Romania Military

O raza de speranta? Submarine pentru Marina Militara?

Direct din declaratiile Sefului Statului Major al Marinei, contraamiralul Alexandru Marsu:

„Programele de înzestrare, care urmează a fi inițiate în perioada următoare, au fost prioritizate pe două etape. Etapa I, se va desfășura în perioada 2017-2020, și va cuprinde achiziția primei corvete multifuncționale noi; reînființarea Divizionului 508 Rachete Coastă și dotarea acestuia cu instalații mobile de lansare rachete containerizate și cu o platformă mobilă de comandă și control; modernizarea fregatelor T22R și dotarea acestora cu echipamente pentru luptă împotriva amenințărilor aeriene, subacvatice și de la suprafața apei; modernizarea a două nave purtătoare de rachete; re-motorizarea navelor militare fluviale. Etapa a II-a, derulată în perioada 2020-2026, cuprinde intrarea în dotare a următoarelor trei corvete multifuncționale; modernizarea celei de-a treia nave purtătoare de rachete și, în limita bugetului pe care Forțele Navale îl vor avea la dispoziție, inițierea unui program multianual de înzestrare cu submarine noi.”

Noutati surprinzatoare ar fi: achizitia de rachete anti-nava de coasta, modernizarea celor trei NPR-uri (lucru care pe mine personal m-a luat cu totul prin surprindere). La capitolul “sa dea Dumnezeu sa se tina de cuvant”: initierea programului de dotare cu patru corvete multifunctionale, re-motorizarea “blindatelor de Dunare” si bineinteles modernizarea celor doua frigate Type 22.

Dar socul vine de la programul multianual de inzestrare cu submarine noi! Da! Ati citit bine: submarine noi!

NPR 189 „Pescarusul”

Un lucru la fel de bun a fost si faptul ca navele romanesti au stat mai mult pe mare, continuam sa-l citam pe amiralul Marsu: „Anul 2016 a fost unul deosebit de tensionat în zona Mării Negre, dacă avem în vedere criza din Turcia și aspectele de creștere semnificativă a nivelului de dotare și de înzestrare a Forțelor Navale ale Federației Ruse din Marea Neagră, dar și conflictele înghețate din Caucaz și din vecinătatea estică a țării noastre, din Transnistria. În acest context, navele maritime ale noastre s-au aflat pe mare 159 de zile, în cadru multinațional, și remarc o creștere de aproximativ 100% față de anul 2015, când navele noastre au desfășurat misiuni pe mare 84 de zile. Am avut alături de noi, pe mare, parteneri din 12 țări NATO și menționez aici participarea concomitentă, în premieră, a două grupări navale NATO la cel mai mare exercițiu multinațional pe care noi l-am organizat, Sea Shield 2016, la care au participat 1.000 de militari români și 1.000 de militari din șapte țări aliate. Am demonstrat că structurile noastre de conducere și execuție au capacitatea de punere în aplicare a procedurilor de operare la standarde NATO, pentru lupta împotriva amenințărilor de orice natură, pe mare, subacvatice și aeriene.”

Una peste alta ar fi vesti exceptional de bune, lucruri ceva mai concrete si abia asteptam sa le vedem puse in practica, adica demarate programele.

Despre ce fel de rachete antinava costale, cine si cum modernizeaza fregatele si NPRurile vorbim altadata, deocamdata sa le vedem intrate in modernizare.

Putem doar presupune ca atat fregatele cat si NPRurile vor dispune de aceiasi racheta anti-nava precum bateriile de coasta.

La sfarsit un Doamne-ajuta spus cu patos!

GeorgeGMT

Sursa: Agerpres

Exit mobile version