Romania Military

Posibilitati de inarmare pentru Romania. ATROM si VL MICA (III)

 

ATROM foloseste sasiul camionului ROMAN 26.360 DFAEG 6×6, motorizat cu un diesel MAN 28866 LF 24, de 360 CP. Vehiculul de 26 de tone, aerotransportabil cu C130 Hercules, are un blindaj usor ce poate rezista la proiectile de 7,62 si schije, iar cabina si sistemul de management al luptei sunt similare si compatibile cu cele ale LAROM. Platforma deschisa a armei are un incarcator automatizat pentru tunul  Soltam calibrul 155mm/52, capabil sa sustina rate de foc de 3 lovituri/15secunde, 15 lovituri/3minute sau 75 in 60 de minute, la distante de 41km cu munitie standard sau chiar 51km cu munitie inteligenta reactiva, rezerva de proiectile la bord fiind de 24 de proiectile.

Marius Zgureanu

 

Nu stiu daca sistemul s-ar fi produs la noi in totalitate sau numai sasiul, dar Romania a mai pierdut o super arma.

 

Personal sunt fan al acestui sistem (si imi place mai mult sasiul original), prezinta o mobilitate buna, pentru greutatea si dimensiunile sale, cabina este blindata ceea ce inseamna protectie pentru echipaj impotriva armelor usoare si a grenadelor in timpul deplasarii, iar o baterie se formeaza din 5 unitati.

Fiecare unitate foloseste sistem de navigare inertial, muzzle velocity radar,  sistem de comanda si control, capacitatea de a transporta si munitia, generator auxiliar de energie, incarcator semi-automat (mentiunile facute se refera doar la sasiul original ATMOS 2000, nu stiu daca si ATROM are aceleasi caracteristici).

Romania ar fi avut capacitatea sa produca munitii si sa asigure mentenanta pentru acest produs.

Obuzierul folosit este Soltam M-71. Controversa cu privire la M-71 in presa Israeliana este ca Iranul ar fi folosit spioni pentru a fura planurile fapt ce a dus la clonarea acestuia in mainile inamicului.

 

 

 

Problema cu ATROM ar fi aceea ca este foarte vulnerabil impotriva atacurilor aerine, dar Romania a gasit o solutie in 2009.

Solutia ar fi fost VL MICA, o racheta conceputa pentru protectia navelor maritime, dar exista si o versiune pentru fortele terestre.

Racheta cantareste 112kg, focos 12kg, acoperire 360 grade, raza 9.000m.

Din pacate Romania nu a stiut/putut sa profite de solutie si VL MICA a ramas doar in stadiul de vis.

 

Situatia ATROM, din cate cunoastem astazi, este ca avem trei masini de lupta, in doua versiuni diferite. Cel putin cabina este in doua versiuni. In ceea ce priveste VL MICA si Mistral, la un moment dat a existat o hotarare de guvern pentru cumpararea acestor rachete. Suma alocata in jur de 200 de milioane de euro.

Numai ca imediat a inceput o campanie sustinuta de presa impotriva contractului, iar acesta a fost anulat. Poate ca erau prea scumpe, poate ca erau pe spaga, insa am fi avut ceva modern si de foarte buna calitate, numai ca presa si cand spun presa, ma refer ca cei care fac bani din asta, a zdrobit un contract de achizitie care ar fi avut beneficii importante pentru siguranta nationala a Romaniei. Sa-i multumim cu totii domnului SRS…sa fie de capul lui.

 NeroFlash

Exit mobile version