Romania Military

Ponta-Antonescu versus Basescu?! Oare numai atat?

In acest razboi politic total, desfasurat cu toate armele pe masa, desi miza este clara, nu sunt foarte clari actori reali, din spatele scenei, ba poate nici miza nu este la vedere.

Desi poate parea doar o alta epopee a bataii pe ciolan, tipic damboviteana si deci cu nimic iesita din comun, la o privire mai atenta lucrurile sunt foarte nuantate, de la rosul Federatiei Ruse, la albastrul americano-UE. Haideti sa fim seriosi, demersurile USL au fost la limita legii, insa nu se poate vorbi de o incalcare flagranta si grosolana a Constitutiei. La fel si suspendarea presedintelui, nu a avut la baza o incalcare clara a legii fundamentale.

Mergand pe principiul ”ce legea nu interzice, de fapt permite”, actuala putere a avut ca mare pacat, viteza cu care s-a miscat. Pana aici nimic neobisnuit. Oricat de antipatica mi-ar fi noua majoritate, nu pot sa nu remarc ca prea multe probleme juridice nu a ridicat. Bineinteles scandalul cu plagiatul, cu demisia, etc, nu fac obiectul acestui articol, fiind doar probleme morale.

Acum, daca stam starmb si ne uitam drept, putem remarca o reactie extrem de violenta a Occidentului, in intregul sau, fata de suspendarea lui Basescu. Intreaga Uniune a reactionat cu mult mai dur decat s-ar fi impus, ca urmare a actiunilor USL. Amenintarile si scrasnetul din dinti al UE, au fost cred eu la cel mai inalt nivel, de la infiintarea acestei structuri, iar  motivele nu sunt chiar asa de clare sau evidente.

Cvorumul la referendum este o chestie facultativa, in sensul ca Comisia de la Venetia a hotarat cu nu exista nici un impediment legal pentru ca cvorumul de acceptare sa fie sub 50%+1, iar restrangerea atributiilor Curtii Constitutionale, in sensul ca aceasta nu se mai poate pronunta pe regulamentul intern al celor doua camere, este  iar o problema minora, si asta deoarece CCR are de foarte putin timp acesta atributie, de prin 2011, asadar ce mare modificare a facut USL-ul?!

Cu toate acestea reactia UE a fost pur si simplu nimicitoare! In acelasi timp,  SUA a stat linistita cu capul la cutie, sprijinind insa demersurile Uniunii dar neimplicandu-se direct.

La randul sau Rusia a intrat in joc, timid cei drept, adica timid pe fata, de parte USL si asta datorita faptului ca rusii stiu foarte bine ca orice declaratie de sprijin, ar fi avut efecte exact contratre.

Asadar razboiul de la Bucuresti este doar intre PDL si USL?! Oare nu sunt si influente externe?! Sa nu uitam ca prima declaratie facuta de noul ministru de externe al guvernului Ponta, Andrei Marga, a fost una halucinanta: dansul declara nici mai mult, nici mai putin, decat admiratie pentru Valdimir Putin si speranta ca Rusia si Romania vor gasi o cale de a reincalzi relatiile lor, pe nedrept stricate de Basescu. Iar Basescu, stie toata lumea, este un fervent anti-rus, poate unul dintre cei mai duri liderii ai NATO si UE pe problema Rusiei, asta si prin prisma Republicii Moldova.

Nu trebuie uitate desele razboaie ale declaratiilor, intre Moscova si Bucuresti, pe diverse teme: de la Marea Neagra lac rusesc si pana la interventiile in forta ale Moscovei, care declara ca serviciile secrete romanesti l-au dat jos pe Vorornin si au ajutat la istalarea la Primaria Chisinaului a unui pro-unionist, in persoana lui Chirtoaca.

Practic relatiile dintre Basescu si Putin sunt proaste, iar declaratiile lui Marga, cuplate cu vizita lui Geoana la Moscova in perioada campaniei electorale, arata ca USL este vazut de catre rusii ca un partener preferabil, daca nu chiar ca un vector de proiectie a influentei in regiune.

Serbia este deja in barca Rusiei, Bulgaria la fel, iar Ungaria tocmai ce a dat in cap proiectului Nabucco, iar Gazprom-ul este actionar la compania lor nationala Mol. Practic doar Romania rezista in aceasta zone si rezista chiar foarte bine, din punctul Moscovei de vedere.

Aici insa se lovesc de SUA, care nu vor cu nici un chip ca Romania sa-si reincalzeasca relatiile cu Rusia. Sa nu uitam ca interesele americane la noi sunt mult mai mari decat suntem noi lasati sa credem: bazele militare americane, foarte importante in contextul problemelor din Orientul Apropiat, Scutul de la Deveselu si nu in ultimul rand rezervele de hidrocarburi descoperite recent in M. Neagra si gazul de sist. La aceste lucruri mai trebuie adaugat si Portul Contanta, un foarte important nod de transport strategic, poate cel mai important de la Marea Neagra si asezarea Romaniei in zona.

De asemenea Bucurestiul este cam singurul aliat neconditionat al americanilor la Marea Neagra, iar daca adaugam si relatiile privilegiate pe care Bucurestiul le are cu Israelul, ne putem face doar o idee a importantei optiunii pro-atlantice a Romaniei.

Pe de alta parte si Moscova ar avea nevoie de Romania, cam din aceleasi motive, plus ca in cazul Rusiei ar mai fi si altele. Republica Moldova, Ucraina si relatiile Romaniei cu Georgia si Azerbaidjeanul nu sunt nici ele pe placul Moscovei, nemiavorbind aici de proiectul AGRI sau de mini-Nabucco. O pozitie mai blanda a Romaniei in raport cu Federatia Rusa ar fi un lucru foarte bine vazut de catre Putin.

Dar bineinteles ca toate sunt doar supozitii. Cert este ca cursul leu/euro a a avut ieri, dupa aflarea faptului ca Basescu ramane presedinte, o revenire spectaculoasa, revenire care nu poate fi pusa pe seama BNR, ci mai degraba a unei interventii externe, in sensul de oprire a atcului pe leu si chiar sprijinirea lui, iar astazi delegatia FMI si a UE vin la Bucuresti.

Practic finantatorii Romaniei vin, cel mai probabil, sa-i mai explice odata lui Ponta, ca in caz ca nu se face baiat cuminte, fondurile externe se pot opri instantaneu. Urmariti cu atentie declaratiile oficialilor FMI si UE, pentru ca nu cred ca vor fi prea amabile, ci dimpotriva, vor admonesta actualul guvern.

Ceea ce vreu sa aduc aici in discutie, este faptul ca acest conflict de la Bucuresti nu mi se pare un razboi intern, ci dimpotriva unul extern, in care actorii principali, isi imping fiecare in fata papusile, si le pun in gura discursuri si ideei.

Conflictul poilitic de la Bucuresti pare a fi doar o rafuiala din sfere mult mai inalte, pe mize mari, geostrategice, pentru ca altfel nu-mi pot explica reactia nemaivazut de dura a UE, cuplata cu neimplicarea prea tare a Rusiei si SUA.

Si ca un adaos, Vocea Rusiei, a scris ieri  ca Romania este condusa de la …Budapesta, referire la declaratile lui Victor Orban de sustinere a lui Basescu si de asemenea la sprijinul foarte important pe care comunitatea maghiara l-a acordat presedintelui, prin neprezentarea la vot.

De la inceputul acestui conflict este doar a doua declaratie a Rusiei pe aceasta problema si cum Basescu ramane presedinte, s-ar putea ca apele sa se involbureze si mai mult. Hotarator pentru continuarea crizei mi se pare vizita delegatilor FMI, Bancii Mondiale si UE inceputa astazi la Bucuresti. Practic guvernul Ponta va sta fata in fata cu “inamicul”, dar in acelsi timp si fata in fata cu creditorii Romaniei. Va puteti inchipui ce ar insemna pentru noi anuntul ca finantarea externa va fi stopata?! In aceasta conjunctura tulbure, conflictul se poate acutiza, sau dimpotriva s-ar putea estompa, in  functie de ordinele primite de fiecare parte, de la stapanii lor, sau de intelegerile dintre cei mari.

Din pacate Romania, dupa 22 de ani de capitalism, este prea slaba economic si militar pentru a conta si astfel suntem doar o minge de tenis, intre paletele mai mariilor lumii. In aceste momente iese la iveala slabiciunea noastra, slabiciune pe care noi, pe acest blog, am incercat s-o amelioram prin proiectele militaro-economice propuse.

Din pacate din nou suntem slabi, din nou suntem prinsi nepregatiti in mijlocul unui razboi mondial, e drept dus cu alte arme, decat ultimele doua.

 

Iar aici avem o mostra de politica interna a Rusiei, unde libertatea de exprimare si respectul legii depinde doar de Tar.

„In razboi cu toata lumea!”

 

GeorgeGMT

Exit mobile version