Romania Military

O revolutie tacuta in lupta aeriana

ELEC_HMD_JHMCS_Collage_lg

Desi sistemul este de ceva timp in dotarea multor aviatii militare, pana acum nu s-a facut prea multa publicitate, desi inovatia a revolutionat luptele aeriene, mai ales cele care se dau “la vedere”. Sistemul despre care am amintit aici se refera la castile de tip JHMCS (Joint Helmet Mounted Cueing System), casti care permit pilotului sa-si focalizeze senzorii de pe avion dar si de pe racheta in directia spre care priveste, oferind astfel un enorm avantaj in lupta apropiata.

Motivul pentru care avantajele acestui sistem nu au fost foarte vizibile tine de faptul ca de la introducerea sa in dotare, spre sfarsitul anilor “90, nu au avut loc lupte aeriene serioase, sau in care sa fie implicate aviatii dotate cu acest sistem.

Castile JHMCS permit luare de decizii mult mai repede decat inainte de folosirea lor si ofera pilotului posibilitatea de trage extrem de repede mai ales ca acum, rachetele participa cu propriul sistem de senzori la cautarea si incadrarea tintei, concomitent cu senzorii montati pe avion. Iar noile casti de pe F-35 vor permite pentru prima oara atacarea unei tinte aflate in unghi mort pana acum. Astfel cu ajutorul avionicii montate pe JSF pilotul poate ataca tinte aflate oriunde in jurul avionului sau, inclusiv inspre spate, la 180 de grade fata de sensul de inaintare al avionului propriu, ori acest lucru va face ca zecile de ani de dog-fight, in care fiecare pilot de vanatoare incerca cu orice mijloace sa ajunga in spatele adversarului sau dimpotriva sa-si protejeze propriul “6”, au trecut.

JHMCS II, care permite incadrarea tintei in orice directie s-ar afla, poate de asemenea afisa pe vizorul castii si date esentiale despre zbor si starea avionului sau a restului escadrilei, economisind astfel timp si lasand pilotul sa zboare ceva mai relaxat si sa-si aloce timpul pentru lupta propriu-zisa.

Cu mandrie sau cu amaraciune trebuie sa amintim ca RoAF a fost a doua aviatie din lume care a folosit casti de acest tip, integrate pe MIG-21 Lancer. Amaraciunea provine din faptul ca am ramas doar cu castile intre timp.

Primul astfel de sistem a fost dezvoltat in Africa de Sud in anii “70, apoi URSS a dezvoltat o varianta folosita pe MIG-29, insa prima utilizare efectiva a cestui sistem de catre o tara occidentala s-a intamplat in Israel iar mai apoi Romania.

Asadar desi sistemul este astazi destul de larg raspandit, inca nu constientizat, mai ales la nivelul civililor, ce revolutie cu adevarat extrordinara a generat aceasta sistem, mai ales daca tinem cont de capacitatea JHMCS II de trage “peste umar”, facand inutila principala regula a razboiului aerian: fereste-ti spatele si cauta “6”-le  inamic! Aici se adauga bineinteles si ultimele generatii de rachete cu ghidare IR, asa cum este AIM-9X sau IRIS-T-ul european.

 

GeorgeGMT

 

Exit mobile version