Romania Military

Pastila cu tehnologie. Casca neuronală pentru piloți

casca neuronala pentru piloti

Citeam acum ceva timp pe Popular Mechanics că, în 2018, DARPA a demarat un program în valoare de 125 de milioane de dolari denumit „Next-Generation Non-surgical Neurotechnology (N3)” al cărui scop era acela de a realiza o cască de pilotaj de înaltă tehnologie care se conectează direct la creierul pilotului fără a necesita implanturi chirurgicale, permițând comunicarea bidirecțională între creier și computer.

Această cască ar interpreta undele cerebrale și ar îndeplini mai multe funcții în câteva nanosecunde. În teorie, casca N3 asigură o cale de integrare a ciberneticii în armată fără a fi nevoie de introducerea unor dispozitive în corpul uman (a se citi creier).

„Prin crearea unei interfețe creier-mașină mai accesibile, a cărei utilizare nu necesită intervenții chirurgicale invazive, DARPA ar putea furniza instrumente care să permită comandanților misiunilor să rămână implicați în mod semnificativ în operațiuni dinamice care se desfășoară cu o viteză rapidă”, a declarat Al Emondi, managerul programului N3, într-un comunicat de presă al DARPA.

Această cască ar permite piloților să îndeplinească sarcini sofisticate cum ar fi dirijarea dronelor în luptă de la distanță, doar prin puterea gândului. Sau piloții ar putea transmite ceea ce văd către o bază militară și ar putea primi informații înapoi prin cască către creierul lor. Tipul de neurotehnologie noninvazivă în curs de dezvoltare ar putea, de asemenea, să îmbunătățească capacitatea creierului de a-și aminti informații cheie, de a învăța mai repede noi abilități și chiar de a îndeplini sarcini dificile cu ajutorul unui specialist aflat la distanță.

DARPA nu a produs încă nimic destinat utilizării operaționale… Există câteva obstacole majore. Unul dintre ele este faptul că majoritatea cercetărilor anterioare au depins de implanturi pentru a stabili o legătură directă cu creierul. Deocamdată, armata americană pare decisă să se concentreze asupra sistemelor de comunicare care nu necesită implanturi, deci proceduri invazive.

Este ceva de care se ocupă inclusiv Elon Musk cu al său Neuralink.

Aplicațiile civile ar fi de asemenea extraordinare. Imaginați-vă un paraplegic care ar putea redobândi astfel controlul corpului său cu ajutorul acestei tehnologii și cu niște proteze inteligente.

Închei cu un clip interesant despre căști…

Exit mobile version