Romania Military

Orientul Mijlociu – Securitate, dezastru, scenarii, strategii si viitor V

po1

 

Este cunoscuta intentia americanilor de a ataca Iranul. In aceasta situatie Pentagonul trebuie sa prezinte doua strategii pe masa generalilor, una de atac si a doua de aparare.

Si Iranul are strategii de aparare si de asalt in cazul unui atac surpriza.

Azi vom aborda strategiile Iranului si incepem cu relatia dezvoltata cu kurzii din nord-estul tarii si nordul Irakului. Republica Islamica a sprijinit comunitatea kurda inca din timpul conflictului cu Saddam, oferindu-le armament si ajutor umanitar pentru a rezista in fata  persecutiilor fostului dictator irakian.

Iranienii au dezvoltat o serie de relatii cu comunitati ostile Israelului si Americii, zonele influentate de Iran sunt: Palestina, Fasia Gaza, tarile din Caucaz, Emiratele Arabe Unite si Afganistan. Tactica Iranului depinde de situatie: ,,cine este oponentul si cum il pot leza!?”

Atentia o vom canaliza pe un scenariu in care agresorii sunt SUA si Israelul. Incepem cu ,,proxy groups” (retelele militare) organizate si fiantate de Iran:

 

Iranul si-a afiliat o retea de organizatii ce se ocupa de recrutare, inarmare si atacuri la nevoie. 3 dintre cele mai importante sunt Hezbollah (Liban), Hamas (Fasia Gaza) si Jihadul Islamic Palestinian. Aceste organizatii au evoluat enorm in decursul anilor, au format incluziv retele de spionaj, au procurat gadget-uri sofisticate si arme moderne.

Daca Israelul lanseaza ofenziva in mod direct de pe teritoriul sau, atunci devine o tinta.

 

Un alt factor cheie este comunitatea shiita din Irak. Dupa invazia americana din 2003 Irakul a cazut sub dominatia siitilor. Acestia impreuna cu kurzii pot oferi o serie de beneficii Iranului, incluziv destabilizarea Irakului si inceperea ostilitatilor fata da SUA (distrugerea propriilor retele de petrol, drumuri, atentate etc).

Scenariul poate fi observat mai bine in Afganistan, ubde iranienii au suficenta experienta cu talibanii, fapt ce ar permite ,,blocarea” trupelor NATO pe teritoriul afgan.

Ultima strategie la care poate apela Iranul este inchiderea Stramtorii Hormuz. Acesta tactica este foarte periculoasa si ar putea avea influenta negativa asupra intregii lumi. Hormuz este traversat de 20% din numarul total al navelor oceanice, 90% din exportul de petrol colectat de la statele din Golf se face prin Stramtoare (aceste nave reprezint 40% din numarul total al petrolierelor).
Latime Stramtorii este de 54km, dar numai 32 sunt navigabili.


Iranul detine rachete anti-nava, submarine si avioane de atac ce pot ,,sigila” Stramtoarea. Ne putem gandi si la cantitati uriase de mine navale M-08/39.
Daca blocajul ar dura o zi, acest lucru se va resimti in pretul energie, daca vorbim de o saptamana… atunci putem vorbi de o prabusire a energiei.

Personal, iau in calcul ca SUA sa foloseasca bomba nucleara in sudul Iranului.


NeroFlash

Exit mobile version