Romania Military

O sugestie pentru STS

Acum cateva saptamani a circulat in media stirea ca STS-ul intentioneaza se extinda capacitatile serviciului 112 astfel incat sa poata prelua inclusiv SMS-uri.

Tot acum cateva saptamani Moise Guran ne prezenta, intr-una din editiile rubricii “ Clubul celor care muncesc in Romania”, o fata desteapta, dobrogeanca de-a mea 🙂  , care-i spunea cum poate un hacker sa se infiltreze in sistemele informatice de acasa si, de exemplu, sa-ti activeze camera video a computerului sau a televizorului pentru a-ti spiona locuinta:

http://www.biziday.ro/2015/03/07/clubul-celor-care-muncesc-in-romania-episodul-17/

 

Pornind de la existenta unei astfel de posibilitati tehnice si de la faptul ca tot mai multe persoane au telefoane, tablete etc cu camera video incorporata, m-am intrebat de ce n-ar putea fi folosita pentru a ajuta oamenii in loc sa le faca rau.

 

Pe scurt, ma gandesc la dotarea sistemului 112 cu un soft care, odata ce ai sunat la 112, sa-ti scaneze telefonul in cautarea camerei video pe care sa ti-o activeze si sa preia imagini in timp real din locul din care ai sunat.

Tot ce ar trebui sa faci ar fi sa plimbi camera de jur imprejur sau s-o orientezi spre punctul de interes.

Celor care veti sari cu gura ca: “Sigur, sa-i lasam pe securistii lui Opris sa ne intre in viata personala!” va voi pune o simpla intrebare:

 

De ce sunam la 112 ?

 

  1. Pentru ca suntem la ananghie si avem nevoie de ajutor;
  2. Pentru ca altcineva are probleme si vrem sa-l ajutam;
  3. Pentru ca cineva incalca legea si vrem sa anuntam autoritatile;
  4. Pentru ca n-avem ce face si vrem sa enervam operatoarele;

 

Mai pe scurt, NOI II SUNAM PE EI SI NU EI PE NOI !

 

Pentru inceput ma voi ocupa de primele trei motive.

 

 

 Care ar fi avantajele unei astfel de facilitati?

 

  1. LOCALIZAREA

 

Daca esti in oras, cu o retea densa de telefonie mobila, facilitatea va completa si usura localizarea facuta prin triangulare, oferind repere mult mai exacte: magazine, cladiri, intersectii din apropierea ta.

Daca te afli intr-o zona cu acoperire slaba, un simplu tur de 360grade cu camera telefonului va oferi echipei de cautare informatii vitale pentru localizarea ta. Ganditi-va ce ar fi insemnat daca facilitatea ar fi existat cand a avut loc accidentul din Apuseni.

In ambele situatii facilitatea devine foarte importanta daca esti cetatean strain, eventual vorbitor al unei limbi imposibile, si nu reusesti se comunici cu operatorii.

La fel, facilitatea devine foarte importanta in cazul in care nu poti vorbi pentru ca esti ranit sau in stare de soc.

 

  1. EVALUAREA SITUATIEI DE LA FATA LOCULUI

 

Esti ranit in urma unui accident, rutier sau nu, ori in urma unei agresiuni.

Suni la 112 si, chiar daca nu reusesti sa comunici coerent cu operatorul, plimbi camera in jur pentru localizare apoi o intorci spre tine, spre zonele afectate, pentru a oferi echipelor de interventie informatii pretioase privind starea ta dar si posibilitatea de a-ti da indicatii pentru masuri, chiar si limitate, pe care sa le iei pana ajung salvatorii.

 

S-a produs un accident sau o agresiune si vrei sa ajuti victimele:

La fel, plimbi camera pentru localizare apoi pe victimele accidentului / agresiunii furnizand informatii pretioase privind numarul lor, starea lor, existenta unor factori de risc (scurgeri de carburant, pericol de rasturnare/prabusire a masinii, afectarea sau doar existenta in apropiere a unor conducte de gaz, tancuri de GPL, autocisterne, cabluri electrice etc)

 

Esti martor la o infractiune:

Intorci camera spre tine pentru identificare apoi o indrepti spre locul infractiunii, furnizand informatii pretiose privind locatia, natura infractiunii, numarul infractorilor, dotarea lor, tinta infractiunii, ce masini folosesc, daca au luat ostateci etc.

Daca, de ex, infractiunea este un jaf la o banca sau o luare de ostateci, formezi 112, pui telefonul cu camera spre zona de actiune a infractorilor, cat mai discret posibil, si te indepartezi incercand sa te ascunzi sau, daca n-ai avut noroc, te alaturi celorlalti ostateci. Cum la o astfel de actiune prima grija a infractorilor este distrugerea camerelor de supraveghere, telefonul tau va oferi informatii cruciale pentru echipele de interventie si, mai tarziu, pentru ancheta.

 

Esti in pericol sa fii agresat:

Fie ca e o discutie care degenereaza, fie una sau mai multe persoane se indreapta spre tine cu intentii nu prea clare si nu te simti in stare sa faci fata, suni la 112 (foloseste Speed Dial cu incredere) si indrepti camera spre oponenti avertizandu-i ca sunt live video la 112. Daca nu au viteza fulgerului pentru a-ti lua telefonul din mana, cel mai probabil vor incerca sa-si ascunda fetele si s-o intinda. Chiar daca te agreseaza, imaginile vor ajuta la identificarea si prinderea lor.

 

  1. USURINTA SI SIGURANTA IN UTILIZARE

 

Sistemul poate fi suficient de simplu de utilizat, fie ca vorbim de un copil mic sau o persoana in varsta, neobisnuita cu tehnologia, fie ca sunam de pe telefonul altei persoane, telefon pe care nu-l cunoastem.

Dupa apelul la 112, in timp ce operatorul vorbeste, sau nu, cu apelantul, softul se descarca in telefon, il scaneaza si-i activeaza camera video iar apelantului nu-i ramane decat sa indrepte camera in directia potrivita si, eventual, sa vorbeasca cu operatorul 112.

 

In privinta sigurantei, facilitatea va permite unei persoane, fie ca vorbim de un copil care asista la o agresiune in familie sau de o persoana care asista la un atac, jaf, luare de ostateci, sa sune si sa lase telefonul cu camera video spre zona vizata dupa care sa se indeparteze/ascunda pentru a nu se expune pericolului.

 

4. FACILITATI SUPLIMENTARE

 

Desi as fi extrem de multumit daca s-ar realiza macar partea de activare a camerei video pentru live streaming, cred ca ar mai trebui evaluate cateva facilitati suplimentare cum ar fi:

 

Activarea / dezactivarea speakerului

De activarea speakerului ai nevoie in cazul in care esti ranit, accidentat sau agresat sau daca acorzi sprijin unei persoane ranite / bolnave pentru ca ai nevoie sa comunici cu operatorul 112 in timp ce orientezi camera spre zonele de interes.

Un caz special este la cutremur, cand esti prins sub daramaturi. Dupa activarea speakerului, operatorul 112 iti poate transmite un semnal sonor foarte puternic care sa-i ghideze pe cei care sapa dupa tine.

 

De dezactivarea speakerului ai nevoie daca esti martor la o agresiune, jaf, luare de ostateci si nu ai nevoie ca infractorii sa auda vocea, eventual stridenta, a operatorului dandu-ti indicatii. Dezactivarea e necesara mai ales daca apelantul, din panica sau nestiinta, activeaza speakerul.

 

Activarea GPS-ului

Nu cred ca e nevoie sa explic de ce e necesar ca operatorul 112 sa-ti poata determina coordonatele GPS, mai ales cand nu stii sau nu poti folosi telefonul (poti lesina sau intra in coma la scurt timp dupa ce ai sunat la 112).

 

Managementul resursei

Nu stiu cate tipuri de telefoane/tablete au facilitatea asta dar, in special daca ramai izolat pe munte, ingropat la cutremur sau ostatec vei avea nevoie ca bateria sa te tina cat mai mult.

Softul ar trebui sa dezactiveze toate aplicatiile inutile care-ti consuma bateria.

 

 

Cum protejam intimitatea apelantilor ?

 

  1. Softul trebuie sa se activeze doar cand serviciul 112 este apelat si nu in alt mod.
  2. Cei de la 112 nu vor avea acces la soft, singura lor optiune fiind cea de activare / dezactivare a speakerului pentru ca tine de evaluarea situatiei. In rest softul va actiona automat imediat ce operatorul 112 a raspuns apelului.
  3. Eventuale interventii la soft se vor face de la nivel superior de catre tehnicieni ai STS. Serviciul se ocupa de siguranta comunicatiilor la cel mai inalt nivel deci nu se va apuca sa activeze camere video ca sa spioneze pustoaice.
  4. Softul va ramane pe telefonul respectiv o perioada limitata de timp, egala cu durata medie de viata a unei baterii de telefon / tableta, dupa care se va sterge automat. S-ar putea merge si pe o perioada scurta de 24 de ore dar varianta propusa de mine acopera cel mai bine situatia cand ramai pe munte sau sub daramaturi ori o luare de ostateci se prelungeste si ai nevoie de contact o perioada cat mai lunga de timp.

 

 

Sistemele de protectie ale telefoanelor

Telefoanele / tabletele avansate au sisteme de protectie astfel ca, in cooperare cu companiile de securitate cibernetica, va trebui sa se faca update-uri ale softurilor de securitate care sa permita accesul softului 112 dar aceasta trebuie sa ramana o optiune care sa fie activata de posesorul telefonului / tabletei si nu impusa de lege sau de compania de securitate cibernetica. Daca posesorul e un Scrooge care nu vrea sa ajute pe nimeni nu ai ce face doar ca, daca va ajunge la necaz, s-ar putea sa-l localizezi mai greu.

 

Ce facem cu modelele mai vechi de telefoane care nu au camera video ?

Ideal ar fi ca, prin intelegere cu operatorii de telefonie mobila si cu sprijinul ANCOM, eventual si dupa consultarea Consiliului Concurentei si Protectiei Consumatorului, sa nu se mai comercializeze telefoane fara camera video.

Tehnologia a evoluat iar un telefon cu camera video nu mai este asa scump cum era pe vremuri. In plus, ai nevoie de o camera mediocra spre decenta si nu de ceva ultrasofisticat care sa te rupa la bani.

Pentru telefoanele fara camera aflate la utilizatori, operatorii vor fi mai mult decat interesati sa iasa cu oferte speciale de telefoane simple, cu camera video, pentru ca oricum sunt un pic mai scumpe decat cele fara camera.

Mai mult, pot practica si un sistem buy back, pentru a grabi scoaterea de pe piata a modelelor fara camera video marcand si puncte la protectia mediului si politici de reciclare.

 

Ar fi mai mult decat indicat sa nu se forteze printr-un act normativ schimbarea telefoanelor vechi cu unele cu camera video, cei care nu vor sa le schimbe urmand sa le foloseasca pana la epuizarea resursei de viata.

 

 

Sa ne ocupam putin si de cei care suna la 112 pentru ca n-au ce face

Pe masura ce modelele simple de telefoane, fara camera video, vor disparea de pe piata, vor trebui sa faca apelurile de pe telefoane mai sofisticate  SI MAI SCUMPE care vor transmite imagini din locatia lor sau, daca nu sunt atenti, imagini cu prietenii lor cu care fac magaria ori franturi de imagini cu imbracamintea lor (guler, manseta hainei, urechea caciulii etc).

Chiar daca vor acoperi cu degetul camera video, se vor trezi ca GPS-ul a transmis la 112 pozitia lor.

Va deveni tot mai dificil, mai costisitor si mai riscant sa faci asa ceva iar asta va duce la reducerea numarul apelurilor false.

 

 

Campania de implementare

Pentru ca sunt absolut convins ca vor sari de fund in sus tot felul de “spirite libere” care sa devieze discutia, implementarea va trebui facuta cu sprijinul unei campanii intense de informare.

Aceasta ar trebui sa cuprinda materiale video limpezi si neplictisitoare, pentru a exemplifica modul de functionare si avantajele acestuia (cazuri de accident auto, incendiu, furt, agresiune etc).

Acestor materiale vor trebui sa li se adauge date statistice, culese odata cu testarea sistemului, prin care sa se explice cu cat scade in medie timpul de localizare a apelului sau cu cat se scurteaza timpul de evaluare pentru echipa de salvare / interventie sosita la fata locului, in baza datelor transmise anterior de camera video a telefonului.

 

La ideea asta ma gandesc de cateva saptamani, nu m-am consultat cu nimeni de specialitate si sunt convins ca poate suferi imbunatatiri, in special pe partea de protectie impotriva abuzurilor.

Totusi, cred ca oamenii care se pricep mai bine ar trebui sa arunce un ochi pentru ca avantajele mi se par mai mult decat evidente.

 

Eroul Bula

Exit mobile version