Obuzierul Samsung Techwin – EVO-105, prezentat prima data presei in 2011, este un proiect pornit ca si concept demonstrator de tehnologie in 2009, ca parte a unui efort de a creste capacitatea de lupta a unor sisteme de artilerie larg raspandite si relativ simple si ieftine. Intrarea in serviciu a sistemului este planificata pentru acest an.
Practic, cu un cost minim, se creste performanta artileriei clasice tractate prin instalarea obuzierului
M101 cal. 105mm/EVO-105 pe un camion 6×6 Kia KM500 (versiune imbunatatita a americanului M809, al International Harvester Kaiser/Kaiser-Jeep Diamond T, Mack) de 5 tone, alaturi de controlul automat al tragerii, pastrand insa incarcarea manuala, operarea facandu-se cu un echipaj redus, de doar 3-5 militari. Echipajul este gazduit intr-o cabina blindata aflata in spatele celei principale, a camionului, avand acces prin usa cu deschidere spre in spate catre platforma de tragere. Tunul poate trage spre in spate sau lateral cu un arc de ±50°, iar lateralele blindate ale platformei pot culisa lateral pentru a mari spatiul de operare a tunului, protejand echipajul de amenintari balistice de calibru redus. Pentru propria protectie a vehiculului, pe o montura inel deasupra cabinei se afla o mitraliera grea .50cal M2HB.
Desfasurarea in pozitie de tragere este mult mai rapida decat in versiunea tractata, 1 minut versus 4,5, iar cadenta de tragere maxima este de 10 lovituri/minut, in timp ce cea sustinuta este de 3 lovituri/minut. Plecarea din pozitie se poate face in doar 30 de secunde de la ultima tragere.
Cu o distanta de tragere de pana la 11,3km, obuzierul M101A1 este renumit pentru robustete, viteza si acuratete de tragere, actionand intr-un rol de sprijin cu foc indirect al infanteriei, similar cu o baterie de aruncatoare de bombe (mortiere).
Mai simplu si mai ieftin de atat poate fi doar varianta vietnameza a obuzierului M101 de calibru 105mm similar instalat pe camion… evident fara controlul automat al tragerii.
Si o mica amintire de la BSDA 2005: ATROM cal. 105mm.
Obuzier romanesc, calibrul 105mm, montat pe sasiu Roman la Expomil 2005
Pentru posesorii si iubitorii de Humvee, sa ne reamintim versiunea de obuzier autopropulsat Mandus/AM General Hawkeye 105mm, prezentata anul trecut la AUSA:
Obuzierul M101, foarte raspandit (inclusiv yugoslavii l-au produs in versiunea M56) poate atinge o distanta de tragere de maxim 11km in versiunea 33 de calibre, cantarind cu tot cu afet peste 2,2tone (versiunea cu teava de 22 calibre).
Posibil cea mai ciudata versiune a M101: M2A2 Terra STAR
Si acum intrebarea zilei: care ar fi insa avantajele fata de un aruncator de bombe cal. 120mm, care are o distanta de tragere apropiata, de 7-8km?
Dincolo de faptul ca munitia celor 2 cantareste similar, ca obuzierul are afet mai greu decat aruncatorul si ca obuzierul poate face si tragere directa, de aproape, o parte din raspuns, in cele ce urmeaza (o discutie interesanta aici dar si aici)…
Britanicii au dus mai sus stacheta cu obuzierul usor (masa 1,8 tone) cal. 105mm si 37 de calibre de tip L118, capabil sa arunce la 17,5km (respectiv 20 km cu munitie speciala „base-bleed”), produs si de americani sub denumirea M119. Francezii de la GIAT cu al lor LG-1, au reusit o distanta maxima de 18,5km cu munitie standard (19,5km cu speciala) la o cadenta de maxim 12 lovituri/minut, totul pentru o masa totala de doar 1,5 tone, prastia avand insa probleme cu durata de viata relativ redusa a tevii.
La categoria grea sunt bineinteles sudafricanii Denel Land Systems (DLS) (infratiti cu Rheinmetall) cu al lor G7, care cu penalizarea unei mase de 3,8 tone (2,5 tone in versiunea Advanced Multirole Light Artillery Gun Capability) ofera o teava de 52 de calibre ce poate arunca proiectile cu o cadenta de doar 6 lovituri/minut la distante de 24,6 km, respectiv 32 km cu munitie „base-bleed” si 36km cu V-LAP. O parte a plusului de masa pentru jucaria sudafricana este faptul ca foloseste actionari hidraulice, plus ranforsari pentru reculul dat de teava mai lunga si atenuatorii/absorbantii de recul.
Exista si un prototip LAVIII Stryker echipat cu acest tun, in turela automatizata (as paria ca e integrabil relativ usor pe Piranha V, o ocazie sa introducem si noi calibrul NATO):
Marius Zgureanu
Surse:
http://www.army-guide.com/eng/product5021.html
https://www.globalsecurity.org/military/world/rok/evo-105.htm
http://www.army-guide.com/eng/product1940.html
.