Si MApNul reuseste sa ne pacaleasca, asta pentru ca noi am mizat pe ScanEgale, cu atat mai mult cu cat acest sistem de supraveghere se afla deja in dotarea armatei (l-ati vazut la parada de 1 Decembrie de anul acesta).
ScanEagle in timpul paradei militare cu ocazia Zilei Nationale, decembrie 2016 (sursa TVR)
La mijloc de august, MApN a deschis licitatia pentru achizitia «Sistem avion fara pilot (UAV) de nivel tactic » suma asteptata urcand la 250 mil. lei fara TVA (55 mil. euro) pentru 6 sisteme (9 mil. euro/sistem) ce urmeaza a fi livrate in maxim 38 de luni de la atribuirea contractului. Procedura a fost lansata prin intermediul « Anunt de participare numarul 169155/18.08.2016 » al Companiei Nationale Romtehnica. Potrivit Romtehnica, dronele au destinatie: „misiuni de supraveghere, recunoastere, identificare tinte si sprijin al conducerii tragerilor, evaluare distrugeri de lupta, cautare-salvare si protectia fortei”.
Cerintele sunt destul de clare, fiind foarte apropiate de ale sistemului deja existent in operarea Fortelor Terestre Romane, si anume Scan Eagle (de fapt un UAS) al Insitu Boeing: „Dizpozitivele UAV vor trebuie sa aiba o constructie modulara, sa poata fi lansate si recuperate atat manual, cat si automat, cu sau fara rulaj, atat pe pista amenajata, cat si pe suprafete dure, plane, orizontale, amenajate sumar. Raza de actiune, data de distanta sigura a legaturii de date/radio, trebuie sa fie de minim 80 km, sa aiba plafonul minim de zbor la 4.500 m, greutatea maxima la decolare sa fie de 37 kg si sa aiba o autonomie de zbor de 12 ore.” Ora de zbor nu ar trebui sa depaseasca 150 de euro. Alaturi de drone, contractul include si elementele de logistica necesare operarii: statii de lucru terestre, incinte climatizate mobile, terminale terestre de date, containere mobile de transport, simulator pentru antrenament, formarea personalului ce va opera dronele.
Orbiter 4
Iar acum aflam ca israelienii de la Aeronautics Defense Systems se declara castigatori prin vocea directorului lor general-adjunct, Dany Eshchar, care ne spune ca sistemul construit de compania sa –Orbiter 4 – indeplineste perfect cerintele Armatei Romane si ca MApN ar fi ales Orbiter 4 pentru dotare.
Tot de la Dany Eshchar aflam ca in competitie ar mai fi fost inca doua companii israeliene: BlueBird Aero Systems cu BlueBird ThunderB si Israel Aerospace Industries BirdEye 650D. Tot Eshchar spune ca cele doua companii israeliene ar fi contestat alegerea facuta de MApN dar, spune Dany Eschar: “”It is a top of the line system, and any attempt to reverse the selection is out of any context,the same system has been selected by two other foreign clients.”
BirdEye 650D respectiv BlueBird ThunderB
Asadar, Orbiter 4 poate zbura peste 24 de ore, poate fi dotata simultan cu doua sisteme diferite pentru culegerea de informatii, ambele operabile in acelasi timp – un sistem opto-electronic de ultima generatie, capabila sa faca si desemnarea tintelor si un sistem de comunicatii, printre alte chesti. UAVul are o masa maxima la decolare de circa 50kg, un plafon de zbor operational de aproximativ 5500 metri si o raza maxima (fata de operator) de 250km.
Orbiter 4 este o dezvoltare a sistemului precedent – Orbiter 3 si va deveni operational in prima parte a acestui an, Romania fiind, probabil, primul client, astfel ca putem presupune ca vom cumpara cam ce-i mai nou si bun pe piata in acest moment.
Cam asta stie sa faca Orbiter 4 si singura diferenta fata de cerintele armatei ar fi masa UAV-ului, armata a cerut o masa maxia de 37kg, Orbiter 4 poate ajunge chiar si la 60 kg, in rest performantele dronei exced cerintelor MApN.
GeorgeGMT & Nicolae