Romania Military

Offset pentru avioane la mana a doua! Exista, nu este doar un zvon rautacios!

1274089624e8f9aba27624fa921b79162e7ae5b99e

Eurofighter vrea să vândă României avioane de luptă la preţ de F-16

La sfârşitul săptămânii trecute, Eurofighter a făcut parlamentarilor români o ofertă de vânzare a 24 de avioane Eurofighter Typhoon. Preţul este de 1,3 miliarde de dolari, identic cu cel care ar urma să fie plătit pentru avioanele F-16 second-hand ale americanilor.

Potrivit agenţiei de presă UPI, o parte dintre avioanele europenilor sunt tot second-hand, fiind folosite în ultimii şapte ani de aviaţia italiană. Preţul de 1,3 miliarde de dolari include suportul logistic şi antrenamentul piloţilor. De asemenea, Eurofighter este de acord cu un offset de 100%, care va aduce, pe termen lung, 5.000 de locuri de muncă în economia românească. Consorţiul european, care include companiile EADS, BAE Systems şi Alenia Aeronautica, a mai anunţat şi că industria românească va fi implicată în programul de dezvoltare ulterioară a avionului, la fel ca şi celelalte ţări care folosesc Eurofighter.

Luna trecută, oficialii firmei suedeze Saab au anunţat că pot livra 24 de avioane de luptă JAS 39 Gripen noi, la preţul de un miliard de euro (tot circa 1,3 miliarde de dolari), oferind atât un offset de 100%, cât şi posibilitatea plăţii eşalonate a preţului, în următorii 15 ani.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a recomandat Parlamentului achiziţia de avioane de luptă multirol F-16 second-hand. România ar urma să primească iniţial 24 de avioane, pentru care nu va plăti nimic, dar upgradarea lor şi antrenamentul piloţilor vor costa 1,3 miliarde de dolari.

17 mai 2010

 Cotidianul

 

Aceasta oferta, pe care o cunoastem cu totii, este deja istorie. Interesant in acest caz este modul dupa care EADS-ul ne propunea respectiva afacere! Si era vorba de Eurofighter Typhoon cu sub 1000 de ore la bord!!!

OK tot avioane la mana a doua erau, adevarat nu se comparau cu goangele de vor sa ni le aduca acum pe cap, da una peste alta tot second-hand se chema, mai cu mot, mai de vita nobila, da…tot avioane mai vechi. Numai  ca europeni de ofereau 24 de bucati si doar o parte dintre aceste erau vechi. Frumusestea idei era insa offsetul.

Acum ni se spune, clar ca lumina zilei, ca achizitia care se va face de avioane F-16 dintr-o tara nordica, sau mai sudica, Portugalia, Danemarca, etc, etc, nu poate fi acoperita de offset, ca vezi-Doamne este un contract inter-guvernamental si cum sa faca guvernul unei alte tari offset in economia noastra?! Sa-si faca guvernul de la Lisabona mall-uri in Bucuresti?! Multi sunt de acord cu cu aceasta idee si se auto-flageleaza intelectual dand dreptate politicieniilor nostri, fara sa-si aduca aminte de oferta EADS sau fara sa gandeasca prea mult singuri.

Cum RoMilitary este un site prietenos cu cei mai saraci cu duhul si cum noi ne iubim politicieni, precum nisipul in ochi, nu-i putem lasa pe bietii oameni sa moara fara a le deschide noi orizonturi culturale, fara ai pune in contact cu noi idei de afaceri. Astfel RoMilitary face ca de obicei o critica constructiva, nu tipam ca nebunii ca noi vrem, nu ne afisam in postura Domnului Goe, pe peronul garii!

Noi, in nimicnicia noastra, spunem VREM!, da spunem si cum se poate, asadar in lumina acestei idei umaniste de a-ti ajuta aproapele mai putin daruit de Dumnezeu cu darul cunoasterii, RoMilitary expune planul „secret” al offsetului cu avioane second-hand! Zic secret gandindu-ma la faptul ca toata lumea i-a contestat existenta, pe principiul: „Nu se poate domne sa existe asa ceva, offset la cumparaturi inter-guvernamentale! Ce sunteti intr-o ureche?!” Zici ca se refera la Area 51! Nu poate sa existe, deci nu exista!

Stimati decidenti, drag public (ma refer aici la botanisti de serviciu, adica aia de pun botul ca Romania n-are bani), doamnelor si domnilor, bai fratilor! Offsetul interguvernamental EXISTA! El a fost vazut in libertate de mai multi martori credibili, adevarat nu in Romania si se manifesta astfel: respectivele avioane, tancuri, fregate 🙂 , pusti, cutite, etc, cumparate la second-hand de la armata altui stat pot fi compensate de tara respectiva prin vanzarea lor catre o companie privata, eventual catre compania producatoare, si apoi vandute Romaniei.

Astfel offsetul va fi facut de respectiva companie sau de prietenii sai prin metodele deja clasice si cunoscute de toata lumea. Cel mai probabil EADS-ul avea in vedere o astfel de afacere, sau poate pur si simplu compania se angaja sa investeasca in Romania 1,3 miliarde de euro.

Aceasta metoda de a compensa cheltuielile militare pe echipamnete SH nu este singura, iar ea poate fi completata sau chiar inlocuita cu totul de acorduri interguvernamentale, prin care guvernul tarii vanzatoare sa garanteze credite catre companiile sale pentru investiti in Romania, si bineinteles lista posibilitatilor si a metodelor este mai lunga, doar vointa sa ai.

Iar daca 1,3 miliarde vi se pare o suma mare…stati pe labutele din spate si dati din coada rabdatori! Conform cu toate traditile romanesti in materie de contracte semnate de guvern, pretul real tebuie sa fie obligatoriu cel putin dublu fata de prognoza initiala de 690 milioane de dolari sau euro…

Iar daca credeti ca sunt rau voitor, ei bine, dati-mi voi un singur exemplu de afacere facuta de statul roman, ma refer aici la afaceri in care statul da bani, si care sa se fi incheiat cu suma initial discutata! Autostrada Transilvania?! Alta autostrada?! Ceva, ceva?! Haideti bre, chiar nu aveti nici un exemplu?! Nu ca m-as mira…nici eu nu stiu vreunul…

 

GeorgeGMT & Marius Zgureanu

 

Exit mobile version