Atat direct, prin companii americane (Bell, Raytheon, Sikorsky etc), cat si indirect in parteneriat cu companii europene, cel mai recent exemplu: colaborarea Damen – Raytheon in domeniul corvetelor.
Atat eu cat si Nicolae am fost aproape socati cand am vazut standul celor de la Damen (fata-n fata cu cel al Raytheon), oferta lor mai exact, sau noua lor oferta si mai exact. Filmul de promovare al Damen (pe care din pacate nici acum nu l-am primit) arata o noua configuratie pe zona sistemelor de armament si desi introducerea Harpoonului in oferta o cunosteam de ceva timp, RAM si ESSMul au fost noutati suficient de mari incat sa uit sa fac o poza noii turela Lance (a Rheinmetall) a lui AGILIS…
Una peste alta, daca n-am primit filmuletul de la Damen am primit in schimb un raspuns scurt, lapidar, dar lamuritor de la Raytheon:
” Raytheon, împreună cu partenerii săi, cumulează experiență vastă și numeroase capabilități stratificate în apărarea integrată antiaeriană și anti-rachetă. Suntem alături de România pentru a-i susține nevoile de apărare stratificată (integrata n.r.) antiaeriană și anti-rachetă printr-un portofoliu larg de soluții testate. În completarea recentei achiziții a sistemelor Patriot, soluțiile noastre integrate includ racheta testată în luptă Stinger ( ca sistem VSHORAD n.r.) și sistemul NASAMS (SHORAD n.r.), care a fost ales deja de 9 națiuni. De asemenea, suntem parte din echipa Damen care lucrează la furnizarea de capabilități navale de apărare antiaeriană (mai ales aparare antiracheta n.r.) prin ESSM și RAM.”
Asadar Raytheon si Damen chiar au format o echipa in cadrul programului de constructie/dotare a Marinei Romane cu patru corvete multifunctionale (si modernizarea celor doua fregate Type 22).
Asta ar fi o confirmare a „miscarii” pe care Damen a facut-o si a ofertei Raytheon pentru sistemele SHORAD/VSHORAD, desi oferta americanilor este una nu foarte surprinzatoare daca ne uitam cu atentie la videoclipul de mai jos, unde americanii folosesc termenul de „sisteme de aparare anti-aeriana pluristratificate”, dar pe care noi le numim: „sistem de aparare anti-aerian stratificat/integrat”, de unde rezulta ca Raytheon avea inca de la semnarea contractului pentru Patriot intentia clara de a oferi si NASAMS 2 + Stinger.
Lasandu-i acum pe americani sa-si faca planuri pentru viitorul nostru 🙂 , sa aruncam o privire si la un alt program (extrem de important) despre care am scris inca de la nasterea sa:
AGILIS by Rheinmetall.
Probabil ca exista deja o anumita doza de plictiseala (sau de disperare in cazul meu), pentru ca de peste doi ani ba va anunt ca se face, ba va spun ca programul s-a dus pe drumul fara de intoarcere.
Dar nu-i vina mea ca va relatam slalomul cu foarte multe obstacole pe care transportorul romanesc l-a avut in fata. Ei bine se pare ca in sfarsit avem numai vesti bune. Scurt: contractul este asteptat sa fie semnat pana la 1 august, toate partile implicate au cazut de acord asupra tuturor problemelor pe marginea carora, pana acum, existau divergente, se va pastra graficul de livrare cu prototipul iesit din teste in 2020.
Un lucru cu adevarat epocal a fost facut de MApN, minister care in sfarsit a pus presiune pe toata lumea ca sa-si primeasca transportorul amfibiu conform graficului. Presiune care odata facuta simtita a grabit lucrurile si a linistit spiritele. Buna treaba…
Si nu pot ca sa ma abtin si dedic celor care tot incercau sa ne convinga ca UM Moreni este doar o adunatura de fier vechi, ca muncitori cu calificarea celor de acolo pot fi lesne gasiti oriunde opresti masina sa faci un gratar, urmatoarea informatie (de la gura targului): niscai baieti de la General Dynamics au fost la Moreni sa vada daca nu cumva „adunatura de fier vechi” ar putea sa le faca (sudeze) carcasele pentru Pirahna 5 ce urmeaza sa fie fabricate in Romania.
Ei bine, Moreniul poate face acest lucru, UM Bucuresti nu prea mai are nici cu cine, nici cu ce. Aviz amatorilor care cred ca un sudor ce poate lucra la un transportor blindat este totuna cu unul care-ti cositoreste tabla pe casa…
Si cam astea ar fi problemele la ordinea zilei pe zona urmatoarelor programe: TBT 8×8 amfibiu – AGILIS, sisteme anti-aeriane SHORAD/VSHORAD si cele patru corvete + doua fregate.
Asadar chiar este posibil sa avem nave de aproximativ 3000 to inarmate cu ESSM, RAM si Harpoon, cu elicoptere MH 60MR la bord, cu sonar tractat + doua fregate, speram noi la fel de bine inarmate si dotate, chiar daca pentru inceput nu vom achizitiona chiar toata munitia (speculatie proprie).
Chiar este posibil sa fabricam doua tipuri distincte si foarte moderne de transportoare blindate in tara, Mowag chiar va produce Pirahna 5 in Romania, iar Moreniul chiar este uzina de armament.
O dimineata buna va doresc…
GeorgeGMT