Romania Military

Posibilitati de inarmare pentru Romania. Ghimpele si Paianjenul. (I)

 

Armata Romana trece prin cea mai grea perioada post-decembrista. Corneliu Dobritoiu a anuntat in mass-media ca parada militara de anul acesta va fi una de criza, blindatele si tancurile vor lipsi – despre elicoptere si avioane nici nu mai poate fi vorba.

MIG-urile isi termina resursa, iar coruptia si incompetenta alesiilor nostri ce au guvernat in ultimii ani, ingreuneaza achizitia unui multirol serios.

Romania a demonstrat ca are militari seriosi, capabili si o industrie de armament decenta, dar inzestrarea este precara si salariile mici. Personal, ii banuiesc pe unii comandanti militari de coruptie, prostie si lipsa de caracter.

 

In aceasta serie am sa ma axez pe echipamente militare ce pot intra in dotarea Armatei Romane.

 

Familia de rachete Rafael SPIKE.

Romania a achizitionat ~1.900 de rachete, 1.000 SPIKE – ER pentru SOCAT si restul sunt LR pentru MLI 84M.

 

Spike LR-raza lunga, pana in 4000 de metri. Aceasta varianta este montata pe MLI 84M, in lansatoare duble, si poate fi de asemenea folosita prin ghidaj sau fire-and-forget. RHA-ul raportat pentru Spike LR ar fi de +700 mm. Toate MLI84M au, sau vor avea in dotare, lansatoare Spike.

 

Spike ER-extra long range, bate la peste 8000m si doteaza astazi elicopterele de atac IAR 330 Puma Socat. Un elicopter poate duce si lansa, la o singura misiune, 8 rachete. Aceasta versiune catareste 34 kg si este folosita de Finlanda inclusiv ca racheta anti-nava. Cu un RHA de +1000mm este cea mai puternica versiune aflata in uz din familia Spike. Dar…urmeaza se pare o versiune cu raza extinsa de pana la 25km ( care ar fi déjà in uz la israelieni), numita Spike NLOS(Non line of sight). Cu o greutate de 70 kg, este gandita sa fie lansata de pe elicopere si nave mici de patrulare sau nave fluviale.

 

Romania are in dotare ~100 de MLI 84M si 23 SOCAT( doar 16 operationale) insumand un total de 123 de lansatoare mobile pentru SPIKE.

Polonia a obtinut o licenta pentru Euro-Spike si au adoptat racheta ce va fi produsa la scara larga.

Din punctul meu de vedere ar fi absolut necesar sa urmam modelul polonezilor si sa adoptam modelele SR si MR ale familiei Spike.

Ar fi un progres semnificativ sa ne dotam trupele de infanterie, vanatorii de munte cu SR/MR si sa trimitem in istorie AG 9.

 

Sursa: AICI

 

 

Familia de sisteme AA SPYDER

 

SPYDER la standardul folosit de Israel

 

Sistemul operational in Israel, foloseste radar 3D si doua modele de rachete pe platforme mobile.

Python V: indrumare IR, distanta 15km, altitudine 9km, viteza Mach 4;

Derby: indrumare RF radar, distanta 35km, altitudine 16km, viteza Mach 4;

 

Daca standarul israelian este prea scump pentru noi, atunci am aputea adopta modelul folosit de Georgia in razboiul cu rusii. Nu stiu daca georgienii au folosit radarul original, ce vine la acest set, sau ceva mai slab/mai bun (posibil 36D6).

Spyder-ul georgian foloseste doar rachete Python V pe sasiu de ROMAN.

 

Python V: indrumare IR, lungime 3m, diametru 16cm, masa 120kg, focos 11kg, gama 15km, viteza Mach 3 sau mai mult.

 

Sistemul georgian este net superior romanescului CA-95 si este comparabil cu 9K33 OSA, aflat deja in dotarea armatei noastre.  Racheta folosita de sistemul romanesc este 9M33 posibil modernizata la nivel local.

9K33 OSA romanesc in poligonul de la Capu Midia

 

9M33: indrumare RF radar, lungime 3.125m, diametru 209mm, masa 170kg, focos 16kg, gama 9 sau 15km, altitudine 12km, viteza 1.020m/s.

 

India a dat startul productiei de Spyder, iar noi am aratat ca putem sa le facem (cel putin sasiul) si suntem incapabili sa ne inzestram cu ele.

 

 

Citeste si

Viespea-belarusian style

Sa mai aruncam un ochi prin gradina altora

Roman Brasov si Python V

 

 NeroFlash

Exit mobile version