Forţele aeriene strategice ruseşti au testat în cursul zilei de miercuri 22 februarie 2012 vigilenţa la graniţa de sud-est a NATO. Patru bombardiere strategice ruseşti Tu-22 (Blinder) au efectuat o misiune de supraveghere şi testare a capabilităţilor forţelor aeriene din România, Bulgaria şi Turcia.
Aeronavele Federaţiei Ruse au decolat, cel mai probabil, de la Baza aeriana strategică 6950 de lângă Saratov.
Din informaţiile noastre, cele patru bombardiere strategice au fost monitorizate încă de la decolare, iar în momentul în care au ajus deasupra Mării Negre şi s-au apropiat foarte mult de litoralul românesc şi bulgăresc, fiind la limita violării spaţiului aerian al celor două state membre NATO s-a aplicat o procedură standard privind serviciul de poliţie aeriană în cadrul NATO.
La nivel regional, serviciul de poliţie aeriană este asigurat în această perioadă de Turcia. Din momentul în care s-a constatat că cele patru bombardiere strategice ruseşti TU-22 au o traiectorie care presupunea ieşirea din spaţiul aerian internaţional şi intrarea accidentală sau voită în spaţiul aerian al României şi Bulgariei, de la baza aeriană de la Incirlik a decolat o escadrilă de aeronave F-16 aflate în alarmă de luptă în cadrul serviciului de poliţie aeriană NATO.
Zborul celor patru bombardiere TU-22 a fost supravegheat în permanenţă de militarii români aflaţi în Centrul de Operatii Aeriene din cadrul Statului Major al Forţelor Aeriene. În paralel, celula aflată în alarmă la Flotila 86 Aeriană era pregătită să decoleze în orice moment.
În cele din urmă, cele patru aeronave TU-22 şi-au întrerupt brusc traiectoria şi au făcut cale întoarsă, reintrând în spaţiul aerian rusesc.
Experţii militari consideră că zborul efectuat de cele patru aeronave ruseşti poate fi un test al capabilităţilor de poliţie aeriană al statelor din flancul sudic al NATO.
Tupolev TU-22m-Backfire
Misiunea ruşilor a fost semnală şi de presa bulgară. Bombardiere strategice Tupolev-22 au fost detectate la limita spaţiului aerian bulgar, informaţie confirmată, joi, pentru cotidianul bulgar Standart de surse din Ministerul Apărării de la Sofia. Militarii bulgarii au explicat că, deşi s-au apropiat la 40 de kilometri de litoralul bulgar, bombardierele nu au pătruns în spaţiul aerian al ţării.
Analiştii susţin că este vorba despre o intensificare a zborurilor bombardierelor strategice ale Rusiei deasupra Mării Negre în contextul instalarii unor bazer americane şi elemente ale scutului antirachetă şi pe fondul tensiunilor din Iran şi al conflictului din Siria, ţară în care Rusia are singura bază navală în mări calde, în portul Tartus.
“Avioanele de luptă ale statelor puternice din NATO vor zbura pentru mult timp de-a lungul frontierelor dintre Estonia, Letonia, Lituania şi Rusia. Trebuie amintit că această situaţie din nord, de lângă frontierele Norvegiei, este identică cu cea de la Marea Neagră. Avioanele NATO pot patrula lângă graniţele Rusiei când vor. Dacă Rusia face acelaşi lucru, toata lumea spune că este inadmisibil”, scria, în urma cu doua săptămâni, ziarul Pravda, într-un articol dur la adresa Alianţei.
Articol preluat din: ziuaveche