Romania Military

Optiunea Samson

Ce ar face, cum ar reactiona Israelul in cazul unui atac nuclear, sau, mai probabil, in fata unei amenintari reale cu arme nucleare, iraniene sau nu?!

Desi nu a recunoscut niciodata oficial ca ar detine un arsenal nuclear, este larg raspandit sentimentul ca armata israeliana detine undeva intre 70 si 400 de focoase atomice. De fiecare data cand aceasta problema apare in discutiile oficiale, raspunsul israelian este invariabil acelasi: Israelul nu va fi prima tara care va introduce arma nucleara in Orientul Mijlociu, aluzie la un schimb de telegrame intre SUA si Ierusalim in 1965.

Inceputurile erei nucleare evreiesti sunt strans legate de programul atomic al Frantei (vezi serialul Franta si Arma nucleara), si a fost pornit cu ajutorul Parisului, undeva in anii 1950, prin construirea primului reactor israelian in 1950. Prima arma nucleara se presupunea a fi obtinut undeva spre sfarsitul aniilor 1960. Programul a continuat mai apoi cu sprijin britanic.

Astazi se presupune ca armata israeliana dispune de multiple focoase nucleare, care pot fi lansate atat din aer, cat si de pe submarine. Ultima achizitie in domeniul submarinelor fiind cele din clasa Delfin, construite in Germania si care au sigur capacitatea de a lansa rachete cu raza medie sau scurta. Nu este clar, dar este foarte probabil, ca unele dintre submarinele israeliene sa aiba in permamneta la bord rachete cu incarcaturi nucleare, gata de lansare in maximum 15 minute.

Planul Samson, sau optiunea Samson, este in esenta numele unei operatiuni militare de raspuns, in caz de atac nuclear iminent sau post-factum, insa daca tinem cont de suprafata foarte mica a statului evreu, post-factum, poate insemna post-mortem, asadar Israelul are, mai mult ca sigur, in plan lovirea unui eventual agresor/agresori, inainte ca acestia sa ajunga in ipostaza de a da o ultima si nimicitoare lovitura.

In perioada aniilor 1980 se presupune ca Israelul ar fi obtinut si primele arme termonucleare, adica bomba de fuziune sau bomba H.

In acest moment arsenalul nuclear israelien ar detine undeva la 400 de focoase, de diferite tipuri si nu este clar daca armata israeliana are in dotare si focoase nucleare tactice, desi este foarte probabil.

Ca vectori de transport au fost dezvoltate rachetele Jericho I, II si III. Jericho I se pare ca a fost retrasa din dotare, iar in acest moment sunt operationale variantele Jericho II, racheta cu raza medie pana in 5000 de km si Jericho III un ICBM clasic, cu raza operationala de 11500km si cu capacitatea de a transporta sase focoase mai mici, de cate 100kto fiecare, sau un singur focos de 1Mto.

In privinta aviatie, F-15 are capabilitati de a livra arme nucleare tactice si de asemenea si F-16 poate fi modificat pentru astfel de misiuni.

Alte variante de transport ale armelor nucleare ar fi:

Din 1973 Israelul are capacitatea tehnologica de a miniaturiza un focos nuclear intr-o serviete diplomat si se presupune ca detine astfel de arme si de asemenea armata mai dispune si de cateva bombe cu neutroni.

Asadar Israelul detine un foarte imporatant arsenal nuclear, foarte bine dezvoltat pe toate palierele, de la serviete si arme tactice, la bombe de 1Mto si arme neutronice, iar in lumina acestor informatii, intrebarea care se pune, este de ce ar dori Teheranul sa devina tina armelor atomice israeliene, dezvoltand ei insisi un astfel de arsenal?! Oare Iranul chiar dezvolta arme nucleare, sau totul este inca o poveste mincinoasa din seria celor cu Irakul-cel-fauritor-de-arme-de-distrugere-in-masa?!

Exit mobile version