Ei bine, pentru moment, vorbim mai degrabă de un chirurg robotizat, capabil să opereze oameni aflați în dificultate, la mare distanță de un spital decent. Unii dintre voi vă veți întreba poate cam care este relevanța unui astfel de articol pe un site cu profil militar. Păi vă recomand să revedeți serialul MASH… MASH vine de la Mobile Army Surgical Hospital ceea ce poate fi tradus aproximativ ca spital de campanie al armatei.
Americanii au evoluat de atunci (dacă vă amintiți, serialul MASH este despre războiul din Coreea) adoptând „combat surgical hospitals (CSH)” și „forward surgical teams (FST)”. Câteva informații suplimentare aici.
Povestea pleacă din spațiu, un domeniu de avangardă unde sunt testate soluții inovatoare. Ideea este următoarea: dacă un astronaut aflat într-o misiune la mare distanță de Pământ (și Luna se încadrează aici) are nevoie de o intervenție chirugicală de urgență, ajutorul se află la zile, poate luni distanță. Sau chiar niciodată. Așa a apărut MIRA – „Miniaturized in vivo Robotic Assistant”, un chirurg robotizat sau un robot chirurg, mărturisesc că nu mi-e foarte clar încă.
Provocările misiunii MIRA care va zbura spre Stația Spațială Internațională în 2024 sunt generate de mediul de lucru: imponderabilitatea. Pe de altă parte, succesul misiunii va genera un robot capabil de operațiuni de mare finețe ceea ce va avea cu siguranță aplicabilitate și aici pe Pământ.
Profesorul Shane Farritor, inginer-profesor la Universitatea Nebraska – Lincoln care s-a ocupat de acest proiect a declarat următoarele: NASA has been a long-term supporter of this research and, as a culmination of that effort, our robot will have a chance to fly on the International Space Station.
Pe parcursul anului următor, Farritor și echipa sa vor scrie softul personalizat pentru MIRA, vor configura robotul astfel încât să poată fi transportat pe SSI într-un container standard folosit pentru transportul experimentelor și vor parcurge mai multe teste pentru a se asigura că MIRA va supraviețui lansării.
Cu ocazia unor teste anterioare, chirurgii au folosit acest robot pentru a opera rezecții de colon și a mai fost de asemenea folosit în mod telecomandat pentru a opera un pacient aflat la aproape 1500 km depărtare.
Mai multe informații despre MIRA puteți găsi aici și aici. Oricare ar fi viitorul războiului, răniți vor fi întotdeauna. Fie militari, fie civili.