Daca pana mai ieri, atat Coreea cat si Japonia se auto-descriau ca tari a caror singura grija este apararea, astazi lucrurile sunt mult mai nuantate. Si daca despre Japonia am tot discutat, Coreea de Sud a ramas un pic in umbra.
Cu foarte putin timp in urma Seulul a intrat intr-un club foarte select, cel al tarilor detinatoare de rachete balistice lansabile din submersie. Submarinul “Dosan An Changho” a lansat cu succes, pe 7 septembrie, o racheta balistica SLBM “Hyongmu 4-4” din imersiune.
Daca te apuci sa numeri ce au sud-coreenii in inventarul armatei lor ramai trasnit: tot ce-i mai bun in lume, tot ce-i mai bun si disponibil la vanzare. Iar daca nu se vinde se poate copia, americanii i-au acuzat de multe ori ca pun sublerul pe anumite componente americane si, de exemplu, au refuzat sa le vanda radare AESA.
N-a fost o problema, coreenii si-au dezvoltat propriul radar AESA pentru viitorul lor aparat de generatia a V-a, dar preventiv cumpara si F 35, sa fie acolo.
Principalul inamic al celor din sud sunt cei din nord, dar in realitate, armata nord-coreeana este subnutrita, vai de mama ei, dotata cu armament de la mijlocul secolului XX, pe cand cei din sud sunt foarte bine pregatiti, super-dotati si au mari ambitii.
Si daca Coreea de Nord nu reprezinta un pericol real pentru Seul, atunci pentru cine construieste Sudul portavioane, nave de asalt ambfibii “Dokdo”- 3 bucati, nave de asalt transportoare de tancuri – 8 bucati, submarine si distrugatoare monstruoase “King Shojon” („King Sejong the Great „) 6 bucati cu cate 128 de rachete la bord fiecare?!
F 15K, F 35 in viitor, dezvoltare de avion de generatia a V-a care se apropie de stadiul final si acum rachete balistice cu lansare de pe submarine.
Cu totii am auzit despre rachetele balistice nord-coreene, dar despre cele sud-coreene?! Ei bine, astia mai bine hraniti din sud s-au apucat de rachete balistice de prin 1986 dar presa nu i-a bagat in seama, astfel “Hyongmu-1” s-a nascut dar avea o raza modesta – 180km. Astazi mai detin si Hyongmu-2A o varianta a rachetelor folosite de rusi in cadrul complexului Iskander.
La capitolul rachete de croaziera avem Hyunmu-3 a carei ultima varianta, “C”, poate atinge tinte la 1500km.
Si a venit Trump la Casa Alba, un lucru bun pentru sud-coreeni si iata ca li s-a ridicat interdictia intru construirea cu ajutor american de rachete balistice cu raza mai mare. Si astfel apare in scena Hyongmu-4 cu o raza de 800km dar cu o incarcatura de lupta de doua tone. Dar ne putem inchipui ca daca incarcatura de lupta este redusa si raza rachetei creste. Creste raza dar impotriva cui?!
Hyongmu-4.4 este nimic altceva decat varianta cu lansare din imersiune, este racheta cu care am inceput acest articol, dar intrebarea ramane: pentru cine pregateste Coreea de Sud ditamai armada: distrugatoare enorme, nave de asalt amfibiu, nave de debarcare pentru tancuri, doua viitoare portavioane, submarine lansatoare de rachete balistice?
“Dosan An Changho” este o familie de submarine care va putea sa lanseze chiar si zece rachete balistice. Evident racheta balistica cu incarcatura clasica nu sperie foarte tare, cea nucleara insa da. Deocamdata Coreea de Sud nu face pasul spre dezvoltarea de arme nucleare dar atat timp cat are vectorii de lansare, tehnologie si fonduri berechet, mare problema n-ar fi.
Asadar, pentru cine se pregateste Coreea de Sud atat timp cat cei din nord nu reprezinta o prea mare amenintare? Corea are relatii bune cu Rusia si nimic de impartit cu Moscova. Cu Beijingul nu este intr-o relatie de mare iubire dar nici nu se urasc, cu neamurile din nord istoria si foamea va face candva dreptate si ramane doar Japonia, o tara pe care coreenii o urasc cu patima.
Si o urasc pe buna dreptate, iar aici, in ura lor fata de japonezi se intalnesc cu China, Rusia, Malaiezia, Indonezia, Filipine, in fine cu intreg Pacificul de Vest.
Iar relatiile dintre Coreea si Japonia sunt relativ destul de incordate: in Coreea au fost confiscate anumite proprietati japoneze, japonezii au impus sanctiuni economice, au loc schimburi dure de replici cand unii isi trimit avioanele/navele sa le incalce celorlalti apele teritoriale, mai ales in zonele inca aflate in disputa etc.
Deocamdata, toata lumea este prietena cu americanii, iar acestia par sa reuseasca sa-i tina la locul lor. Pana cand?
GeorgeGMT