Până vine F-16, Armata vrea să facă lifting MiG-urilor 21
George GMT
Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, i-a informat, luni, pe parlamentarii din comisiile de specialitate că MApN derulează un program de prelungire a resursei de zbor a actualelor avioane MIG 21 LanceR, aflate în exploatare, până în 2016 – 2017, când se preconizează că vor începe să fie utilizate viitoarele aparate ce vor fi achiziţionate de România, a declarat şeful Comisiei de apărare a Camerei Deputaţilor, Costică Canacheu.
MiG-uri 21 LanceR
Ministrul Corneliu Dobriţoiu a prezentat luni comisiilor reunite de apărare din Senat şi Camera Deputaţilor o informare privindprocesul de achiziţie a avioanelor multirol pentru Armata Română.
‘Noi am alocat anul trecut, la dezbaterea bugetului, o sumă suplimentară pentru începerea programului de prelungire a resursei de zbor a MIG-ului şi am întrebat cum funcţionează programul. Anul acesta sunt şase (avioane MIG – n.r.) în revizie capitală, au fost patru. Am întrebat ce se întâmplă până în 2016 – 2017, când intră în exploatare celelalte. Programul (de prelungire a resursei de zbor a MIG-urilor – n.r.) este finanţat şi numărul necesar de avioane este şi va fi în funcţiune pentru misiunea de poliţie aeriană‘, a precizat, pentru Agerpres, deputatul democrat-liberal Costică Canacheu.
OK, sa incerc sa-i inteleg pe cei care au pus la punct acest plan ciudat: F-16 la mana a treia plus cateva MIG-uri 21 Lancer.
Pretul pentru cele 12 aeronave F-16A a fost initial de 500 de milioane de DOLARI! Nu euro, iar astazi am ajuns, cu diferite adaosuri, armament, piste, etc, la frumoasa suma de 690 milioane de euro, iar dupa umila mea opinie suma va mai creste. Acum, 690 de milioane de euro fac cam 850 milioane de dolari, adica, cu o mica crestere, destul de previzibila de altfel in toarte contractele romanesti, ne apropiem binisor de faimoasa suma de 1.2 miliarde de dolari, pretul cerut de americani, pentru urmatoarele…obiecte de inventar:
-24 F-16 block 25, modernizate la standardul de block 50/52, sau pe aproape
-armament pentru avioane si diverse sisteme de armament pentru o utilizare de 3-5 ani
-mentenenta pentru 3-5 ani
-modernizare infrastructura
-antrenamentul pilotiilor in SUA si pregatirea personalului tehnic.
Totul pentru suma de 1.2 miliarde de dolari.
Desi mi-ar place sa pot striga Hotii!!!, ca doar vor sa dea 850 de milioane de dolari pe doar 12 avioane net inferioare celor oferite de catre guvernul american, de aceasta data ma abtin. Si fac asta pentru ca pretul nu este neaaparat mare.
Asa cum am mai scris de cateva ori, ceea mai mare parte a sumei se duce pe asa-zisele costuri fixe, care sunt destul de apropiate, ori ca vrei 12 avioane, ori ca vrei 24. Din acest motiv noi cheltuim bani intr-un mod prostesc: bani multi, pentru o forta aeriana care cu 12 avioane nu mai este forta aeriana, ci un fel de politie de frontiera.
Asa cum nu poti cumpara o jumatate de submarin, si numarul de avioane dintr-o aviatie militara trebuie si el sa respecte un anumit algoritm.
Din acest motiv, pretul per total, va fi neeconomic si nejustificat de mare, pentru o forta aeriana foarte redusa.
Si iarasi ma intreb retoric: Fratiilor de ce nu ne mai cautam prin buzunare si nu completam suma pana la 1.2 miliarde de dolari?! Daca tot cumparam avioane la mana a doua, haideti s-o facem macar intr-un mod inteligent. Nu-i totuna sa ai F-16 apropiate de block 50/52 dotate cu rezervoare conforme, radare performante si sistemul „SNIPER”, sau F-16 la mana a treia care vor aduce spre block 40!