Romania Military

Pohjanmaa-class in construcție

Programul finlandez de dotare cu patru corvete multifuncționale este pe șine și lucrurile merg conform graficului, prima navă din clasă având deja realizată carena. De altfel primele două corvete se află în stadii relativ avansate de construcție.

Aceste nave reprezintă un salt important pentru marina finlandeză, atât timp cât țara scandinavă n-a pus accentul pe marină în istoria sa, aici locul principal îl ocupă forțele terestre. Dar lucrurile s-au schimbat și programul de achiziție a patru nave de 4300 de tone este cel mai ambițios din istoria acestei țări.

Cele patru corvete ar urma să “înlocuiască” – deși termenul nu este potrivit aici atât timp cât navele “înlocuite” sunt puitoare de mine (trei unități destul de vechi) și patru nave de atac rapide dotate cu rachete – șapte nave mai vechi de luptă.

Așa cum probabil știți deja, corvetele finlandeze sunt nave destul de mari – 4300 de tone deplasament – și sunt înarmate foarte bine: tun naval de 57mm, opt rachete anti-navă Gabriel V (o noutate absolută în Europa) și 1-2xMk 41 cu un maximum 16 celule de lansare pentru rachete ESSM. Pe partea de senzori, finlandezi au optat pentru radare suedeze de la Saab și sonare de la Kongsberg.

Este adevărat că rachetele anti-navă Gabriel V au fost cumpărate și de Estonia ca baterii de coasta, în varianta Blue Spear încă din 2021, dar finlandezii sunt primii europeni care cumpără și varianta navă-navă.

Evident că la 4300 de tone, navele pot susține un elicopter și dispun de hangar pentru acesta.

Prețul celor patru nave, fără muniție, este de 1,3-1,4 miliarde de euro și ar trebui să fie gata de luptă în 2029, debutul construcției fiind în 2023. Evident că navele finlandeze sunt perfect capabile să ducă lupta impotriva țintelor aeriene, navale si submarine.

Sigur că prețul final nu este încă bătut în cuie dar va fi pe-acolo și deși România a ratat șansa de a avea patru corvete noi în dotare/construcție, nu putem să nu facem o paralelă cu ceea ce ni se oferise nouă pentru cei 1,3 miliarde de euro (fară TVA), în care intrau – întradevăr și modernizarea celor două fregate Type 22.

Așadar, noi am fost ofertati cu nave de 2500 de tone, semnificativ mai slab înarmate pe zona luptei anti-aeriene și anti-rachetă, dar nu trebuie uitat că Naval Group a câștigat competia pentru suma de 1,2 miliarde de euro.

Privind retrospectiv, noi plăteam 1,2 miliarde de euro pentru patru nave mai mici (Gowind 2500) și mai slab înarmate decât primesc finlandezi pentru 1,3 miliarde de euro (din nou, la noi era inclus in preț și modernizarea celor două fregate). Ba chiar mult mai slab înarmate, atât timp cât lansatoarele verticale Mk 41 (de care la noi nici nu era vorba) permit ca rachetele ESSM să fie încarcate câte patru per tubul de lansare și asta poate însemna 16 de tuburiXpatru rachete= 64 de rachete ESSM Block 2 gata de lansare, ceea ce este, să recunoaștem, aproape infinit mai mult decât cele 16 VL MICA propuse de Naval Group.

Cert este că finlandezii au făcut o afacere excelentă, noi aveam pe mâna suficienți bani pentru ceva similar, dar ne-a dus capul doar la nave de 2500 de tone, aproape înarmate, pentru ca într-un final să nu le avem nici pe acelea.

Dar, așa cum scriam mai sus, retrospectiv discutând, afacerea celor patru corvete românești nu era deloc una bună. Am fi avut nave noi dar înarmate cu o spoială de rachete, fără sistem CIWS, nave utile poate doar în lupta anti-submarin și navă-navă, dar foarte descoperite pe zona anti-aeriană și anti-rachetă.

GeorgeGMT

Exit mobile version