Romania Military

OH – 58D Kiowa Warrior

image003

OH – 58D Kiowa Warrior

Croatii au cumparat 16 astfel de elicoptere, din stocurile armatei americane, contra sumei de 40 milioane de dolari, suma incluzand si trei simulatoare, dar o parte din bani vor fi acoperiti de Statele Unite, printr-un program de ajutor militar.

Discutiile au inceput in 2014, in martie anul acesta se va semna contracul, iar in a adoua parte a acestui an vor incepe livrarile.

Pana aici bravo croatilor, care intre timp s-au dotat si cu obuziere germane PzH 2000, vor sa cumpere si sisteme AA NASAMS norvegiene, in fine oameni seriosi croati astia. Trecand acum peste seriozitatea lor si uitandu-ne in ograda noastra nu putem sa nu constatam ca OH 58 Kiowa ar fi o foarte buna achizitie si pentru noi.

Dracovenia asta de elicopter – mie imi place foarte, foarte mult – este la origine un elicopter usor de cercetare, elicopter care ulterior a fost inarmat si cu sisteme AT. Cu o cariera foarte onorabila in spate (din 1969) acesta aeronava fasneata este ideala in zonele cu teren impadurit, muntos, etc, datorita costurilor mici de operare si manevrabilitati foarte bune. Ar putea fi util si deasupra unui teatru de operatii unde inamicul detine superioritatea aeriana.

OH 58D Kiowa este un aparat care are (ar putea avea) un loc foarte bine creionat si in Armata Romana, putand fi folosit pentru cercetare si atac usor mult mai bine decat Puma. Un OH 58 poate transporta patru rachete AT iar in dinamica campului de lupta modern ar avea mai multe sanse de supravietuire, pentru ca pur si simplu se misca foarte repede, este usor de camuflat, iar in mainile unui echipaj experimentat ar putea face ravagii in randurile unei coloane blindate.

Nu sunt adeptul SH-urilor, dar in acest caz particular – si tinand seama de dezastrul pe zona anti-tanc din armata noastra – poate ca idea croatilor ar trebui sa ne atraga si nou atentia, mai ales ca nu costa deloc foarte mult si am obtine un “trei in unul”: cercetare rapida, lupta AT si eventual transport pentru grupe de cercetare in spatele frontului inamic.

In zona noastra sarbii folosesc acest concept cu elicopterele lor Gazelle.

SA341 sarbesc

OH 58D nu este singurul elicopter din clasa lui, ar mai fi si MD-530F Cayuse Warrior, varianta inarmata a OH 6 Cayuse, si el tot elicopter de cercetare la origine, inarmat ulterior. Despre Cayuse sau “oul ucigas” am mai vorbit, imi place mult de tot, insa nu atat elicopterul/elicopterele usoare ma atrag ci ceea ce am putea noi sa facem cu ele.

Romania, oricat de bine administrata ar fi – si nu prea este cazul deocamdata – nu si-ar permite o flota serioasa de elicoptere de atac grele: Apache, Tiger, etc, dar am putea sa folosim (atat tactic cat si financiar) o flota de elicoptere usoare, utile atat pentru cercetare avansata cat si pentru atac. Cu patru rachete AT, sau cu doua lansatoare PRND,  doua mitraliere rotative, etc, aceste aeronave mici si greu observabile, pilotate de echipaje experimentate ar putea face diferenta.

MD-530F Cayuse Warrior („killer egg”)

Plus ca datorita costurilor mai reduse de achizitie si operare am putea avea mai multe.

Si mai este un plus (sau minus in ceea ce priveste situatia noastra actuala), elicopterele IAR-316B Alouette III au iesit aproape cu totul din uz, nefiind inlocuite cu nimic deocamdata.

Acum, nu am fost si nici nu voi fi adeptul achizitiilor la mana a doua, mai ales din motive economice, nu sunt rentabile pe termen mediu si lung, doar ca eu vad ca un viitor program de dotare, cu un nou elicopter AT, bazat pe un elicopter usor de atac. Airbus poate si ea sa puna la bataie elicoptere – EC 125/135 – care sa fie folosite pentru cercetare si lupta anti-tanc. Un elicopter mediu este scump, dar nu numai banii sunt aici problema ci si faptul ca Romania cred ca s-ar descurca mai bine cu un aparat usor, foarte manevrabil, usor de camuflat si de zburat la foarte joasa altitudine, un elicopter fasnet care sa faca diferenta tinand cont de terenul nostru.

GeorgeGMT

Exit mobile version