Doresc sa atrag atentia unui fapt, desi probabil unii dintre domniile voastre sunt deja la curent cu el. In conditiile in care Polonia relanseaza cautarile pentru 16 avioane subsonice de antrenament, pentru a inlocui PZL Mielec TS-11 si a pregati pilotii pentru F16: flightglobal.com, ar exista vreo sansa pentru programul IAR XT?
Ofertele trebuiesc depuse pana in 30 aprilie, trebuind sa contina si oferta logistica + simulator de zbor, estimarea costurilor de zbor pt. 200-250 de ore anual/aparat pentru o perioada de exploatare de 30 de ani.
Se asteapta ca zborurile pe noile aparate sa inceapa in 4 ani de la semnarea contractelor. Concurenti potentiali: L159, BAE Hawk…
Nu ar fi aceasta o sansa nesperata pentru Avioane Craiova S.A. si studiul de la INCAS al IAR 99/XT ? Este IAR XT inacceptabil pentru caietul de sarcini polonez? iar-99-va-avea-un-succesor-pana-la-urma/
Ma gandeam ca pot sa contribuie si polonezii la caietul de sarcini si obtinem un proiect comun, livrabil peste 3 ani. Acesta ar fi avantajul fata de ceilalti concurenti, BAE Hawk si Alca L159, care sunt platforme finite si mai greu customizabile.
PZL Mielec TS-11 ( Przemyslaw „Blueshade” Idzkiewicz)
In plus, avem un parteneriat strategic cu Polonia, inclusiv unul militar!
Avionul de antrenament este unul din putinele produse pe care l-am putea oferi Poloniei, poate castigand si colaborari viitoare.
Alca L159 (iraqimilitary.org )
BAE Hawk (123armasdeguerra123.blogspot.com)
Consider ca o delegatie romaneasca importanta, formata din specialisti si persoane cu raspundere din domeniul inzestrarii dar si al politicului, ar putea da o sansa avionului romanesc pana la 30 aprilie!
Si subliniez, este foarte important loby-ul politic si punerea in balanta a parteneriatului strategic!
Ar fi probabil una dintre ultimele sanse de a salva Avioane Craiova S.A., produsul IAR XT, precum si alte firme romanesti care pot participa la acest proiect.
Deoarece continui sa sper ca ultima carte a industriei militare si aeronautice romanesti nu s-a jucat inca, va adresez rugamintea de a face un efort conjugat pentru viitorul acestui avion dar si al unei parti importante a unei industrii de importanta strategica.
Va urez Pasti Fericite alaturi de cei dragi si sa auzim numai de bine!
PS Ar putea Romania si Polonia sa dezvolte impreuna un nou avion, de antrenament avansat si atac la sol, performant?! IAR-XT sau poate un cu totul alt concept, favorabil ambelor tari si ambelor industrii?! Poate da, poate nu, insa macar s-a incercat acest lucru?! Polonia singura e clar ca nu poate, altfel ar fi facut-o, dar poate impreuna cu noi si tinand cont de faptul ca viitorul avion multirol romanesc, chiar si cumparat in 48 de exemplare, ar fi prea putin pentru RoAF.
Polonia mai dispune si de alte avioane: Su-22 si Mig-29, noua insa un LCA performant ne este mult mai necesar decat lor si in mod clar, nu suntem capabili sa-l construim singuri. Dar in parteneriat cu Polonia?!
Si inca niste lucruri:
1. ” Se asteapta ca zborurile pe noile aparate sa inceapa in 4 ani de la semnarea contractelor ” – deci asta inseamna ca ofertantul are la dispozitie 4 ani pentru definitivarea proiectului, constructia prototipului si lansarea lui in productie.
Deci nu se cere in carnetul de sarcini ca avionul sa existe deja. Tocmai asta ar fi unul dintre avantajele noastre, ca nu avem conceptul definitivat, pe cand ALCA si Hawk-ul mai greu le schimbi configuratia, pentru ca exista deja.
2. Pretul actual al unui IAR-99 este intre 6-8 mil$. Chiar si cu un nou motor si electronica noua si ceva ranforsari, nu cred ca ar costa mai mult de 10-11mil$, deci ar fi la 2/3 sau chiar 50% din pretul concurentilor: L159 costa pe la 17mil.$ iar Bae Hawk dincolo de 22 mil.$. Exista marja serioasa de pret daca vrem sa adaugam ultima tehnologie. Pe scurt, la pretul de 16 Bae Hawk, polonezii ar putea cumpara 32 de IAR-XT, sau 26 IAR pt. pretul platit pe 16 Alca.
Depinde cum este facut si punctajul, daca este un avantaj ca avionul sa fie disponibil imediat sau daca vor ceva mult mai customizat si mai flexibil. Eu cred ca daca au prevazut peste 4 ani intrarea in inzestrare, atunci sigur nu se grabesc sa scoata la pensie PZL-urile, deoarece mai au resursa de zbor. Si poate nici pachetul financiar nu-l au prevazut in buget pentru mai devreme de 3 ani.
In acest caz, degeaba au ceilalti 2 concurenti avionul disponibil acum! Tocmai asta poate fi un dezavantaj!
In rest, daca nu mai incerci, sigur nu mai ai nici o sansa sa reusesti… Dumnezeu poate ajuta si el acolo inca mai exista o intentie si ceva se mai misca.
Ce sa le oferim la schimb polonezilor? Facem troc pentru modernizarea parcului nostru de rachete AA, ca pe vremuri… Eventual, daca vor anumite customizari, ii implicam sa produca ei o parte din piese si subansamble…”
Parteneriatul strategic cu Polonia- rachete AA- Sisteme antiaeriene romano-poloneze
Despre necesitatea stringenta a RoAF de a avea un avion usor de atac la sol si antrenament avansat:
Romania doreste sa cumpere 48 de avioane multirol! Da ce sa faca cu ele?!
Marius Zgureanu
Citeste si:
„F20/F5G Tigershark – o varianta interesanta pentru Fortele Aeriene Romane ”