Romania Military

Peisaj cu candidaţi. Evoluţii septembrie

Faţă de luna august au apărut modificări în lista candidaţilor, unele aşteptate altele nu, s-au depus şi validat candidaturile. Vor fi 14 candidaţi, unii mai cunoscuţi, alţii mai puţin, fiecare cu şansele şi speranţele lor.

Voi încerca o trecere în revistă, cu primele impresii legate de prestaţia lor la început de campanie, cu calităţile şi defectele lor.

 

 Victor Ponta
Motto: “Dacă nu câstigăm prezidenţialele, scapă cine poate”.

Este simbolul cel mai clar al eşecului schimbării de generaţie în clasa politică românească.

Inconsistent, mincinos, imatur, lacom, lipsit de scrupule, disperat după mărire, este în stare să arunce în aer orice, de la cariere politice şi profesionale până la economia şi securitatea naţională, pentru a-şi îndeplini visul de a deveni preşedinte.

S-a potrivit ca o mănuşă sistemului mafiot practicat în partidele politice şi, cu sprijinul mafioţilor din partid, a urcat scara politică până la funcţia de preşedinte de partid şi premier.

Nu s-a dat la o parte de la nicio mârşăvie, de la fraudarea tezei de doctorat, sprijinirea pe faţă a liderilor locali cu probleme in justiţie, atacarea instituţiilor democratice şi a justiţiei în special şi mergând până la asocierea cu structuri ale societaţii “în civil” (Dogaru) care-şi doresc nici mai mult nici mai puţin decât desfiinţarea DNA, CCR, ANI.

În guvern s-a înconjurat de oameni asemănători lui, fără capacitate profesională, fără repere morale şi, împreună cu această adunătură, este pe cale să dărâme economia României doar pentru acapararea funcţiei prezidenţiale. El o doreşte pentru sine, susţinătorii săi o doresc pentru blocarea tăvălugului justiţiei.

Ultimul scandal, cel cu Microsoft, pare să-i creeze probleme dar, pentru moment, încearcă limitarea pagubelor prin trimiterea Senatului în vacanţă pentru a bloca cercetările DNA-ului până după alegeri. DNA-ul spune că, în acest moment, nu are calitate de invinuit şi nici de martor dar lucrurile sunt abia la început. Mai urmează şi scandalul EADS.

 

Călin Popescu Tăriceanu

În momentul în care l-am descris drept o mizerie umană încă nu aflasem că ideea sa genială, cu retragerea din Irak, ca şi acţiunea de suspendare a lui Băsescu din 2007 s-au produs după ce a avut o întâlnire cu Alexandr Kondyakov, mare maestru al unei loji masonice ruseşti şi apropiat al lui Putin.

Ca să nu fie dubii, trebuie să spun că în Rusia funcţionează două loji masonice: FSB si GRU, restul (loji masonice, ONG-uri, presă, Biserica Ortodoxă Rusă sunt doar paravane sau departamente ale celor două).

 

Klaus Johannis

Nimic nou sub soare, am aceleaşi indoieli privind opţiunile lui în problema Republicii Moldova, a relaţiei cu Rusia ca şi în privinţa angajamentului său sincer pentru sprijinirea justiţiei şi luptei anticorupţie. ACL-ul i-a pregătit un program politic destul de detaliat dar, până acum, nu-l simt rezonând cu multe din lucrurile de acolo. Le-a recitat, la mitingul de lansare a candidaturii, dar nu era credibil, se vedea că spune o poezie (citea de pe prompter).

 

Elena Udrea

Ce bănuiam luna trecută s-a întâmplat. L-a basculat pe Cristian Diaconescu şi a devenit candidatul PMP. A obţinut susţinerea lui Băsescu dar, după zece ani cu el, ne dăm seama că Tiranu’ nu dă pe-afară de entuziasm.

Dincolo de folclorul cu terenurile în pantă şi de neglijenţele sale reale de comunicare publică (afişarea de ţinute scumpe într-o perioadă când se făcea foamea la greu), Elena Udrea a fost un ministru eficient, fiind singurul care a acoperit, cu supramăsură, cu contracte eligibile, fondurile europene alocate pentru dezvoltare regională. Chiar acum, pe toate canalele de televiziune, vedem reclame la programul Regio care arată exact lucrurile bune făcute în mandatul ei.

Ar fi avut nevoie ca în spatele ei şi a guvernului Boc să existe un partid cu o solidă strategie de comunicare dar nu a fost cazul cu Blaga care, atunci când nu i-a sabotat, a stat ca o balegă şi nici măcar nu a pus pe picioare un vector media credibil.  B1 Tv a tras cu ei dar, dacă trimiţi la emisiuni toţi imbecilii, gângăviţii şi senilii, jurnaliştii nu au din ce să facă bici.

Să fiu sincer, nu-i înţeleg graba de a candida acum la prezidenţiale. Când ai 40 de ani nu te arunci ca disperatul într-o aventură fără şanse de reuşită şi care-ţi poate prăbuşi cariera politică.

Încă este foarte multă lume care o urăşte iar speranţa că, în turul II, susţinătorii lui Johannis sau Tăriceanu se vor orienta către ea este lipsită de argumente. Aştia o urăsc atât de tare încât cei mai mulţi vor sta acasă sau vor vota cu Ponta.

Am avut ocazia s-o vad la o emisiune pe Adevărul Live, era clar că i s-au pregătit temele de către echipa ei dar nu a dat niciun moment senzaţia că stăpâneşte temele respective, în special cele de politică externă şi securitate. S-a prezentat ca un elev care ştie lectia dar a învăţat-o mecanic, fără să înţeleagă tot ce a citit.

Scandalul Microsoft ar putea s-o lovească şi pe ea având în vedere că se vorbeşte despre o mită luata de soţul ei (pe atunci), Dorin Cocoş.

Cred că Elena Udrea  a căzut în capcana ambiţiilor proprii şi ale susţinătorilor săi apropiaţi care mai mult visează la viitoarele lor cariere, în caz de succes, în loc să-i evalueze corect şansele şi să-i dea un sfat competent.

 

Teodor Meleşcanu

Este cea mai urâtă surpriză a campaniei, prin modul jalnic în care a ales să-şi încheie cariera politică.

Ca şef al SIE, prima linie de apărare a intereselor româneşti într-o zonă unde Rusia îşi face de cap, Meleşcanu a ales să strângă semnături pentru prezidenţiale cu sprijinul aceloraşi structuri ale societăţii “în civil”, mai precis, cu sprijinul aceluiaşi Dogaru despre care vorbeam mai sus.

Despre ce face şi cu cine se întâlneşte Dogaru găsiţi aici detalii:

http://inliniedreapta.net/insemnare/alexandr-dughin-in-vizita-la-mirea-dogaru/

Candidatura lui Meleşcanu este o impostură de la cap la coadă.

În primul rând are ca scop fragmentarea voturilor electoratului de dreapta pentru a-i creşte şansele lui Tăriceanu să treaca în turul II, cu Ponta.

Iau un exemplu simplu: cu o intenţie de vot de genul: Ponta 38%, Johannis 18%, Tăriceanu 15%, Macovei 12%, Udrea 10%, Meleşcanu 6%,  pentru PSD nu este greu să-i transfere lui Tăriceanu 6-8 procente pentru a-l trece în turul II. Asta se poate face simplu (modelul pare să fi fost folosit de PDL pentru Eba şi de PSD pentru Mircea Diaconu): un partid solid organizat ca PSD va face campanie pentru Ponta dar, la nivel de activişti locali, vor stabili pentru fiecare secţie de votare o cotă de (să zicem) 20-25 voturi care vor trebui să plece către Tăriceanu. Asta înseamnă ca activiştii din fiecare localitate vor stabili care dintre ei vor vota cu Tăriceanu. Mişcarea se face pe şest şi rămâne în interiorul conducerii organizaţiei, fără a anunţa şi ceilalţi membri de partid sau susţinătorii.

Nu mai spun că Meleşcanu a fost de stânga toată viaţa lui, chiar şi când a fost în PNL (nu că ar fi PNL-ul de dreapta).

În al doilea rând, candidatura lui Meleşcanu are rolul de a desumfla scandalul candidatului-agent acoperit care pare să-l vizeze pe Ponta. Ce să mai discuţi despre agenţi acoperiţi dacă ditamai şeful spionilor candidează la prezidenţiale?

 

Gheorghe Funar şi Corneliu Vadim Tudor

Aceeaşi ciorbă reîncălzită, cu doi clovni care încearcă să revină în primplan.

 

Kelemen Hunor şi Szolt Szilagy

Este prima dată când comunitatea maghiară vine cu doi candidaţi, candidaturile părând să aibă mai mult rolul de a stabili raportul de forţe în interiorul comunităţii decât rolul de a obţine un scor cu care să negocieze sprijinul pentru turul II şi viitoare colaborări la guvernare.

 

Dan Diaconescu, Wiliam Brânză, Mirel Amariţei, Constantin Rotaru

Un amestec de clovni şi aventurieri care nu aveau treabă acasă.

 

Monica Macovei

Am lăsat-o special la sfârşit pe preferata mea pentru că între timp şi-a lansat programul politic.

Programul ei este structurat ca un decalog ce adaptează pentru politicieni cele 10 porunci.

Fiecare “poruncă” este, de fapt, un domeniu distinct, pentru care Monica Macovei propune câte 10 măsuri concrete, multe dintre ele rezonând foarte puternic cu idei şi teme pe care le-am discutat şi noi aici, de mai multe ori.

Vă redau aici Decalogul Macovei:

  1. Să nu ai alți stăpâni decât cetățeanul
  2. Să nu trădezi interesul național
  3. Să nu ataci instituțiile statului
  4. Să nu furi și să nu risipești banul public
  5. Să nu minți, să nu plagiezi, să nu calomniezi, să nu mituiești
  6. Să-ți înmulțești banii şi creaţia
  7. Să-ți educi copiii
  8. Să-ți respecți părinții și să-ți ajuți semenii
  9. Să cultivi solul și să protejezi natura
  10. Să-ți respecți identitatea, valorile și trecutul ca să ai un viitor

Intraţi pe fiecare din “porunci” pentru a vedea măsurile propuse.

Daca nu reuşiţi, intraţi aici http://macoveipresedinte.ro/program-politic/1-sa-nu-ai-alti-stapani/ şi găsiţi ce vă interesează.

Am vazut-o deja în două emisiuni (TVR şi Adevărul Live):  stă bine pe picioare, e greu de întors, vorbeşte liniştit, politicos dar ferm, se vede că ştie despre ce vorbeşte şi că a scris chiar ea cele mai multe din documentele Decalogului, la fel cum a scris, mai demult, legea de organizare a DNA, Directiva privind confiscarea extinsa şi alte cca 40 legi europene.

 

Ca încheiere, trebuie să spun că lucrurile sunt foarte fluide, cu scandalul Microsoft proaspăt izbucnit şi cu scandalul EADS stând să izbucnească. Dacă DNA-ul va acţiona aşa cum ne-a obişnuit, este posibil să vedem câteva capete de candidaţi importanţi rostogolindu-se.

 

Meciul se joacă şi devine tot mai interesant.

 

Eroul Bulă

Exit mobile version