Romania Military

Oceanul Indian dupa Razboiul Rece

indian_navy

Odata cu sfarsitul Razboiului Rece 1991, in Oceanul Indian, s-a manifestat o schimbare majora a balantei de putere. Odata cu retargerea flotei sovietice, vazuta aici ca un aliat al Indiai si cresterea masiva a Marinei Chineze, Marina Indiana a cautat sa-si creasca gardul de cooperare cu US Navy a carei prezenta in zona s-a accentuat.

Coperare cu Marina Americana este vazut de India ca o oportunitate de as pastra monopolul asupra Oceanului indian. Coopearea cu americanii este esentiala si asta datorita imposibilitatii marinei indiene de a creste, ba mai mult decat atat, se pare ca si pastrarea actualei forte, macar ca numar de nave, este imposibila. Practic India stie ca in fata Chinei nu-si va putea pastra dominatia in zona decat cu ajutor din partea Statelor Unite.

Insa daca ne intoarcem spre zilele Razboiului Rece putem sa aflam ca pe atunci India nu era foarte favorabil in fata SUA sau a prezentei US Nvay in Oceanul Indian, New Delhi fiind mult mai prietenoasa cu URSS-ul. Numai ca intre timp Rusia nu poate lua locul defunctei Uniunii Sovietice si astfel indienii s-au vazut nevoiti sa-si faca noi prieteni.

Iar China tace si face, incercuind India cu asa-numitul Sirag de Perle, practic baze militare sau comerciale, dechise de catre chinezi in diferite insule din zona indiana de interes, Sri Lanka fiind doar un exemplu. De asemenea navele comerciale sau militare ale Beijingului fac tot mai des semne cu mana indienilor prin Oceanul Indian.

Dar americanii nu sunt chiar asa de doritori sa preia rolul avut de flota URSS in zona Indiei  si asta din mai multe motive. In primul rand nici americanii nu se scalda in banii ca pe vremea Razboiului Rece si astfel principalul efort in zona Oceanului indian se desfasoara in Golful Persic, pe langa mustatile Iranului. Ca baze permanante in zona, SUA detine insula Diego Garcia, o baza aero-navala in Bahrein si baze aeriene si terestre in mai multe state din Golf. Desi India si-ar dori o prezenta cat mai apropiata si cat mai permananta a flotei SUA in apropierea coastelor sale, acest lucru este foarte putin probabil sa se intample si astfel India ramane cu o dilema navala pe cap: sa-si creasca forta prin mijloace proprii sau sa se obisnuiasca cu navele chineze din ce in ce mai dese si mai multe, plimbandu-se linistite pe langa tarmurile Indiene?!

 

Sursa: strategypage

GeorgeGMT

 

Exit mobile version