Romania Military

People & Power – Armata din Afganistan: era talibana si prezent-viitor (partea II)

the Kabul Military Training Center

 

Motoul armatei SUA: ,,nimeni nu este lasat in urma”, dar in 2014 trupele coalitiei se vor retrage din Afganistan si probabil militari din ANA (Afghan National Army) vor avea sentimentul ca au fost abandonati in lupta cu talibanii.

In scopul aranjarii terenului pentru plecare si ca armata sa nu colapseze dupa retragere (asa cum a facut cu sovieticii), la sfarsitul anului 2009 americanii au anuntat ca ANA va angaja inca 200.000 de soldati.

A urmat un imens val de recrutare, apoi s-au creata centre de instruire militara.

In iunie 2012, inainte de termenul stabilit, ANA a ajuns la cota dorita. Acest lucru a fost anuntat cu mare fast lumii intregi, ca semn ca armata este pregatita sa-si asume rolul de a intretine securitatea tarii.

 

Dar in realitate situatia este dramatica pentru ANA, care este dependenta in continuare de coalitia condusa de SUA,  ce ofera sprijin logistic, intretinerea echipamentelor, culegerea datelor si analiza acestora, artilerie si sprijin aerian, evacuare medicala (MEDEVAC) si lista este lunga!

{dupa parerea mea, daca SUA pleaca azi din Afganistan, ANA pierzand facilitatile de mai sus… atunci colapsul vine in maxim o saptamana}.

 

Majoritatea soldatilor din coalitie sustin ca afganii sunt capabili de lupta, dar numai dupa ce sunt hraniti, imbracati, inarmati si trimisi in teatrul de operatiuni.

{probabil asa se recruteaza si rebelii pentru Siria}

 

 

Dezertarea

 

 

Nu este nici o urma de indoiala ca aceasta uriasa armata ar fi scutita de chinul unor probleme. Cea mai mare problema este numarul oamenilor, in prezent 30% dintre acestia dezerteaza, acest lucru inseamna ca ANA trebuie sa gaseasca anual ~60.000 de inlocuitori.

Exista multe motive de dezertare, principalul este numarul foarte mare de accidente/incidente/atacuri. In 2012, numarul soldatilor afgani ucisi a ajuns la 850, ceea ce inseamna ca numarul celor mutilati sau raniti este foarte mare.

In 2013 se asteapta ca ambele cifre sa creasca dramatic.

Cauza va fi expunerea directa in lupta si pierderea serviciului MEDEVAC (complet aerian/ Black Hawk).

In prezent ANA se bazeaza pe elicopterele coalitiei, in operatiunile de sustragere a ranitilor si transportul la spital. Atunci cand acest serviciu nu va mai fi disponibil, ANA va dispune doar de transportul terestru, crescand astfel timpul de a pune un soldat grav ranit intr-un loc de ingrijire adecvat si astfel se va reduce rata supravietuirii.

 

O alta problema pentru ANA este refuzul recrutilor de a semna o prelungire a termenului de 3 ani. In prezent numarul acestora se ridica la ~25%, dar cu pierderea serviciului MEDEVAC procentul va creste.

Generalul Karimi, seful Staff-ului ANA sustine ca numarul dezertarilor a scazut, dar nimeni nu stie ce se va intampla dupa ce SUA se va retrage.

 

Intimidarea si amenintarile talibanilor

 

Reporterii au gasit si au stat de vorba cu cativa dezertori ANA. Motivele invocate de acestia sunt 3: coruptia si abuzul de putere al ofiterilor, lipsa serviciilor de ingrijire pentru trupe si probabil cel mai important, intimidarea si ameninarea talibanilor.

Naim (dezertor) a luptat pentru ANA timp de 2 ani si jumatate. Familia lui nu a fost de acord ca el sa se alature armatei, dar erau foarte saraci si de aceea s-a angajat.

El sustine ca s-a bucurat de timpul petrecut in armata si a vazut o multime de operatiuni desfasurate in zona de est a tarii.

Totul s-a schimbat in ziua in care o fost impuscat in genunchi, intr-o lupta. Soldatii americani au sarit imediat in ajutor, tratandu-l la fata locului, in 10 minute a fost in elicopterul american si a fost transportat la spital unde a fost ingrijit de personal din SUA – fapt pentru care este foarte recunoscator.

 

Din acel moment el sustine ca a fost abandonat de armata afgana. Nimeni din ofiterii sau subofiterii ANA nu a venit pentru a verifica situatia sa. Dezamagirea suprema a fost atunci cand a aflat ca niemei din ANA nu s-a deranjat sa-i anunte familia cu privire sa incidentul petrecut.

Dupa o luna, a luat legatura cu familia sa care primise repetate informatii cu privire la moartea fiului lor. Atunci a aflat ca parintii au facut si ceremoniile funerare.

Familia a fost bucuroasa la aflarea vestii ca el este in siguranta si la doua luni dupa externare, tatal sau i-a interzis sa revina la unitatea unde Naim activa.
Un alt dezertor ,,Amir”, sustine ca familia sa a fost des vizitata de talibani si au fost amenintati ca il vor decapita. Apoi amenintarile s-au extins pentru intreaga familie. Amir spune ca este foarte frustrat de decizia luata, dar a fost nevoit sa dezerteze deoarece pe primul plan este siguranta rudelor sale.

Oficialii sustin ca aceste actiuni sunt posibile deoarece ANA a fost preocupata de numarul militarilor, minimalizand verificarea acestora, iar insurgentii au exploatat aceasta slabiciune.
O alta problema sunt asasinatele comise de soldati. Anul acesta ~50 de soldati afgani in uniforma au fost ucisi de coalitie in timp ce au incercat sa lichideze oficiali NATO.
Americanii sustin ca este foarte greu sa fii protejat atunci cand lucrezi impreuna cu soldati afgani, iar aceste incidente reduc increderea intre cele doua tabere (NATO & ANA)

Echipamentul

 

O intrebare cheie a reporterului a fost: cat de bine sunt echipate trupele ANA?
Ofiterii sustin ca au o serie de promisiuni din partea coalitiei, iar echipamentul oferit ii va ajuta sa desfasoare misiunile in conditii bune dupa 2014.

In 2008, cea mai iubita arma a fost AK-47. Atunci cand a inceput schimbarea cu M-16 (tot in 2008) au aparut o serie de plangeri.
M-16 este o arma buna in mainile unor soldati bine instruiti, dar in praful uscat din Afganistan arma este un dezastru.
Aliatii sustin ca acest schimb este necesar pentru a preveni transferul de munitie si armament de la ANA catre talibani. M-16 este dependent de uleiul specific ce este produs de companiile ameicane. Alt avantaj este calibrul, AK-47 este 7,62mm in timp ce M-16 standard are 5,56mm.
Daca soldatii ANA dezerteaza cu M-16, in scurt timp acesta devine inoperabila si munitia nu poate fi folosita.

 

Citeste si 

Armata din Afganistan, era talibana

 

Recomadare speciala
http://www.aljazeera.com/programmes/peopleandpower/2012/11/2012111484328755763.html

 

Sursa: Al-jazeera

 

 

NeroFlash

Exit mobile version