Romania Military

Buletin naval. Polonia – „all in” pe CAMM

Relativ recent au apărut noi detalii despre programul marinei poloneze de dotare cu fregate – ceea ce a fost denumit Programul Miecznik. După cum deja se știe, polonezii au ales varianta britanică a fregatelor daneze de clasă Iver Huitfeldt, Type 31.

Iver Huitfeldt sunt nave capabile care au reușit totodată să fie produse cu costuri ceva mai reduse decât celelalte nave din aceeași categorie. Este ceea ce i-a determinat și pe cei din Royal Navy să le aleagă în condițiile în care bugetul alocat programului Type 31 a fost unul destul de… cumpătat.

Potrivit celor de la Naval News, polonezii vor construi trei fregate de clasă Miecznik din care doar prima va fi echipată la întreaga sa capacitate, celelalte două urmând a se încadra în categoria „fitted for but not with”, o frază care aduce disperarea pe frunțile britanicilor ori de câte ori este pomenită în contextul dotării Royal Navy.

racheta aa camm polonia

Primele foi de oțel aferente primei fregate vor fi tăiate luna aceasta la șantierul naval polonez PGZ SW în timp ce punerea navei pe cală va avea loc în 2024. Lansarea la apă ar trebui să se întâmple în penultimul trimestru din 2026 urmată de echiparea navei, teste și trageri. Probabil că undeva prin 2030 – 2031 prima fregată va fi predată marinei poloneze. Costul inițial al programului fusese estimat la circa 1,8 miliarde de euro dar, cel mai probabil, va crește din varii motive, inflația fiind unul dintre ele.

Pentru apărarea antiaeriană a fregatelor, polonezii vor utiliza racheta CAMM – Common Anti-air Modular Missiles, rachetă utilizată și în cadrul programului de dotare a armatei poloneze cu baterii antiaeriene cu bătaie scurtă (SHORAD). Polonezii au scos aproximativ 2,4 miliarde de dolari pentru 44 de lansatoare și câteva sute de rachete CAMM în ceea ce a fost denumit de MBDA (consorțiul care produce racheta CAMM) drept „cea mai mare afacere europeană din NATO”. Conform celor de la Defense News, programul se va desfășura între 2025 și 2029. Între timp, primele livrări au fost grăbite de războiul din Ucraina și primele lansatoare au intrat deja în serviciu. De menționat că acest program a presupus și implicarea industriei de profil poloneze.

Eu personal am mai tratat subiectul CAMM pe site într-un articol mai vechi (poate fi recitit accesând acest link) unde am detaliat capacitățile tehnico-tactice ale CAMM și sistemelor SHORAD în care a fost integrată. Așa că nu voi mai relua aici aceste amănunte. Oricum, este destul de greu să evaluezi un sistem militar doar prin prisma informațiilor publice.

Polonezii vor folosi și versiunea cu bătaie mai mare a CAMM, denumită ER – Extended Range (aprox. 45 km). CAMM ER a fost dezvoltată într-o primă fază pentru italieni și va fi utilizată de aceștia din urmă și de polonezi în versiunea sa terestră. Cel mai probabil, racheta se va regăsi și în celulele de lansare verticală Mk-41 de la bordul fregatelor poloneze.

Cooperarea anglo-poloneză este însă la cote înalte, unul din produsele acestei cooperări fiind și programul Future Common Missile care urmărește producerea în comun a unei rachete bazate pe proiectul CAMM, dar cu o bătaie de aproximativ 100 km. Mai multe detalii aici.

Prin urmare, apărarea antiaeriană a fregatelor poloneze (și, probabil, și a altor nave de luptă poloneze) va fi integral o afacere CAMM. O fi bine, o fi rău?

Exit mobile version