Romania Military

Portretul României interbelice și cetățile lui Ștefan

Portretul României interbelice este numele unui proiect foarte interesant, la care s-a muncit foarte mult și care cuprinde multe informații utile.

Site-ul poate fi accesat de aici. Cuprinde harta României Mari, cu toate județele sale. Dând un click pe fiecare județ în parte puteți afla informații istorice, economice sau culturale despre respectivul județ.

Este o imagine a României Mari, așa cum arăta ea în perioada interbelică. Ceea ce m-a dus cu gândul la una din excursiile pe care îmi doresc demult să o fac: un tur al cetăților lui Ștefan cel Mare, prin Moldova lui Ștefan cel Mare.

Sursa foto: internet

Începem cu Cetatea Crăciuna, multă vreme un subiect de dezbatere printre arheologi care, inițial, au localizat-o în apropierea Odobeștiului, într-un loc denumit „la cetățuie”. Ulterior, arheologul dr. Victor Bobi, alături de muzeografii Aurel Nicodei și Aurora Emilia Apostu, a susținut, pe baza cercetărilor arheologice efectuate în anul 2004, că cetatea Crăciuna ar fi localizată în Florești (Cîmpeneanca), lângă Focșani.

Continuăm cu cetatea Roman, pe care n-am mai vizitat-o demult și care era în paragină, urcăm către cetatea Neamț, aflată într-o stare mult mai bună sfârșind prima parte a călătoriei la cetatea de scaun, Suceava.

Drumul cetăților Moldovei ne poartă mai apoi prin Ucraina, la cetatea Hotin, care este restaurată și poate fi vizitată. Este considerată una din „minunile” Ucrainei. Ironic, nu? Mai multe informații puteți găsi aici. Drumul ne poartă mai apoi prin Moldova, până la cetatea Soroca, clădită din lemn și pământ de către Ștefan cel Mare în anul 1499, ulterior reconstruită în piatră pe vremea lui Petru Rareș, la mijlocul secolului al XVI-lea (1543-1546). Și ea poate fi vizitată, fiind restaurată recent. Mai multe informații aici.

Vă invit la un tur virtual!

Următoarea pe listă este cetatea Orhei, astăzi în ruine. Cei curajoși pot merge să viziteze cetatea Bender-Tighina, care înțeleg că este restaurată și despre care puteți citi mai multe informații aici.

Cetatea Albă Sursa foto: internet

Turul se încheie cu Cetatea Albă și Chilia, perlele Moldovei lui Ștefan cel Mare, amândouă pierdute în 1484, cu consecințe destul de grave asupra vistieriei țării. Cetatea Albă poate fi vizitată, cei interesați pot găsi mai multe informații aici. Chilia, nu.

Ideea turului am preluat-o de pe hailaplimbare.ro, acolo puteți găsi mai multe detalii, și cred că merită o săptămână din concediul nostru, mai ales in această perioadă în care excursiile „exotice” au devenit atât de nesigure.

Drumuri bune! 🙂

Nicolae

Exit mobile version