AS-37 MARTEL a fost o rachetă aer-sol destinată luptei împotriva radarelor inamice, similară ca scop cu HARM-ul american, dar despărțite însă de ani buni. Franco-britanica a apărut în 1972 și încă mai este în uz în India și Egipt, dar francezii și britanicii au retras-o în anii 2000, în timp ce AGM-88 HARM a intrat pe piață în 1982 dar de atunci a tot fost modernizată.
Ca să ne facem o idee, Martel avea două versiuni, una de tip pasiv care se auto-ghida după sursa radiației – AS.37 și o varianta ghidată video.
Ei bine, ambele variante au fost retrase și astăzi singura rachetă anti-radar disponibilă în NATO a rămas HARM-ul american, dar lucrurile sunt pe cale să se schimbe.
Ori cum să duci un război aerian dacă nu ai capabilitatea de a distruge radarele inamice?! Francezii, cel puțin, sunt cei mai îngrijorați pentru că lipsa acestei capabilității le afectează chiar descurajarea nucleară bazată pe aviație.
Astfel încât misiunile de tip SEAD au devenit un real motiv de ingrijorare pentru forțele aeriene din Hexagon. Pe cale de consecință, Parisul își dezvoltă acum propria variantă de rachetă anti-radar care va trebui să fie gata atunci când Rafale F 5 va zbura, viitoarea rachetă urmând să fie integrată în standardul F 5.
MBDA Franța se ocupă de dezvoltare, iar racheta va fi RJ 10. Țintele principale ale RJ 10 vor fi sistemele anti-aeriene cu rază scurtă și medie, adică cele care sunt special proiectate să acopere spațiul aerian la altitudini mici, tocmai împotriva misiunilor de tip SEAD.
Știm deja că viitoarea rachetă anti-radar va fi o derivată din programul franco-britanic FMAN / FMC [Future Anti-Ship Missile / Future Cruise Missile] și va avea un motor de tip ramjet. Așadar va mai trece ceva timp până când RJ 10 va deveni și rachetă anti-radar.
Dar, între timp, britanicii par să se miște cu mai multă viteză, MBDA UK având deja în dezvoltare racheta SPEAR EW. Această este destinată să păcălească radarele inamice dar să le și bruieze puternic, folosind pentru acestea o tehnologie numită DRFM [Digital Radio Frequency Memory].
Cert este că dacă din 2000, de la retragerea Martel, și Marea Britanie și Franța s-au culcat liniștite pe-o ureche, lecțiile războiului din Ucraina, predate pe viu tuturor, încep să aibă ecouri din ce în ce mai puternice în toată lumea, iar războiul electronic, sau războiul clasic împotriva radarelor inamice folosind rachete, apare ca o necesitate de-a dreptul stringentă, fără de care mai bine stai acasă.
GeorgeGMT