulie 2007

Sursa: Romania Libera

GeorgeGMT, cu multumiri lui Cristi pentru colaj

Exit mobile version