Fortele terestre germane fac o miscare surprinzatoare si se vor dota in viitor cu obuziere autopropulsate pe roti. O noutate absoluta pentru germani, care au avut pana acum doar artilerie de mare calibru pe senile: obuziere PzH 2000 si artilerie reactiva M 270 (“Mittleres Artilleriraketensystem II” (MARS II) dar pe roti absolut nimic.
Chiar si istoric, senile a fost baza Bundeswehr – Heer (terestrii germani) macar si pentru ca Germania a avut intotdeauna, dupa renasterea tarii sub numele de RFG, tancul ca pilon principal in cadrul fortelor terestre si toate cele au primit sasiuri de tanc: SPAAG Gepard sasiu Leopard 1, PzH 2000 are un sasiu diferit de Leopard 2 dar cu care imparte anumite componente.
Asadar, senile si nu roata a fost regina in cadrul trupelor terestre germane, dar acum se remarca ca Boxer 8×8 castiga din ce in ce mai mult teren si este folosit, pe langa rolul sau clasic de transportor de trupe greu si in cel de sasiu pentru sisteme anti-aeriene de artilerie iar mai nou pentru obuzierul de 155mm.
RCH 155mm a fost prezentat oficial de KMW nu cu foarte mult timp in urma si acum are si comenzi de la Berlin, asta in conditiile in care sistemul artileristic german si-a incheiat testele in prima jumatate a acestui an.
Planurile armatei germane prevad achizitia unui numar de 168 de obuziere auto-propulsate RCH 155, dar deocamdata exista fonduri aprobate pentru 50 de unitati in valoare 1,3-1,4 miliarde de euro. Livrarile ar trebui sa demareze in 2026 si sa se incheie in 2031. Lent ritmul de productie deocamdata.
Ucraina s-a miscat mai repede si are deja o comanda plasata pentru 18 sisteme, obuziere care sunt deja in lucru, dar livrarea va incepe abia peste doi ani.
In privinta structurii artileriei germane, PzH 2000 si RCH 155 vor lupta umar la umar, PzH exista deja in inventarul germanilor in 100 de unitati plus o comanda pentru 22 de noi obuziere pe senile, la care se vor adauga, incepand cu 2026 RCH 155.
Ar mai fi de precizat ca sistemul artilersitic RCH 155 (Boxer Remotely Controlled Howitzer 155), are la baza un sasiu Boxer 8×8 si un modul de artilerie, practic turela cu toate cele necesare care se monteaza pe sasiul 8×8. Atat si nimic mai mult, tunul in sine este acelasi ca si in cazul PzH 2000, RCHul avand insa turela complet automatizata. Avantajele tin probabil de vesnica dilema senile vs roata, roata oferind un pret mai mic, o mobilitate mai mare pe sosea, viteza de deplasare superioara si costuri mai mici cu intretinerea.
La RCH 155 totul este automatizat, echipajul format din doar doi membrii controleaza focul din cabina vehiculului, nimeni nu sta in turela. Incarcarea este 100% automatizata, ca si aducerea obuzierului in pozitia de tragere. Totul este controlat prin radio-comanda de catre echipajul care nici macar nu trebuie sa fie in masina. In caz de avarie, cei doi pot suplini sistemul automat de incarcare, iar tragerile se pot face si manual, in regim de avarie. Dar cel mai probabil ca nu este de dorit in conditii normale de exploatare.
De remarcat ar fi doua lucruri, Rheinmetall cu un obuzier avand la baza camionul militar HX a pierdut competitia pentru obuzierul pe roti in favoarea KMW cu Boxer, pe de alta parte, atunci cand PzH 2000 a fost proiectat, germanii aveau intentia sa comande 1125 de unitati, dar intr-un final, odata cu caderea URSS, s-au limitat la sub 200 de obuziere.
Detalii tehnice despre RCH 155 gasiti AICI.
GeorgeGMT