Romania Military

Oamenii care fac istoria de azi

 Pentru profesorii de la liceele romanesti din Transnistria, a supravietui inseamna deja o reusita. Ei si-au aparat scolile, limba romana si istoria in conditii complicate

VIDEO

Cand spui verticalitate gandul te duce imediat la profesorii de la liceele romanesti din Transnistria pentru care a supravietui inseamna deja o reusita. Ei si-au aparat scolile, limba romana si istoria in conditii complicate. In 2004 s-au batut cu militienii care i-au dat afara si astazi continua sa infrunte regimul separatist si sa predea romana dincolo de Nistru.

Evenimentele din vara anului 2004 raman ca o rana deschisa pentru copiii care au fost lipsiti de dreptul de a invata in limba lor si pentru profesorii care au trebuit sa tina piept autoritatilor separatiste pornite sa declare razboi impotriva scolilor cu predare in romana.

“Aveam lectii aproape de usa si eram de incordati sa stam in picioare si au trecut cativa gardieni si ma temeam sa nu intre in clasa si ma gandeam oare cum o sa ii salvez pe toti?”

Mii de copii, parinti si profesori din regiunea transnistrana au trait zile de cosmar, pentru ca militia locala a venit si i-a scos cu forta din cladirea in care faceau lectii. Toate acestea pentru ca au vrut sa invete in limba lor, acolo unde s-au nascut.

Ala TURBAL, PROFESOARA LICEUL “EVRIKA”, RABNITA: “De ce toti copii din oras se duc cu ghiozdan la scoala, dar pe mine ma pui sa merg asa. Eu nu ma duc la scoala?”

Au vazut cu ochii lor cum li se distrug scolile, au fost persecutati si amenintati, pentru ca institutiile cu predare in romana nu voiau sa treaca la grafia chirilica, asa cum li se impunea.

“Pentru ce sa inchida scoala noastra moldoveneasca?”

Inchiderea scolilor din stanga Nistrului i-a determinat pe profesori sa se baricadeze in cladirile institutiilor de invatamant de teama ca asa zisele autoritati de acolo le-ar putea confisca bunurile.

Ion IOVCEV, DIRECTOR LICEUL “LUCIAN BLAGA”, TIRASPOL: “Noi aici nu am invatat istoria, noi am facut istoria. Pe parcursul anilor noi ne-am aparat verticalitatea, limba romana.”

In timp ce elevii veneau sa-si apere scoala si dormeau afara, in fan.

“Eu nici acum nu-mi pot inchipui cum un copil poate fi lipsit de dreptul de a studia?”

Intr-un final, militia s-a retras, iar institutiile au putut incepe noul an scolar.

Tatiana SCRIPNIC, PROFESOARA LICEUL “EVRIKA”, RABNITA: “Corpul didactic care eram pe atunci am ramas in intregime. Nu a plecat nimeni din spaima sau frica cuiva.”

2019. Copii de 7 ani, nascuti intr-un mediu rusesc, invata alfabetul limbii romane.

“Matvei a scris in rusa tata, dar imediat o sa scriem si in romana.”

Ana SAMOILOV, PROFESOR LICEUL “LUCIAN BLAGA”, TIRASPOL: “Intampina greutati mai mult la 1 septembrie. Dupa asta vorbesc romana foarte bine si nici parca nu au vb rusa. Chiar o implementeaza si acasa.”

Profesorii de aici traiesc pentru o cauza, continuitatea limbii romane…

Patricia PODOLEANU, REPORTER PRO TV: “Aceasta scoala este unica solutie pentru elevii care vor sa studieze in romana. Liceul “Evrika” este singurul cu predare in romana din raionul Rabnita, adica din toata partea de nord a regiunii transnistrene. Anul acesta institutia implineste 30 de ani de activitate.”

Patricia PODOLEANU, REPORTER PRO TV: “Liceul “Lucian Blaga” nu are sala de de sport, nici sala de festivitati, nici cantina. Elevii mananca in clase si iau chifle de la bufetul scolii. Iar manifestatiile sunt tinute in acest hol larg de la etajul doi al institutiei.”

Pentru ca au avut coloana sa stea drepti in fata regimurilor.

Eugenia HALUS, DIRECTORUL LICEULUI “EVRIKA”, RABNITA: “Sa vina la fata locului, sa asiste la acel carou din anul 2004, sa faca niste filmari, reportaje, atunci ati fost dvs unicii.”

Iar noi le-am fost alaturi.

Veronica POZNEAC, PROFESOR LICEUL “LUCIAN BLAGA”, TIRASPOL: “Chiar dvs PRO TV care ati fost aici, ati filmat, mediat acest eveniment, am fost sustinuti si am reusit si am pastrat scoala.”

protv.md

Exit mobile version