Un ambasador nord-coreean a declarat pentru ONU ca Peninsula fierbe si un razboi poate porni in orice moment. Nu au lipsit acuzatiile de instigare pe care le-ar practica Guvernul din Seul.
Ri Tong-il a subliniat in discursul sau ca nimeni nu stie cand va izbucni conflictul dintre ,,cele doua parti”.
Tong-il a mentionat ca ,,situatia din Peninsula este gata de explozie” si a acuzat SUA ca sustine ,,orbeste” acest lucru, statul comunist este inarmat nuclear si nu face parte din NPT (Nuclear Non-Proliferation Treaty).
Serful Asociatiei Internationale de Energie Atomica, a condamnat politica Phenianului ce pune armata pe primul plan si a cerut liderului comunist, Kim Jong-Un, sa ridice nivelul de trai care este ,,profund de tulburator„.
Darusman afirma ca ambitiile nucleare se revarsa asupra bunastarii cetatenilor nord-coreeni, 60% dintre acestia suferind de malnutritie si lipsa alimentelor.
Washingtonul a anulat ajutorul oferit Coreei de Nord, inca din luna aprilie, dupa ce Phenianul a testat o racheta de raza lunga (testul a esuat).
Lansarea a fost perceputa la scara larga ca o incercare de plasa un focos nuclear in noul tip de racheta.
SUA a intarit in mod constant prezenta militara din Coreea de Sud sustinand ca scopul este pur defensiv si nu reprezinta un semn de actiune impotriva regimului din nord.
Cele mai recente intariri au fost raportate in luna iulie, cand americanii au livrat sud-coreenilor peste 80 de MRAP (Mine resistant ambush proof vehicles). In prezent numarul trupelor americane dizlocate in Coreea de Sud a ajuns la 28.000.
SUA si-a intensificat actiunile militare in regiune si cel mai important pas il constituie radarul de mare frecventa din Japonia, ce are ca scop cimentarea relatiilor dintre cele doua super-puteri, fapt ce a deranjat enorm Rusia.
ISIS (The Institute for Science and International Security) sustine ca numarul focoaselor nucleare din arsenalul Coreei de Nord va ajunge la 48, pana in 2015 daca programul nuclear va continua in acest ritm.
Park Geun-Hye
Coreea de Sud gata de negocieri?
Park Geun-Hye a promis o noua era a diplomatiei si ca va relansa negocierile cu Phenianul, in cazul in care va fi aleasa presedinte. Ea a mai mentionat ca va continua o dezvoltare sistematica Sud-Nord privind cooperarea economica, schimburile sociale si culturale.
Park Geun-Hye a spus, in cadrul unei conferinte de presa, ca Phenianul trebuie sa puna capat programul de inarmare nucleara si sa inceteze retorica agresiva.
Razboiul corean s-a finalizat in 1953 printr-un armistitiu de incetare a focului, tehnic cele doua state sunt inca in razboi.
Sursa: RT
Citeste si
Coreea de Sud si SUA au inceput exercitiile militare comune
Coreea de Nord si arma nucleara
NeroFlash