Polonia se gandeste la oportunitatea de moderniza actualul parc de tancuri LEOPARD 2A4 achizitionat din Germania in 2002. De fapt tancurile au fost donate Poloniei in 2002 care a platit doar 22,5 mil.$ pentru scoaterea din conservare a blindatelor Bundeswehr. Tancurile au facut parte dintr-un program mai amplu, doar acest transfer fiind evaluat la o suma de 300-380 mil euro. La acestea s-au adaugat avioanele MIG-29, antrenamentul echipajelor si tehnicienilor (in jur de 490 de persoane doar pentru tancuri) in Germania precum si un lot de vehicule de mentenanta si logistica (UNIMOG -universal motorised vehicle 1300Ls si Mercedes-Benz 1170).
In esenta inca nu s-au hotarat asa ca deocamdata cauta partenerii pentru un dialog tehnic, in urma caruia sa se poata stabili daca acest lucru renteaza sau nu.
Se vor avea in vedere modernizarile propuse de diferiti parteneri, gradul de integarare a echipamentelor noi, in industria poloneza de aparare, costurile suplimentare, experienta altor armate in privinta modernizarii de Leo2 A4. In cazul in care se vor hotara sa modernizeze tancurile, polonezii au in vedere creare unui consortiu de firme, conduse evident de o companie locala, si se are in vedere si un eventual transfer tehnologic catre Polonia.
Deocamdata exista 3 variante majore de modernizare a Leopard 2 A4 disponibile pe piata:
The Leopard 2A4 Evolution
- Leopard 2A4 Evolution (Rheinmetall), upgrade realizat pentru Singapore (in studiu pentru Suedia – MBT-122), dezvaluita in 2009. Are la baza pachete de blindaj AMAP facut de IBD Deisenroth Engineering, pentru protectia la DEI si mine, protectia plafonului la submunitii si sisteme de protectie activa contra proiectilelor antitanc ghidate.
The MBT122 Evolution
- Leopard 2A4 upgrade Aselsan (NG)/T – contine pachete AMAP, sisteme optice si de control al focului noi, remote-weapon-sistem, etc. Varianta in studiu si pentru Finlanda
Leopard 2 NG langa versiunea nemodernizata
- Leopard 2A4 Revolution (Rheinmetall), varianta cea mai recenta de upgrade (iunie 2010), prezentata polonezilor anul trecut. Aceasta pare similara cu Evolution, dar are un numar mai mare de senzori si protectie 360% la diverse categorii de amenintari, sisteme de achizitie a focului si o dispunere putin diferita a modulelor de blindaj suplimentar.
MBT Revolution
Comparativ, aceste modernizari ale Leopard 2A4 par totusi sa nu se ridice la nivelul de protectie al Leopard 2 A6 si A7. Leopard 2A4 are in blindajul carcasei de baza un aliaj titanium-tungsten, cu o greutate totala a turelei care nu trece de 16t, pe cand Leopard 2A5 si A6 au blindajul de baza imbunatatit, doar turela urcand la 19-20t greutate, dincolo de repozitionarea echipajului in turela, la care se adauga seturi de blindaj aditional MEXAS sau AMAP.
In acest moment Polonia detine 128 de tancuri Leopard 2A4, toate facand parte din aceeasi brigada de cavalerie – 10th Armoured Cavalry Brigade, brigada componenta a Diviziei 7 Blindate germane (in cadrul parteneriatului NATO), componenta a fortei de reactie rapida “Allied Command Europe Rapid Reaction Corps (ARRC)”. Exista zvonuri in piata care arata intentia polonezilor de a-si dubla numarul de Leo 2A4, insa o posibila noua achizitie de tancuri sh ar putea avea legatura cu rezultatele acestui „dialog tehnic”. Daca Polonia ajunge la concluzia ca up-grad-area tancurilor A4 este viabila si profitabila, din punctul de vedere al industrie lor de aparare, s-ar putea sa vedem inca 128 de Leoparzi in uniforma polaca…Total pare sa depinda de posibilitatile de modernizare, dar mai ales de capacitatea industriei poloneze de al face acest lucru in tara, prin transfer de tehnologie.
SURSA: Altair.com.pl
Romania Military
Doar cand ne gandim ce sansa au fructificat polonezii cu « achizitia » de Leopard 2 A4 si MIG-29, ajungem intr-o stare vecina cu invidia, iar cand incercam sa gasim o oportunitate similara pentru Romania, ne vine in minte programul Sniper al MIG-29, insa nici pe departe nu se compara cu cadoul oferit de Germania Poloniei. Oare de ce ? Cert este ca noi nu suntem pe niciunde ca si relatii internationale si vizibilitate in cadrul Aliantei Nord-Atlantice… desi pozitia geografica ne-ar recomanda pentru o incadrare similara cu a Poloniei…
Revenind cu picioarele pe pamant, si cautand solutii viabile pentru Romania, prima intrebare care ar trebui adresata (stim noi cui) este « de ce noi nu facem parte cu o astfel de componenta blindata dintr-o forta multinationala NATO ? ». Dar daca am incerca ceva similar cu SUA, care tot isi instaleaza o baza de rachete interceptoare la noi in tara, ar fi oare prea mult sa cerem? Si nu ne referim la a prejudicia constructia unui tanc propriu sau in cooperare, cum ar fi TR-85M2 sau cum s-ar numi el, deoarece si Polonia isi pastreaza in operare PT-96 si lucreaza la un program de dezvoltare a unui nou tanc (oare de ce nu indraznim macar sa-i intrebam de programul noului tanc pe polonezi sau turci?!)! Dar tare bine ne-ar prinde si noua 2 batalioane de tancuri grele (si astfel am scoate din uz batranele T-55) pe care sa le operam in comun cu un aliat de incredere, la care sa adaugam propriul tanc in completarea efectivelor!
Marius Zgureanu