Romania Military

Planurile de investitii ale Fortelor Armate Bulgare

AS 532 Cougar apartinand Bulgariei

Au planuri ambitioase dar decente din punctul de vedere al ambitiilor si al sumelor puse in discutie. Cu exceptia, poate, a celor opt aparate F 16 Block 70 – achizitie care le va drena efectiv sume mari de bani pentru operationalizare fara a oferi o crestere semnificativa a capacitatii de lupta – restul programelor (intentiilor) sunt in limita bunului simt.

La nivelul fortelor aeriene au cele mai multe probleme: elicopterele sovietice Mi 17/Mi 24 fiind programate sa intre la reparatii capitale in anii ce vin, pentru aparatele MiG 29 si elicopterele AS 532 Cougar (varianta militarizata a Super Pumei) se are in vedere ca intretinerea sa fie integrata in economia locala.

Aparatele Suhoi Su 25, printr-un contract cu Belarusul, vor fi trecute printr-o reparatie capitala si readuse in stare de zbor. Aparatele de antrenament avansat L-39ZA vor beneficia si ele de reparatie capitala si poate de refacerea resursei, iar avioanele de transport Antonov An-30 vor beneficia de reparatii.

Mai sunt luate in calcul rapararea sistemelor radar – P-37MB si MSSR 2000I, ca si reparatii la sistemul S 300PMU  aflat in dotare. In privinta elicopterelor AS 532 AL Cougar (Bulgaria detine 12 aparate) acestea vor beneficia de intretinere si reparatii la Airbus Brasov, conform oficialilor bulgari.

Este o lista decenta, conforma cu amenintarile pe care guvernul de la Sofia le are in vedere si cu puterea economica a tarii, ramane acum sa vedem daca planurile armatei vor fi si finantate, stiind ca nu este pentru prima oara cand Bulgaria anunta astfel de lucruri bune pentru armata sa, pana acum lucrurile n-au mers chiar atat de bine.

Submarin norvegian clasa „Ula”

In privinta achizitiei a doua submarine la mana a doua, discutiile sunt – conform presei bulgare – in derulare, pista norvegiana a fost amintita dar nu se stie sigur daca nu sunt si alte variante luate in calcul, desi daca ne uitam pe piata submarinelor la mana a doua, nu este nici pe departe aceeasi oferta bogata ca pentru avioane multirol.

Daca lucrurile vor ajunge sa aiba un final fericit, marina bulgara ar putea primii navele in intervalul 2024-2027. Iar acest lucru ar trebui sa ne bucure un pic si pe noi, am putea inchiria din cand in cand un submarin de la bulgari pentru antrenamentul in lupta anti-submarin a flotei noastre.

In alta ordine de idei, guvernul are de cheltuit numai putin de 836 milioane de dolari pentru cumpararea a 150 de vehicule 8×8 (90 de lupta si 60 auxiliare).

Initial, partea bulgara a cerut oferta de la patru companii: Patria, General Dynamics – MOWAG, NEXTER si ARTEC GmbH.

Francezii au facut ce-au facut si s-au retras din competitie, oferta germana este cea mai scumpa, americano-elvetienii si cei de la Patria ar fi favoriti, dar este posibil (la fel ca in cazul F 16) ca situatia sa fie transata la nivel politic, prin decizia guvernului si nu pe criterii de pret sau alte oferte complementare.

GeorgeGMT

Exit mobile version