Si nici nu mai este cale de intoarcere, in pofida a tot felul de zvonuri lansate de ministrul turc de externe, care ne tot explica cum ca negocieri privind revenirea Ankarei in program sunt in curs cu partea americana.
Ei bine, americanii au incheiat un nou acord cu cei opt parteneri in programul JSF, acord care va inlocui intelegerea-cadru din 2006, doar ca Turcia nu mai face parte din clubul JSF, iar noua intelegere are de fapt in vedere impartirea “feliei” turcesti catre ceilalti parteneri.
Iar Turcia era importanta in program: 817 subansamble si piese, din totalul de aproximativ 24 de mii, erau fabricate de industria turca, ca si 188 piese dintr-un total de aproximativ 3 mii ale motorului. Si desi poate nu pare mult, Turcia urma sa produca subansamble si pentru aparatele celorlalti parteneri in program, plus asamblarea finala pentru cele 100 de F 35A comandate de Ankara.
Cablajele pentru motoare, piese de la compresor, ceva pe la turbina. Poate nu pare mult si nici prea impresionant, dar discutam aici de producerea de subansamble pentru cel mai modern aparat al NATO, generatia a V-a, pentru unul dintre cele mai moderne si puternice motoare de avion militar aflat in exploatare. Iar daca privim in ansamblu nu putem decat sa fim impresionati.
Pe langa banii pierduti de industria turca, discutam aici de inchiderea accesului la o tehnologie pe care multi altii si-ar dori-o in curte.
Veste a fost data de agentia de stiri turceasca Anadolu, care citeaza un oficial al Departamentului de Stat.
In schimb, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a confirmat ca tara sa este in negocieri cu Moscova pentru achizitia celui de-al doilea regiment S 400, desi Turcia nu are operational in proportie de 100% nici pe primul, Ankara nu a primit inca rachetele cu raza lunga ale S 400 si exista o anumita incertitudine vis-à-vis de livrarea de catre Moscova a sistemului S 400 in configuratia folosita in Rusia: radare si alti senzori, sisteme de comunicatii, bruiaj etc.
Exista anumite zvonuri in presa cum ca Rusia ar fi livrat S 400 dar nu cu toate “optionalele” agatate de parbriz. Cel putin nu inca…
De asemenea Turcia a oferit Rusiei drone la vanzare, ramane doar de vazut daca Moscova chiar este interesata de dronele turcesti, dar la cati bani costa un regiment de S 400 n-ar fi de mirare ca Moscova sa accepte cateva Bayraktar macar din curtoazie…
PS Lucrurile devin chiar mai dure in relatia Turcia -UE/SUA, astfel pe 19 aprilie, Parlamentul European a votat o rezolutie care recomanda suspendarea negocierilor de aderare ale Turciei la UE. Nimeni nu se mai astepta ca Turcia sa adere, dar acum avem si cuiul batut in cosciug, rezolutia avand o valoare foarte mare la nivel de semnal diplomatic.
Pe 21 aprilie presa din Turcia a anuntat ca Suleyman Solylu, ministrul de externe al Turciei, a oprit toate programele de cooperare între Turcia şi SUA în domeniul securităţii. Au fost sistate programelor comune de antrenament între forţele de poliţie din cele două ţări, a pus capăt accesului american la bazele de date turceşti cu informaţii despre suspecţi şi refuză să facă schimb de informaţii cu Wahingtonul privind suspecţii din cazurile aflate sub anchetă.
Discutam din nou despre masuri care erau asteptate, ideea este ca au fost luate.
Si ca lucrurile sa fie complete, ministrul de interne turc a acuzat in mod direct Statele Unite, ca si UE, ca au fost implicate in mod direct in tentativa de lovitura de stat din iulie 2016.
Ruptura de pe flancul sud-estic al NATO pare ireparabila.
GeorgeGMT