Romania Military

Omagiu unui adevarat erou

Incepem sa invatam istorie de mici.

Profesorii incearca sa ne invete trecutul. Ne chinuim sa memoram date, fapte de vitejie, personaje, eroi, martiri, invazii, migratii, presarate cu un cateva informatii scurte despre religie, arte, stiinta, umanism.

Daca profesorul are har, poate mai intelegem cate ceva, bineinteles prin perceptia sa.

Daca nu, incercam sa deslusim cate ceva din manuale scrise parca in fuga, de multe ori avand un pronuntat caracter de propaganda nationalista.

Mai aflam ceva si de la batrani, poate ceva unchi sau bunici, dar parca televizorul este atotstiutor.

Pe masura ce crestem, incepem sa intelegem ca istoria este un pic subiectiva, fiind scrisa de invingatori.

Poate pare paradoxal, daca ma gandesc mai bine, totul in istorie e legat de razboi, lupte, victorii, invingatori si invinsi, cauze, efecte, harti, dinastii, regi, regine, domni si domnite, crime, executii, rascoale sau revolutii. Istoria pare un sir nesfarsit de violente. Copilaria baietilor este de fapt impanata de sabii, arcuri, pusti si pistoale, mai nou cu jocuri video in care folosesc arme din ce in ce mai sofisticate .

Unii dintre noi incearca sa se documenteze mai bine, afla mai multe informatii , incep sa cugete si  chiar incep sa inteleaga cate ceva. Internetul, documentarele istorice, te ajuta daca stii sa discerni intre adevar si falsitate.

 

De curand am iesit din toate aceste tipare si am avut sansa sa privesc in ochi o farama din istoria neamului nostru.

Am vazut privirea de vultur a unui erou care a aparat cerul patriei in cel de al doilea razboi mondial.

 

ION DOBRAN

De obicei eroii sunt in carti sau filme, sau au numele inscrise pe monumente comemorative.

Intalnirea cu Ion Dobran este un moment unic, plin de semnificatii, de energie pozitiva, patriotism si umor, fapte de arme si povesti de viata pline de picanterii si talc.

Parca nu iti vine sa crezi ca eroii sunt si ei oameni, facuti  din carne si oase.

Acum, la peste 99 de ani, imbracat in uniforma de general maior de aviatie (ma obisnuiesc greu cu cele doua stele pe umarul unui general maior), povesteste cu drag si modestie episoade din anii grei de lupta ca pilot de vanatoare.

Parca simti si tu comenzile IAR ului 80, sau ale preferatului sau Me 109 G, atacand Sturmovik-urile rusesti. Mustang-uri si bombardiere B 17 sau B 24  americane. A zburat incepand din august 1943 in campania din est, pana la data de 9 mai in Cehoslovacia, efectuand 340 de misiuni, din care 74 de actiuni de lupta, inregistrand 10 victorii confirmate si 4 probabile, fiind doborat de 3 ori fara a fi ranit.

Desi au trecut anii, privirea generalului emana aceeasi forta si hotarare  ca si a locotenentului din carlinga avionului de vanatoare ce purta in lupta cocarda tricolora.

Este decorat cu Ordinul Steaua RomânieiOrdinul Coroana României și Ordinul Virtutea Aeronautică.
In 1952, a fost scos din armata din motive politice cu gradul de maior.
S-a calificat in meseria de strungar pe care a practicat-o timp de 14 ani la Timpuri Noi.
A fost ulterior angajat ca pilot de linie la Tarom de unde a iesit la pensie in 1973.

Povestea prezentata de Studioul cinematografic al armatei

la implinirea varstei de 94 ani

Un alt reportaj din 2012

Domnul general are harul povestirii : povestile de lupta parca au ca fundal muzical cantecele lui Jean Moscopol. Incepi sa vezi o lume uimitoare, aproape uitata si oameni extraordinari care au trait, au iubit si au luptat sa isi apere tara, multi cu pretul vietii.

Intalnirea din 2010 cu colonelul Davis din USAF,

la 66 de ani dupa lupta lor aeriana ca adversari

Gen. Dobran povesteste sosirea la Foggia a lui Bazu Cantacuzino cu primul prizonier american inghesuit in fuzelajul unui Me 109 G. Clipe de legenda.

Theodoru are semnatura lui Dobran pe brevetul de zbor IAR 80. Ce oameni extraordinari!

Daca Dobran are 99 de ani, Theodoru e mult mai tanar, are doar 94.

Intalnire cu gen flotila Radu Theodoru

22 mai 2018

Cum domnul general e in forma fizica buna, nu a rezistat tentatiei de a efectua un zbor  cu un Iak, la invitatia minunatului pilot Dan Stefanescu, comandantul Iacarilor acrobati. Dupa 40 de ani din nou la mansa, la varsta de 99 ani si 4 luni. Zborul a fost facut de la Clinceni la Banesti, unde a avut loc o comemorare a lui Bazu Cantacuzino.

Zborul catre Banesti – 26 mai 2018

Generalul Dobran invitat la Deveselu

6 iunie 2018

 

Domnul general a tras doar „3g” in timpul zborului cu Yak-ul si vrea sa mai faca nu looping, ci doar niste viraje de lupta, probabil la implinirea centenarului

Un adevarat erou si un model pentru tinerii acestei tari !

Tot respectul Domnule general !

Grigore Leoveanu

Exit mobile version