Pe urmele lui T-1000 sau când SF-ul devine realitate datorită științei. Cu toții ne aducem aminte de filmele din seria Terminator, un clasic al anilor 1980 – 1990. În cel de-al doilea film al seriei, apărut în 1991, ne este introdus un nou Terminator, modelul T-1000 care avea niște proprietăți cel puțin interesante: putea trece din stare solidă în stare lichidă și viceversa oricând dorea.
Revenind în lumea reală, conform BGR, s-ar părea că cercetătorii au realizat un robot spion care se „topește” și care, într-o zi, ar putea să colecteze informații și apoi să se „topească” după ce este expus la lumină UV sau la căldură.
Robotul spion care se topește este ceea ce oamenii de știință numesc un robot „moale”, ceea ce înseamnă că este alcătuit din materiale mai flexibile decât cele întâlnite la roboții convenționali. Aceste materiale noi ar permite roboților să îndeplinească sarcini complexe, așa cum ar fi deplasarea prin corpul uman sau lupta împotriva cancerului.
Pentru construcția acestui robot „moale”, cercetătorii au folosit un compozit de silicon care se degradează rapid atunci când este expus la lumină UV și la căldură. Un astfel de robot spion prezintă avantajul major de a se „sinucide” atunci când își încheie misiunea. Pentru a testa eficiența robotului, cercetătorii au simulat o misiune în care acesta trebuia să cerceteze un mediu necunoscut și apoi să se autodistrugă.
Mai e mult până la T-1000 dar se fac primii pași:
Revenind la granița dintre SF și realitate, o prezentare a tehnologiei în clipul de mai jos.
Mai e mult până departe dar viitorul sună promițător! 🙂