Romania Military

Offset la achiziția Spike

Mărturisesc, nu știam că au existat operațiuni de compensare (offset) la achiziția de rachete portabile anti-tanc Spike. Ca de obicei, comunicarea Ministerului Economiei lasă de dorit, dar ne-am obișnuit deja. Foarte ciudat pentru vajnicii politicieni români, atât de dornici să se laude cu astfel de reușite…

Dar despre ce este vorba? Păi este vorba despre o ”grenadă fumigenă” care se va produce la Tohan S.A. pe linia de fabricație inaugurată oficial la 27 februarie 2020, cu sprijinul Diehl Defence, unul din acţionarii Eurospike, consorțiul care produce în Europa racheta de origine israeliană.

Conform specialiștilor, termenul de grenadă fumigenă este relativ inexact, dar este folosit așa, pentru că ar devia foarte mult de la sintagma românească. Germanii îi spun ”nebel munition”, ceea ce în traducere liberă ar însemna „muniție de ceață”, în sensul că fumul generat de grenadă nu este fum, ci o ceață (ca o aglomerare de aerosoli), prin care te poți plimba agale fără să te îneci și care absoarbe tot spectrul infrarosu, inclusiv iluminarea cu laser.

Mai pe înțelesul tuturor, prin această ”ceață” nu poți vedea nimic în spectrul infraroșu, nu poți măsura distanțele cu un telemetru laser, iar o eventuală rachetă cu cap de ghidare în infraroșu ar lua-o efectiv… razna.

Pentru acest proiect, firma Tohan a colaborat cu Diehl Defence GmbH, o reputată companie germană de armament. Conform informațiilor care ne-au fost puse la dispoziție, contractul de offset a fost încheiat în martie 2016 între Oficiul de Offset şi EuroSpike GmbH. Despre Diehl Defence, principalul producător german de rachete antiaeriene am mai scris.

Părțile au stabilit ca domeniu de interes dezvoltarea în comun a muniţiei cu fum produsă de Diehl Defence, în concret fiind vorba despre grenada de fum de 76 mm IR/RP. Clauzele contractului de offset prevăd un transfer de tehnologie în valoare de 1.120.000 euro, donații în sumă de 1.577.822 euro și realizarea unui export în valoare de 4.000.000 euro, într-o perioadă de 5 ani, obligație stipulată în sarcina Diehl Defence în conformitate cu prevederile contractului de offset.

Colaborarea industrială pe termen lung dintre Diehl Defence și Tohan S.A., are ca scop final realizarea unei linii de producţie în România pentru o grenadă cu fum. Pentru realizarea grenadei, componentele vor fi livrate parţial de către Diehl Defence, dar Tohan va avea si ea o contribuţie în ceea ce priveşte componentele grenadei. În prezent, această grenadă se lansează cu lansatoare de tip Wegmann. Din câte am înţeles, Romarm intenţionează ca această grenadă să fie utilizată în viitor cu un sistem de lansare realizat de o firmă românească.

Beneficiile colaborării

Descrierea produsului

Grenada de fum 76 mm IR/RP este proiectată pentru utilizarea cu un lansator de grenade de 76 mm, cum ar fi cel produs de Wegmann, și poate asigura:

Conform producătorului, ecranul de fum furnizat nu creează efecte cancerigene, un aspect important pentru viața celor care urmează să le folosească.

În derularea acestei colaborări, părțile implicate au stabilit mai multe etape:

  1. Demonstrarea produsului în Romania: a avut loc o tragere demonstrativă cu 18 produse;
  2. Realizarea unei linii de asamblare necesare execuţiei grenadei la Tohan: echipamentele ce compun linia au fost donate partenerului român în baza unui contract de donaţie semnat de părţi;
  3. Transfer de tehnologie şi instruire personal la Diehl Defence: s-a furnizat documentaţia tehnică pentru realizarea produsului, s-au furnizat datele tehnice pentru integrarea finală a liniei și s-a instruit personalul trimis de Tohan la Diehl Defence;
  4. Transfer echipamente şi instruire personal la Tohan: s-au livrat şi instalat echipamentele la Tohan, s-au livrat kit-urile pentru producerea primului lot la compania românească și s-au produs primele 90 de produse la Tohan, cu participarea Diehl Defence;
  5. Configurarea finală a liniei şi testare a lotului pilot: se execută lotul pilot şi se omologhează produsul și linia cu clientul intern M.Ap.N.

Potrivit înțelegerii părților stipulate în acordul de cooperare, contractele și comenzile primite vor fi gestionate de cele două companii după cum urmează:

Stadiu implementare

La sfârșitul lui februarie 2020, se lucra la lotul pilot, care urmează a fi calificat şi acceptat cu şi de către M.Ap.N., urmând ca cele două companii să fie gata pentru a primi comenzi începând cu a doua parte a acestui an şi livrarea lor în anul următor.

Componentele liniei de asamblare

Linia de asamblare grenada SG-1TH cuprinde instalaţii, utilaje, dispozitive, scule utilizate pentru producerea, asamblarea şi testarea produsului. Dintre cele mai importante amintim:

Nu cunosc dacă achiziția de rachete Spike mai cuprinde și alte operațiuni de compensare. Oricum, este un început întru retehnologizarea și diversificarea portofoliului de produse Tohan, o companie care, în opinia mea, este foarte importantă în vederea securizării furnizării de muniții. Despre portofoliul Tohan puteți citi mai multe aici, eu mă mulțumesc să vă reamintesc că această companie produce racheta de 122 mm pentru sistemele de lansatoare de rachete, inclusiv o versiune cu rază de acțiune mărită pe care, din câte știu eu, M.Ap.N.-ul nu s-a prea îngrămădit să o comande.

Ca să concluzionăm, putem spune că acest tip de grenadă ne arată ca epoca mascării cu fum înecăcios şi fără absorţie a domeniilor vizibil şi infraroşu e pe cale să apună. S-ar părea că Tohan a înţeles că rămânerea în urmă pe piaţa produselor militare, generată de lipsa investiţiilor în cercetare în ultimii 30 de ani, poate fi compensată, fie prin investiţii masive în cercetare, fie prin asocierea cu un producător consacrat, care este dispus să facă transfer de tehnologie. Produsul celor de la Tohan va fi similar cu cel făcut de Diehl Defence, dar cu un Nato Stock Number diferit. Prin urmare, cele două grenade, cea germană şi cea românească nu vor fi în competiţie. Principiul ar fi următorul: cine are bani, va cumpăra de la germani, cine are mai puţini bani, va cumpara de la Tohan, deoarece costul de producţie va fi mai mic.

Şi pentru că e la modă, putem spune că produsul acesta se înscrie foarte bine în actualul Green Deal promovat cu sârg de Uniunea Europeană…

Nicolae

Exit mobile version