Aflăm de la Space.com că Universitatea Internațională Florida a dezvoltat un nou material rezistent la radiații și intenționează să-l testeze timp de cel puțin șase luni pe orbită, pe Stația Spațială Internațională (SSI). O mostră va fi trimisă pe Stație în toamna aceasta însă, pentru moment, nu se cunosc detalii.
Nici despre material în sine nu se cunoaște mare lucru, foarte probabil pentru că invenția nu a fost încă brevetată. Materialul ar putea fi folosit pentru protecția structurilor ce vor fi construite pe Lună în cadrul programului Artemis și, de ce nu, chiar pe Marte.
„By attaching the material to the International Space Station we can get close to simulating the real radiation that structures will face on the moon,” a declarat Arvind Agarwal de la departamentul de ingineria materialelor și directorul laboratorului Plasma Forming Lab din cadrul universității.
Mostra de material se va întoarce pe Pământ la finalul perioadei de testare pe SSI urmând a trece printr-o nouă serie de teste care vor simula „atmosfera” lunară.
Materialele folosite în spațiu sunt foarte importante pentru dezvoltarea călătoriilor spațiale și pentru transformarea speciei noastre într-una multiplanetară.
De ce acest articolaș? Pentru că, de exemplu, pe aici și pe aiurea se discută furtunos despre tancuri și caracteristicile lor tehnico-tactice și, mai ales, despre viitorul tancului sau despre cum ar putea arăta următoarea generație de tancuri. Dar mai rar se discută despre metalurgie și știința din spatele blindajului unui tanc sau al armei sale principale, tunul. Pentru că vorbim adeseori cu ușurință despre asimilarea locală a producției unor echipamente de înaltă tehnologie uitând că, de cele mai multe ori, ne lipsește o industrie orizontală care să susțină așa ceva (vedeți cât de dificilă este asimilarea producției transportorului blindat Piranha 5 în condițiile în care România a produs foarte multe transportoare blindate în perioada comunistă).
Și încă ceva… Mă uitam într-un top mondial al universităților… Florida era pe locul 98.